Bäst just nu

Är inne i en Skinny Puppy-period. Därför är de bäst just nu. Helt enkelt.


Svårast just nu

Sakprosa på engelska. Japp, det är inte lätt.

Men what to do liksom? Bara truga sig igenom.

Blöder redan ögonen ur mig Ser fram emot att nu i fyra raka timmar truga mig igenom min nya bok The elements of journalism: what newspeople should know and the public should expect av Bill Kovach och Tom Rosenstiel.


Klassiska citat ...

... av Kim Hartman, snookerkommentator och Eurosportlegend.


Svensk bland världens största tänkare


Smart pirat.
Rickard Falkvinge, f.d. ledare för Piratpartiet, kommer på 98:e plats över världens viktigaste tänkare, enligt Foreign Policy.

Rickard Falkvinge.

Det heter den enda svensken på tidskriften Foreign Polycies lista över de 100 mest inflytelserika tänkarna.

Falkvinge får priset för att "ha tagit piraterna in i politiken och satt fokus på sådant som öppenhet, integritet på nätet och upphovsrätt".

Säg någon som hade väntat sig det?
Anders Borg låg väl ändå rätt nära till hands - Europas bästa finansminister - om de nu skulle välja svenskar?

Men vid närmare eftertanke är han ju ingen ideolog. Sa häromsistens att det var "häftigt att betala skatt om man värnade välfärdssamhället". Som  Moderat. Mona Sahlin fattar ingenting.
Rickard Falkvinge är ideolog. Ut i fingerspetsarna ideolog.

Men Barack Obama kommer på elfte plats. Han var ideolog. Men anseendet hos honom sjönk i samma stund han omgav sig med i grunden samma finanspolitiska rådgivare som hans föregångare; Goldman Sachs, JP Morgan etc. Inte jättesmart om man vill införa socialpolitiska reformer.
Kanske fallerar hela listan över "världens största tänkare" när Dick Cheney och Condoleeza Rice hittas på tolfte plats. De två som var som mest inblandade i USAs pinsamma krigsföring mot öst. Nog för att de är stora, men moralen i hela listan dog där.

Å andra sidan är de viktiga. Motiveringen "for making the world we live in" känns delvis rätt. Men snälla, ge dem inte luft för att ha dödat tusentals människor.

LÄS MER:
>Foreign Policy: Top 100 Global Thinkers
>Foreign Policy: Top 100 Global Thinkers - Rickard Falkvinge
>Dagens PS: Foreign Policy: Världens 100 viktigaste tänkare

När världen går under

Den mest hypade dokumentären de senaste tio åren tittar jag på nu.
Zeitgeist heter den.
Och jävlar vad svårt det ska vara att tycka någonting om den.

Sov elva timmar i dag. Det var rätt skönt faktiskt.

Zeitgeist: Addendum, som filmen egentligen heter, har en del bra och intressanta budskap. Som att det finansiella systemet är rätt skruvat (pengar lånas ut till ränta, men vems pengar ska betala räntan?). Men det är en dokumentär där endast två personer och en "narrator" (berrättare) får säga sitt. Det är för lite för att det ska klassas som trovärdigt.

Pure evil kid


Alla känner sig så här en lördagsmorgon


MILJÖGIFTER I BJÖRN BORGS KALSONGER

Det ovanför är faktiskt en ritktig rubrik, satt av Di.se.
Uppgiften som ska vara inne om några timmar, påbörjar jag nu. Så går det när man har mycket jobb.


Hårdast i världen?

De här indierna kan vara världens "hårdaste".
Nog för att jag ska till gymmet nu, men det här tar fan nästan priset.


En natt med Kent


Så här biffig vill jag bliSuperleverans från Gymgrossisten.
Gick på 1 700 kronor.
Inga konstigheter.

Är inte biff, men hoppas någon gång om fyra år blir det. Är starkare på ena stället, svagare på det andra. Jag menar bänkpress är jag nästan pinsamt dålig i. Och det beror också på mina extremt svaga axlar.
Tråkigt, men what to do?

Det bara fortsätter

USA vill införa censurlagar för internet.
Förslaget innebär att alla sajter som har koppling till upphovsrättsligt matrial ska stängas ned.

