Fotbollsvåldet: Är det här hat?

 
Supportergrupper har fått känga efter känga. Tagit fler slag än någonsin de senaste dagarna. Och det trots att det saknas motstycke till hur mycket Järnkaminerna, Black Army, Änglarna, Kubanerna, Guliganerna förenar och förbrödrar.

Att diskutera senaste dagens händelser är meningslöst. Att använda en persons tragiska död som föremål för polemiska poänger och retoriska finter.
 
Att framhäva hur fantastisk den svenska supporterkulturen är känns meningsfullt. Lika meningsfullt som behövligt. För när laget rämnar står den kvar. Och när livet fallerar, tar fansen det tillbaka.

Det finns inget som det som Sverige har på läkatarna.
 
 
 
 

Därför har vi inte en chans när ryssen kommer

 
Året är 1709. Den svenska hären på 30 000 man har nått själva hjärtat av Ukraina, Poltava. Soldaterna utmattade, hungriga och utan ammunition. Kung Karl XII är den som ska lyfta den undergrävda nordiska moralen till oanade höjder. Axel Sparre, Berndt Otto Stackelberg, Carl Gustaf Roos och Anders Lagercrona är de som ska leda pluton efter pluton i ett överraskningsanfall i gryningen – på den ryska armén.
 
Nästan direkt uppstår kaos och förvirring. Osäkerheten är total, tiden knapp. Solen letar sig sakta upp över horrisonten. Svensken är upptäckt. Ryssen vaken. 75 000 yrvakna män som går till motangrepp. Som massakerar det som återstår av den kraftigt reducerade krigsmakten.
 
Hur den svenska armén kunde stå för ett sådant fatalt misslyckande är än i dag något som de mest inbitna historikerna gått bet på. Många flagor har segnat ned från allt mer kalnande hjässor när professor efter professor i frenesi kliat sina huvuden i stunder av resonerande tvivel. Svaret har varit dolt – ända fram till idag.
 
Glöm brända jordens taktik, ge blanka fan i att ens fundera på geniala blandningar krut och skärpta bajonetter. Ryssens överlägesenhet är något så mycket mer psykologiskt betingat intelligent att FBI:s försök med att stirra ihjäl getter ter sig som ett patetiskt försök att vinna det paranormala fenomen som skulle ge vilken invalidiserad soldat förmågan att knulla motståndarna i stjärten. De må vara bättre rustade, rätt mycket bättre rent stridstekniskt och framförallt mer motiverade än ett par svealändska pojkstackare vars första äventyr också kommer att bli deras sista.

Det ryssarna var bättre på då är de fortfarande bäst på.
De måste markera det. De måste visa det.
Ryssarna kan producera humor.
Bättre än oss svenskar faktiskt.
 
Den ryske presschefen Anatoly Kargapoiov avslöjar vad som ända sedan Tsar Pjotr Aleksejevitj Romanov varit dolt i den ryska matrosjkan.
Han själv verkar vara en härligt slapp typ som gärna luftar en och annan glädjefrämjande fras. Några meningar om två tomater som ska gå över vägen, ett kort referat ur Repmånad. Ibland bjussar Anatoly till och med in på rummet, där rullar Reine och Mimmi i fjällen: "Det borde gjorts en uppföljare", säger han innan han knäpper upp översta knappen i skjortan, men sedan knäpper den igen och ber om ursäkt. Han vill inte verka frän i sin framtoning, heter det ...

Saker barn inte kan heta

1. Halsbloss.
2. Fekalier.
3. Romrussin.
4.
5. Jag är inte ett barn.
6. Erik av Pommern.
7. Nummer nio.

Putin och Merkel – det ligger en hund begraven.

Angela Merkel blev i mitten på 90-talet biten av en hund. Sedan dess har hon varit livrädd för de fyrfotade djuren.
 
Det här är en bild på Angela Merkel, Vladimir Putin – och labradoren Kony. Fotot är taget vid ett möte toppolitkerna emellan i Kreml, 2009.

 
Det är inte ett leende ärkesvin i all sin prakt som vi ser. Nej, inte alls. Det är en före detta sovjetisk KGB-agent som vet precis på vilka ömma punkter han ska trycka för att göra motparten till ett fromt lamm.
 
Men det var inte första gången han skändade Tysklands förbundskansler. Vid ett tidigare möte fick Merkel en hund i plysch av den ryske presidenten.

Björnen–Örnen 2-0.

Vad som händer om Ryssland håller inne sina gaser

La ut den här på bilden på twitter för några veckor sedan. Den säger en hel del om varför stora delar av Europa tar det ganska lugnt i kritiken mot Ryssland.
 
 
På bilden syns alltså nuvarande och framtida naturgasledningar från Ryssland in i Europa. Schysta pipelines som 2006 stod för en fjärdedel av Europas gasbehov. Och sedan dess har Tyskland beslutat om att avskaffa kärnkraften, som förra året stod för 23 procent av landets totala energiförsörjning. Behovet av gas i Tyskland behöver nödvändigtvis såklart inte öka, men knappast minska.

