Gustav Vasa hade varit kung på facebook

När Mark Zuckerberg introducerade Facebook blev han med ens Sankte per på jorden. Facebook är narcisisternas himmel där de ogenerat kan breda ut sig med allt de vill vara men inte är.
 
Det ska erkännas. Jag statusuppdaterar på facebook, i runda slängar, en gång i månaden. Och det kanske rent av är en överdrift. Jag har helt enkelt inget behov av att andra människor, mer eller mindre av mig kända, ska få ta del av vad jag gör, tänker eller tycker utan det minsta motkrav. Det liksom essensiella med vänskap finns inte där; Jag lyssnar på dig, du lyssnar på mig. Vi lyssnar på varandra. Simple as it is.
 
Facebook blir en vinklad monolog där alla får möjlighet att höra, men där ingen lyssnar.
 
Det går att urskilja trender på facebook. Sedan slutet på 00-talet har alkoholen varit ohotoad etta. Det finns tydligen ett omåttligt bekräftelsebehov när det kommer till att visa upp högprocentig läskeblask. Tillsammans med utlandsresor dominerar just nu rusdryckerna flödena. Ironiskt nog cirkulerar otaliga uppdateringar om ännu ett träningspass på det lokala gymmet. Inte sällan sker de nya inläggen av samma personer.
 
Och det är genom dessa nämnda, något generaliserade typer, som det blir tydligt att facebook blivit en modern bekräftelsemekansim. Aboslut inte historisk unik, eftersom behovet av att ses upp till och vara intressant tycks ligga i människans psykologiska natur. Fråga bara en historiker om Gustav Vasa någonsin skidade från Sälen till Mora.
 
Att hashtagga och varva den populära sloganen "Aldrig vila" med vinglas i motljus blir nutidens krönikor. Grabbar och tjejer som till skillnad från Gustav Vasa slapp det här med blodbad, krig och skit för att kunna visa eftervärlden hur magnifik man faktiskt var. Men i likhet med vår kanske mest välkände regent gestikulrerar de ofta på ett sådant sätt att deras person med ens blir otrolig och personligt paradoxal. Självuppfyllande rapparkalja som ingen egentligen lägger på minnet.
 
Om man nu vill bli ihågkommen, på allvar, då krävs det fanimej en rejäl attack från Danmark, ett tungt skägg och en soft spökskrivare med ohämmad fäbless för att salta historiska återgivanden med långdistanslopp på skidor. Tänk på det, ni som solar er i glansen från tolv likes och fyra kommentarer.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0