Facebook, Twitter och YouTube arbetar för att införa mer strikta regler för sina medlemmar istället för att få sina sajter censurerade. För medlemmarna på hemsidorna skulle det innebära att inga länkar till eller med upphovsrättskyddats matrial får publiceras.

Slut på covers
De som bryter mot reglerna och exempelvis länkar till en tidningssajt där bilderna är ägda av tidningarna kan få sitt konto borttaget.
Matrialet som publiceras måste alltså vara helt och hållet vara producerat av uppläggaren. Den som gör en cover på en låt skriven eller citerar en text producerad av någon annan kan i framtiden få sitt konto borttaget.

Nedaför följer en pedagogisk film om censurförslaget.LÄS MER:
>Världens största demokrati - förvandlas till diktatur
>Fantastiska värld
>Världen färgad av blod

Bra och dåligt

BRA:
 • Bruce Springsteen
 • Uppkörning vecka 52
 • Klar med alla teoritester på nätet
 • Ledig dag med sovmorgon
 • Grotesco
 • Ricky Gervais
 • Eddie Izzard
 • Mycket berom på och vid sidan av jobbet
DÅLIGT:
 • Inte ha körkort
 • Plugga till körkort
 • Körkortet kommer kosta 16 000
 • Julen är inte här nu

Världens största demokrati - förvandlas till diktatur?

Nedanstående rubriker är hämtade från olika nättidningar. De handlar om hur journalister misshandlats av offentliga tjänstemän (polis, militär eller säkerhetstjänst).Artikeln nedanför är hämtat från Medievärldens hemsida och är kopierad i sin helhet. Händelsen som beskrivs har utspelat sig i "världens friaste land" - USA.

Journalister kallas ibland för den tredje statsmakten. De kallas så därför att de bedriver demokratiarbete genom att granska de två andra statsmakterna: regeringen och riksdagen. Journalisterna utövar några av de element som brukar betraktas som de viktigaste inom västerländsk demokrati: yttrandefrihet och tryckfrihet. När journalisters eller reportrars roll ifrågastätts, försvåras eller på något sätt undermineras brukar det ge en fingervisning om att demokratin är på fallrepet.

Från DÖDSKORV till DÖDSROLIGDödsbakterien, rapporterade Aftonbladet.
Min "DÖDSKORV" är bättre.

Är sådär nedrans trött att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Kliar i ögonen, fokuset finns någonstans jag inte blivit underrättad om.

Och som ett brev på posten när man är trött - ångest. Har varit sådär riktigt nere hela dagen, tvivlat på det mesta. Saknat motivationen. Eller jag har inte "saknat motivationen" (en språkförbristring), jag har inte haft någon motivation.

Men den steg när Simon Krantz var rolig som alltid på träningen. Och den steg när jag insåg att jag precis klarat sista repetitionsdelen i körkortsteorin. L to the O to the VELY.

Och den stiger alltid när Ricky Gervais rullar på youtube. Garvar obarmhärtigt och bessinningslöst åt hans framträdande på Golden Globe 2010. TV-historia. Kanske måste man vara lite bevandrad i amerikansk och engelsk populärkultur för att förstå, men ändå. Mel Gibson-skämtet - Aaaaow!


Världens grövsta komiker

Ricky Gervais. Vilken jävel. Och vilken jävla rolig snubbe.
(Kolla på båda klippen efter varandra - de hör ihop!)


Och det här är bäst


What a difference a work makes

Jobbade över tio timmar i går.
Vad är väl en utekväll mot det?
Ingenting egentligen.

No hard meanings, det är klart det är roligt att gå ut, vara smålullig med kompisar och göra saker man sedan skyller på att man var för full för att förstå. Absolut, inga konstigheter.
Men jobba på NA, få saker klår det.
Pulsen, kraven, personerna jag träffar och händelserna jag får vara med om.

Blev småhånad på Twitter för att jag basar över bevakningen av Döv-VM i futsal nu i helgen. Tar inte åt mig nämnvärt. Det ställer ju nya krav på mig som reporter, som journalist. Utvecklande och stimulerande. Hur kommunicerar du till exempel med någon annan när villkoren är förändrade så att inte du kan ställa kraven?

