Värde, rättvisa och folket – Adam Smith i säng med Vänsterpartiet

På politikerfesten tittar de inte på varandra – men Adam Smith kramar Jonas Sjöstedts hjärta. Det gör så ont att erkänna att fiendens symbol är de egna ledens organisatör.

Liberalismen, med den osynliga handen på vapenskölden, ritar fortfarande sina stridsstrategier utifrån uråldriga modeller. Smiths namnteckning i nedre högre hörnet. Dagens politiska liberalism som galleri. Ett kommersiellt koncept som ser bra ut, men som efter år utan restaurering så sakteliga vittrar sönder.
 
Adam Smith själv har adopterats av en ideologi han själv arbetat emot. En kapitalism han aldrig stod för; den omättliga girigheten han aldrig förespråkade. Nu verkar det som att hans budskap, skrifter som sedan länge dolts hos de selekterande Ja-sägarna, sakta smugglas genom mörka katakomber till den plats han i dag kanske hör mer hemma hos – Vänstern.
 
Även om vår tids kanske mest använda och indirekt refererade ekonomiskpolitiska verk, An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (Smith, 1776) fortfarande ligger som bas för nästan samtliga utvecklade länders ekonomiska strategi så är den inte Smiths bestämda åsikt om hur marknaden bör fungera. Smith skriver mycket väl om att utbud ska möta efterfrågan, och vice versa. Hur valfriheten ska öka för människan genom en fri marknad.
Men den marknaden, ofta med fokus på bryggerier, som Smith beskriver finns inte i dag. Det håller vi alla tyst om.
 
Smiths marknad består av perfekt konkurrens, något som i dag kommit att få samma betydelse som monopolistisk konkurrens där, kortfattat, olika varumärken för i grunden samma vara möter olika utbud. I Smiths marknad har konsumenten har absolut kunskap om samtliga varor och därför kan avgöra nyttan.
Framför allt – Smith förespråkade en human marknad. En marknad med måttfullhet, mänskligt förnuft, där staten fortfarande kontrollerar frihetens status.

I dag ser vi fortfarande Smiths stora, vackra penseldrag. Men vi har struntat i att söka efter hans utmärkande detaljer. Liberalismens förfalskning är gjord på kemikalier vars strålning skjuter sönder samhällets celler – värdighet, trygghet och frihet. Där gamla människor reduceras till bokföring, där ungdomars utbildning blir fotnoter och där folkets röst utgörs av köpmönster.
 
Det enda parti som förvägrar samhället att fortsätta spricka, är Vänsterpartiet.
Det vill jag inte skriva. Men jag gör det. För när socialdemokraterna irrar med en Moderats kompass för att vandra hand i hand med idéer om en än mer odiciplinerad marknad, ännu slappare tyglar för privata aktörer i välfärdssamhället och tycks ha glömt att allt startade med förkortade arbetstider, löntagerens stärkta roll och medmänsklighet så finns det inte mycket annat hopp än riksdagens mest reformradikala parti. Och det oavsett hurvida alla Vänsterpartiets idéer överhuvud taget är genomförbara.
 
Vänsterpartiet kan komma att spela en avgörande roll i riksdagsvalet 2014. Och det tack vare att partiet är det enda som sätter Adam Smiths värdegrund i fokus.
 


Det vore oförskämt att påstå att ovanstående flumanalys inte inspirerats, subjektivt monterats ur tidigare skribenters och forskares skrifter och påtalanden. I synnerhet har det skett genom samtal med studiekamrater, men också efter radioprogrammet Filosofiska rummet om "Adam Smith och konsten att leva moraliskt i marknadssamhälletsamt" samt Birger Schlaugs utmärkta missnöjesblogg "Är Vänsterpartiet det enda kvarvarande hoppet för en icke-socialist som vill återupprätta värden?". Lyssna och läs gärna. Men framförallt: Diskutera – och ha fel. Adam Smith hade varit stolt. Ty att välja det som icke är rätt är även det en frihet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0