Därför har vi inte en chans när ryssen kommer

 
Året är 1709. Den svenska hären på 30 000 man har nått själva hjärtat av Ukraina, Poltava. Soldaterna utmattade, hungriga och utan ammunition. Kung Karl XII är den som ska lyfta den undergrävda nordiska moralen till oanade höjder. Axel Sparre, Berndt Otto Stackelberg, Carl Gustaf Roos och Anders Lagercrona är de som ska leda pluton efter pluton i ett överraskningsanfall i gryningen – på den ryska armén.
 
Nästan direkt uppstår kaos och förvirring. Osäkerheten är total, tiden knapp. Solen letar sig sakta upp över horrisonten. Svensken är upptäckt. Ryssen vaken. 75 000 yrvakna män som går till motangrepp. Som massakerar det som återstår av den kraftigt reducerade krigsmakten.
 
Hur den svenska armén kunde stå för ett sådant fatalt misslyckande är än i dag något som de mest inbitna historikerna gått bet på. Många flagor har segnat ned från allt mer kalnande hjässor när professor efter professor i frenesi kliat sina huvuden i stunder av resonerande tvivel. Svaret har varit dolt – ända fram till idag.
 
Glöm brända jordens taktik, ge blanka fan i att ens fundera på geniala blandningar krut och skärpta bajonetter. Ryssens överlägesenhet är något så mycket mer psykologiskt betingat intelligent att FBI:s försök med att stirra ihjäl getter ter sig som ett patetiskt försök att vinna det paranormala fenomen som skulle ge vilken invalidiserad soldat förmågan att knulla motståndarna i stjärten. De må vara bättre rustade, rätt mycket bättre rent stridstekniskt och framförallt mer motiverade än ett par svealändska pojkstackare vars första äventyr också kommer att bli deras sista.

Det ryssarna var bättre på då är de fortfarande bäst på.
De måste markera det. De måste visa det.
Ryssarna kan producera humor.
Bättre än oss svenskar faktiskt.
 
Den ryske presschefen Anatoly Kargapoiov avslöjar vad som ända sedan Tsar Pjotr Aleksejevitj Romanov varit dolt i den ryska matrosjkan.
Han själv verkar vara en härligt slapp typ som gärna luftar en och annan glädjefrämjande fras. Några meningar om två tomater som ska gå över vägen, ett kort referat ur Repmånad. Ibland bjussar Anatoly till och med in på rummet, där rullar Reine och Mimmi i fjällen: "Det borde gjorts en uppföljare", säger han innan han knäpper upp översta knappen i skjortan, men sedan knäpper den igen och ber om ursäkt. Han vill inte verka frän i sin framtoning, heter det ...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0