Det var någon nu icke namnihågkommen filosof som pratade om lycka, att det fanns lycka som var mer värd än annan lycka. Enkel njutning, som till exempel att äta god mat, pengar och lösa sociala relationer, är enligt filosofen mindre värd lycka. Det som istället betyder mer för livskvalitén är att få ökad kunskap, lära sig saker och fördjupade sociala relationer. Det kan denne, troligtvis, långskäggige man ha rätt i.

När jag cyklade hem från jobbet i går blev det ett perfekt avslut med Bruce Springsteen och Jungleland. Fruktansvärt episkt.


Recension: Dansen kring guldkalvenVi är inne i en av världshistoriens djupaste ekonomiska kriser.
Och det är inte första gången.
Björn Elmbrants skildring av IT-bubblan på 2000-talet är en insiktsfull skildring i de kriser som ständigt återkommer.

Grekland håller på att kollapsa, Euron är ett stort frågetecken. Men den viktigaste och mest oroande frågan av alla och den fråga som orsakar många ekonomer, banktjänstemän och politiker världen över sömnsvårigheter - kommer den ekonomiska utvecklingen kommer fortsätta stiga?
När ska vi inse att ständig uppgång är praktiskt omöjligt, menar Dansen kring guldkalven - Så förändrades Sverige av börsbubblans författare Björn Elmbrant.

Björn Elmbrant är mångårig journalist med Stora journalistpriset 2000 som främsta utnämnande.
Elmbrant berättar i boken Dansen kring guldkalven historien om Sveriges ekonomi under börsbubblan (IT-bubblan) från mitten på 90-talet fram till dess att den sprack år 2000. 

För sin trovärdighets skull är det naturligtvis faktaspäckat. Men utan fotnoter, vilket förminskar känslan av en universitetsuppsats (tack och lov). Samtidigt gör det att källkritiken blir en rätt tuff utmaning. Och det i sin tur minskar naturligtvis trovärdigheten - vad är sant?

För ibland kan det därför bli svårt att urskilja den relativt tunna linjen mellan sant och fantasirikedom. Men det är endast små sådana passager som kan misstänkas vara fabricerade.
Och vad spelar det för roll?
Är det viktigare att vara objektiv än att skapa en känsla hos läsaren?
Det spelar roll. Men nej, det är inte viktigare att vara objektiv än att skapa en känsla - i vissa fall.

Man brukar i affärslivet tala om "hårda värden" och "mjuka värden".
Hårda värden är kunskap, mjuka värden är den sociala och känslomässiga vetskapen.
Att omskriva fakta är att hitta på. Och den gränsen bör reportagelitteratur aldrig gå över.
Den första publicistregeln är trots allt "Ge korrekta nyheter".
Men om det fabricerade faktat inte är av relevans för historien kan detta ändå vara alright. Om författaren tjänar intresse (som krävs för att läsaren ska vilja fortsätta) kan boken tjäna mer än att naggandet i kanten av "sanningen" förlorar på det.

Siffror, statistik och uttalanden eller rena klara fakta bör författare nog alltid återge korrekt. Den trovärdigheten har Björn Elmbrant inte förlorat.
Visst finns en viss osäkerhet återges exempelvis citat men då återges de som en runtgående skröna.

Vissa scenförlopp blir aningen mer av ett retoriskt upplägg, snarare än en viktig teoretisk del.
Det är just det som skiljer den journalistiska litteraturen från rena uppsatser.
Meningen är att läsaren ska få uppleva händelseförloppet. Läsaren ska få en känsla för det skrivna, höra historiens vingslag pressa luften åt sidorna.

Den journalistiska litteraturen skapar en extra dimension, den ska fånga "andan".
En uppsats rapporterar det faktiska, låter inget annat än fakta tala. Det för att ingen tveka ska råda om det egentliga händelseförloppet.
Den journalistiska litteraturen ska tillåtas ta ut sina svängar för att skildra det som inte går att konkretisera mer än i ord. Man måste helt enkelt då spela på de "mjuka värdena". Då kan det vara fullt acceptabelt med konstlade scener - om det nu inte påverkar berättelsens tes, bilden om det eller av den porträtterade.