Så när Angela Merkel låter limpsaxen vila så ska man ha i åtanke de ryska gasleveranserna till staten för enighet och rättvisa, och även vad den sovjetiske ledaren Nikia Chrusjtjov en gång sa:

 
Det här problemet är naturligtvis inte nytt för de europeiska länderna. Redan 2006 började kexen i Bryssel att haja allvaret. För samma år så hade ju ryska Gazprom beslutat att stänga av gasen till Ukraina, efter en tvist om utebliven betalning. Gas som alltså halva Europa är beroende av, och gas som av många anses vara nödvändig för att vårt postidistruella samhälle ska ställa om till en modern energiförsörjning. Inte minst för Tyskland som alltså behöver ersätta 25 procent av sin energiförsörjning fram till 2022.
 
För ordningens skull: Förbundskansler Angela Merkel, "Mutti" (mamma på tyska) som hon kallas, har förvisso skickat några blixtar riktade mot Kreml. Men något måste hon väl säga för att lugna den politiska opinionen. Tomma tunnor skramlar mest, som de säger. Diffus kritik som inte behöver betyda någonting. För vi vet ju hur aktivt den svenska regeringen agerade när Nord stream ville anlägga en gasledning i Östersjövatten. Inte alls. För vad ska de göra, när den ryska björnen vaktar sitt ekonomiska ide?

Avicii är den nye Alladin

Han har redan cashat in på det som Rednex gjorde redan 1994. Nyttjat en av de smutsigaste musikgenrerna för att tjäna en sjuhelsikes massa kosing. Tagit countryn in på dansgolven. Ett smutsigt knep eftersom banjo och fulla människor liksom förutsätter varandra. De fungerar inte på det sätt de är tänkta utan att de interagerar med varandra.
 
Men nu går Avicii än längre för att få kulorna att rulla in på kontot. Han arrangerar, tillsammans med några andra rätt spaciga housenamn utan respekt för sitt eget verk, en samling av remixade (vänta, det bästa kommer nu) ... Disneylåtar.
 
Det värsta är inte att Sebastian Ingrosso kan komma att göda pluskan genom en nyproduktion av en Peter Jöback-låt, utan att det kommer att fungera. Summerburst-folket kommer att fistpumpa rotatorcuffen av sig, fjortisboysen kommer att ha sladden nonchalant hängandes över örat med Pharell Williams skrålandes "Can you feel the love tonight?" och det kommer att kastas så mycket trosor upp på scen till Amy van Buuren när han bombar på "Mössens arbetssång" från USB-stickan att framtida generationer i 400 år kommer ha sin underklädeslåda tryggad.

Som Karin Boye hade skrivit: "Från oss går pengarna ut, i er glider kaviaren ned".
 
Läs mer
>
Gaffa: "Housejättar tolkar Disney"
 

Proffsigt: Vad de egentligen tänkte

Appropå "Proffsigt".

"Proffsigt"

Journalist som tar sitt jobb på allvar. Eller inte.
 

"La belle epoque" och "Ingenting"

Ingenting
Först kom ingenting
Sen kom ingenting
Sen kom ingenting
 
Ingenting från Tillbaka till Samtiden (2007) är precis vad Kent gör igen. De gör faktiskt ingenting när de blickar mot samtiden, med nya singeln La belle epoque.
Kent är vemodets illustratör, ångestens tonsättare och kanske vår tids enda poeter med någon slags medelklassbas. Där 999 från Jag är inte rädd för mörkret blir bakgrundsmusik till grillknastret på sommaren.
 
Men där Kent förut vågade vidröra livets allra hårdaste stötestenar på det abstrakta vis känslor är har bandet nu gått i en riktning som ger sken av ångest men som liksom de allra flesta band distansierar sig från dess nyanser.

La belle epoque sätter ord på själva mörkrets företeelse. På ondskans, det tungas, subjekt: "Jag är halvåret av mörker." "Jag är svartsjukan." Kent vill få ned på det svenska mörkret på papper, men blir en del av landets tidstypiska avstånd från känslor.
 
Istället för att låta livets innersta väsen vara det avancerade gör Kent det enkelt för sig. Vår epoks vånda blir en nutidskrönika istället för konst. Referat istället för romantik.
 
Låt vara att La belle epoque kan komma att bli en del av en större kontext i och med bandets albumsläpp den 30 april. Men fram till dess är La belle epoque ett utdrag ur de senaste årens Aftonbladet. En produkt som vill sälja utan födjupning i de människor den berör.
Kanske bli allt mer rätt i vårens mittmånad när singeln är en del i en större kör. Men kom ihåg:

Ingenting
Först kom ingenting
Sen kom ingenting
Sen kom ingenting

 
 

Läs mer:
>
La belle epoque

Foto: VoldemortSveriges Radio: Barnläkare från Örebro har tittat på Harry Potters hälsa.
 
1. "Trollstaven"
 
2. "Capen"
 
 
3. "Foto: Voldemort"

RSS 2.0