Men man bör alltid ha en faktiskt utgångspunkt. Det är svårt att bygga hållbara väggar av pimpsten.
Naturligtvis är det en hårfin gräns som Björn Elmbrant balanserar på när han petar in lite godtyckliga scenbilder. Men de är få. Och det ger ett flyt och ger känslor. Avsaknaden av dessa hade boken förlorat sitt egentliga värde - att ge insikt. För ibland räcker inte rena citat, fakta, siffror och undersökningar - vi behöver något vi kan binda oss till för att förstå.

Det är också skillnaden mellan en författare till en uppsats och en journalist - journalisten sätter ord på det upplevda, målar scenernas bilder utifrån faktans skiss.
Journalisten blir mellanhanden mellan faktan och läsaren. Ett stort ansvar som inte bör missbrukas för att återge avgörande felaktigheter.
Det blir genom Björn Elmbrants sätt att stundtals varva kritiska inlägg, scener och fakta lätt för lekmän som mig att sätta sig in i det spel som pågick. Det påverkade mig så varför ska jag inte kunna förstå?

Men man kan också fråga sig - var tog utgångspunkten, "Så förändrades Sverige av börsbubblan", vägen? Ett kapitel om hur börsbubbland faktiskt påverkade Sverige. Resten av boken gestaltar mer eller mindre hur omvärlden och Sverige påverkade börsbubblan. Så undertexten "Så påverkade världen börsbubblan" vore nog mer lämpligt för framtida nyversioner.

Björn Elmebrant kommer fram till flera intressanta orsaker till den ekonomiska kollaps som började. Den som vill veta mer om dessa har bara att slå upp boken.
Men det som säger mest om de faktorer som var avgörande för börsraset 2000 är att de är mycket snarlika de som förorsakade 2008 års ekonomiska stagnation.

En brinnande aktuell bok om historien. Om historien som nu tycks återupprepa sig.

Nu är det nog

Måste gå och lägga mig, men smyger in ett klipp innan småtimmarna ...

Fantastiska värld.

Vår värld, den vi lever i. Den vi älskar i, den vi gråter i är fantastisk.
Det finns det som är dödligt och de som är onda - men så finns det fantastiska.

"Greed is good". Ett (nästan helt rätt) klassiskt citat från Gordon Gecko (Michael Douglas) i filmen Wall street.
Men girighet äcklar mig.
Ungefär en procent av Sveriges invånare äger 40 % av alla tillgångar i landet.
Världen är inte rättvis. Naturen är inte rättvis. Ödet är inte rättvist.
Men vi kan minska orättvisorna.

Den arabiska våren sprider sig som en löpeld i öst, får diktatoriska regimer på fall. Människorna utan förutsättningar trotsar oövervinnerliga herrarvälden. Och de vinner. De är inte fria men bryter sig loss.
I "The land of freedom" - USA - river polis och militär Occupy Wall street-rörelsens tält. Det är precis på samma sätt som Syriens president Bashar al-Assad jagar livet ur demonstranter i sitt eget hemland.
Slutsatser får ni dra själva.
Och ni som hyllar den fria marknaden, kapitalism och total individuell frihet, skiljd från skatt och stat ni bör läsa de här personernas historier.

När vi trotsar det som inte går, när vi gör det övermänskliga och tänjer vad vi upplever vara naturliga gränser - då skapar vi skönhet.LÄS MER:
>DN: Polisen slår till mot Zucotti Park (extern länk)
>SR: Högsta dödstalet i Syrien sedan revolten startade (extern länk)

Ny journalist med klassisk bakgrund

"Lägg ut, lägg ut".
Bo Holmströms klassiska order från attacken på Västtyska ambassaden är journalistisk historia.
En del av min "uppfostran"

Hade två helt genialiska historielärare på gymnasiet, Martin Hylén och Tomas Andersson. De kompletterade varandra som saltet med biffen och ostbågen till filmen. Martin Hylén kunde ju allt. Eller ja, allt man kom på att fråga. Tomas Andersson kom ihåg allt som hänt sedan han växte upp och ställde klurigare frågor än Bo Holmström.

Men vem är då Bo Holmström då?
Jo, mångårig journalist, senast på TV4.
Historie-Tomas skrockade alltid när journalistiken kom på tal, sneglade på mig och sa allt som oftast: "Du är ju journalist Fiedler".
Under en av historielektionerna i modern historia drog Tomas upp Bo Holmström som bland de främsta svenska journalisterna. Han visade klippet nedanför. Ni som aldrig sett det bör veta att nedanstående är klassisk journalistmark och hör till folkbildningen.


Sjukt hård

Snorar, vill nysa och halsen är torr.
Nej det är inte alkoholabstinens, det är en förkylning som jag har fått på halsen.

Men ska trotsa den och kila i väg till gymmet nu.
Något intressant att skriva?
Nej, men kanske något roligt att visa ...


Inte i dag heller

Hatar att ta körkort.
Teoritesterna gjorde nämligen att jag inte fick läsa ut Du sköna nya värld i dag.

Men att både läsa ut nämnda bok och att ha tagit körkort, det skulle kännas mumma. Något mer mumma med ett sådant där rosa plastkort i plånkan.

Nu blir det SVT Play i mobilen i sängen och en rätt välbehövlig sömn. En gullig kattfilm får avslöja både hur jag vill sova och hur småbögig jag är.


It's funny because it's true


Dagdrömmar blir verklighet ibland

Just nu skulle jag bara vilja ligga en hel dag i soffa. Jag skulle vilja pimpla kaffe och titta på dokumentärer.

Få kvasikunskaper av mainstreamkaraktär om smala ämnen som gör sig större än vad de egentligen är.
Nackdelen är ju bara att man blir sjukt pigg på kvällen och senare inta kan sova. Finns inget jobbigare än att inte kunna sova och samtidigt veta att man måste upp tidigt.

Finns ingenting jag föraktar så mycket som sömnbrist. Det är nog det jobbigaste jag kan utsättas för.

Så i dag drömmer jag om att få sträcka ut mig i soffan med en gul kopp vars dåvarande placering på glasbordet täcker en fjärdedel av synfältet till den annars enorma LG-skärmen. För att inte glömma: Bobby Fischer against the world på den där enorma TV:n.

Men jag får väll inse att jag helt enkelt inte har tid med det.


Världens skönaste dusch

Spelat totalt 160 minuter match i dag. Har aldrig svettats så mycket i hela mitt liv.

Tillåter mig själv att titta på film nu. Behöver egentligen intellektuell stimluans i form av en dokumentär om kapitalismen. Men har tydligen inte någon sådan i hyllan som jag tidigare inte sett.

Så det blir därför Vanishing on 7th Street


Så enkelt är det att tjäna pengar


Ekonomiskt kretslopp.
En enkel skiss med mycket sanning över ett komplext system med mycket falskhet.

Vårdföretaget Carema anklagas för att väga äldre människors blöjor. De gör det för att kunna använda de nedbajsade eller nedkissade blöjorna fullt ut - ett sätt att spara pengar.

Vem är förvånad?

Vad är det enda stora kravet på ett marknadsägt företag?
Det ska gå med vinst.
Svårare än så är det inte.
Då kan man ju undra varför folk blir upprörda när det visar sig att det privata vårdbolaget Carema vanvårdat äldre och har över 150 anmälningar till socialstyrelsen mot sig. Deras enda egentliga intresse är att generera vinst.

"Kvartalssamhälle"
Vi lever i ett ekonomiskt kvartalsamhälle. Det menar författaren Björn Elmbrant i sin bok Dansen kring guldkalven - så förändrades Sverige av börsbubblan. Det Björn Elmbrant menar är att företagen siktar oftast på kortsiktigt ekonomiska vinster. Det är så de tjänar pengar. För presenterar bolaget en förlust så faller aktievärdet. Och aktievärdet faller även om företaget skulle gjort större amorteringar på lån eller avskrivningar som på sikt skulle vara lönsamma.
Även ifall boken har nästan elva år på nacken så stämmer detta fortfarande - om inte mer.
En djupare förklaraing finns naturligtvis, men det vore överkurs i nuläget.

Intäkter och kostnader
Men hur redovisar då företaget plus i kvartalsrapporten?
För tittar du i en kvartalsrapport kan den innehålla mängder med ekonomiska poster, ord som debit och kredit, inventarienedskrivning. Det kan för även den mest utbildade vara rätt komplexa tabeller.
Men egentligen är det hela väldigt enkelt. Det menar Johan Alvehus, ekonomie doktor och fd lektor vid Lunds universitet.
I ett debattinlägg på SvD Brännpunkt skriver han att det finns två sätt att tjäna pengar för ett företag: öka intäkterna eller minska kostnaderna. Inlägget handlar om debatten om privata vårdföretag på den svenska marknaden, i kölvattnet efter Caremaskandalen:

"I realiteten skapas vinsterna i välfärdssektorn genom att den andra sidan av ekvationen betonas: kostnadssidan. Det är genom att leverera tjänsten billigare som företagen konkurrerar med varandra, det är på det sättet som man vinner upphandlingar och det är så man genererar vinst. Att inbilla sig att det i denna typ av kvalificerade verksamheter går att konkurrera med låga kostnader utan att det går ut över kvaliteten ska man inte göra."

Och om det är så enkelt (vilket det faktiskt är) så kan man ju undra varför svenska politiker inte tog sitt ansvar och reglerade denna marknad.

Som en klok arbetskamrat en gång sade: "Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på, det är de små utgifterna".

LÄS MER:
>DN:s granskning. Här hittar du alla artiklar om skandalerna
>Kissblöjor vägs - för att spara pengar
>Johan Alvehus: Riskabelt att skapa låtsasmarknader i välfärden

Carl Bildt - Sveriges snabbaste politiker?

Satte mig i en ångvält i går genom det här inlägget.

Men ärligt talat så hyser jag ett ganska starkt politikerförakt. Kanske inte genom historien, det finns ett par handlingskraftiga män och kvinnor som stått upp för människans rättigheter.

Säga vad man säga vill om Carl Bildt, men ibland är han faktiskt helt underbart rolig. Som i går exempelvis, genom nedanstående tweetkonversation.

Carl Bildt Twitter

Politisk ironi


Ser rött. Anders Borg har under sina fem år som Sveriges finansminister manat svenska bankkunder att lämna sin bank vid två tillfällen. FOTO: BERTIL ERICSON, DN.SE


Anders Borg goes bananas över att AMERIKANSKA(!) riskkapitalbolag tjänar pengar på apotek i Sverige.

Anders Borg, som företräder Sveriges mest marknadsvänliga parti, tycker alltså det är förkastligt att utländska företag tjänar pengar på samhällsviktiga institutioner i Sverige. Vad hade han räknat med? Att "marknaden" lärt sig sina åtskilliga läxor om etik? Att riskkapitalbolagen, liksom alla företags yttersta förutsättning och idé är att tjäna pengar, tänkt att helt plötsligt minska sina vinstintressen?

Dessutom råder Anders Borg kunder i banken Nordea att byta bank.
Marknadsekonomi går ut på att konsumenter själv bestämmer över sina ekonomiska tillgångar, med statlig inblandning så lite statlig inblanding som möjligt.
Rådet är dessutom extremt konstigt i ett annat avseende - svenska staten äger nästan en sjättedel av Nordea. Anders Borg skjuter sig alltså sin roll i foten. Det är dumdristigt, så länge staten har aktier i Nordea, att råda kunder att lämna bankjätten. Det förlorar endast vi skattebetalare på vid en eventuell utförsäljning (en utförsäljning som Alliansregeringen annonserat).

Det ska erkännas att mediernas rubriker är kraftigt överdrivna. Det Anders Borg verkligen sagt, enligt citat i en artikel i Svenska Dagbladet, är:
– Jag tycker man som kund ska ställa krav på sin bank och är man inte nöjd med bankens agerande bör man naturligtvis byta bank.
Så att Anders Borg råder skatte bankkunderna att byta från just Nordea är direkt felaktigt. Men sammanhanget gör att tankarna associeras med den delvis statligt ägda banken Det måste tas i beräkning vid det uttalandet Anders Borg gjorde - oavsett om denne menade Nordea eller inte.

Men den politiska ironin tar inte slut där. Samtidigt lobbar Riksbankens chef Stefan Ingves om en sänkning av reporäntan. Kanske absolut rätt att använda sig av det penningpolitiska instrumentet. Men det är ju ironi ändå - för att öka på den svenska konsumtionen, öka skatteintäkterna men även lindra den skuldkris Europeiska stater befinner sig i nu, styr staten privatpersoner att öka sin skuldsättning istället. Ska man skratta eller gråta?

LÄS MER:
>"Borg vill stoppa skatteflykt via apoteken" (extern länk)
>"Borg uppmanar missnöjda Nordeakunder att byta bank"
>"Staten säljer Nordea"
>"Ingves öppnar för sänkt ränta"

Pyjamas

Har ingen pyjamas, men jag tycker att Pyjamas är fruktansvärt roligt.


Silvio Berlusconi - katten i poltikerkläder.

Han har anklagats för sexism, för korruption och för att ha haft sex med minderåriga.
Han äger alla betydande medier i Italien.
Han är Silvio Berlusconi - frågan är hur han överlevde?

Killen är som teflon - allt rinner av honom.
Och jag beundrar honom för det. Han är utan tvekan en av världens främsta nu levande politker. Jag menar, att år efter år erövra den tyngsta posten i en av Europas största ekonomier inför ovanstående anklagelser.
Däremot inte sagt att den 75-årige milanesaren någonsin varit en bra premiärminsiter. Men skicklig, det har han varit.
Men å andra sida, äger man de tre tevekanaler med häflten av alla italiens tittare kanske det inte är så svårt att få anhängare på sin sida. Kolla bara den här reklamfilmen, en bit in i klippet.Läs mer:
>Silvio Berlusconi, porträtt och artiklar på DN.se

Jag är ekonomen utan ekonomi

Allkonto

Jag gick ut gymnasiet med 20,88 i betyg.

Inriktningen var samhälle/ekonomi.
Nu har jag jätteproblem att hålla budget.

Jag köpte en fotölj för två veckor sedan. Samtidigt la jag undan lite pengar på mitt sparkonto.
Det betyder att jag har, ja just ja, 64,62 kronor.
Att pappa dessutom är superekonom med bland annat tjänster som ekonomichef och business controller, för att inte nämna VD, i ryggsäcken så har han lyckats avla fraam en son utan vidare ekonomisk självkännedom.

Men jag har en bra bit kvar till att nå den italienska ekonomin. Landet har ett budgetunderskott motsvarande 160 % av BNP. Hur det ens kan gå till är ju helt ofattbart. Jag menar, säg att 90 % av alla privatpersoner (som oftast inte har som yrke att göra budgetar) klarar av att göra upp långsiktigt säkra planer så att de kan betala sina lån. Då är det ganska skrämmande hur ett land inte klarar av den mest banala sak - att säkerställa sin ekonomi.

Årets bästa skräckfilm?

Filmen Insidious hyllades.
Men nu utmanas Sam Ramis spökhistoria.
Trailern till filmen The innkeepers ger gåshud på knäna.

När filmen Insidious kom kallade jag den för den bästa skräckfilmen på flera år.
Trailern till filmen gav en fingervisning om hur stor potential den hade.
De korta förhandsvisningarna till skräckfilmer brukar oftast vara korta frekvenser med tjejer i underkläder som skriker gällt.
Trailern till Insidous var något helt annat, något som även filmen visade sig vara.

Hotellspöke
Efter att ha sett reklamfilmen för The innkeepers finns det nu en utmanare till Insidious om titeln årets bästa skräckfilm.
Handlingen tycks relativt originell. Ett hotell är på väg att läggas ned. Det har länge ryktats om att huset där hotellet är beläget är hemsökt. De två anställda Claire och Luke bestämmer sig för att gå till botten med ryktena.
Förhoppningsvis tar regissören Ti West (The house of the devil, Cabin Fever 2: Spring fever) hemsökt-hus-grejen ett steg längre. Förhoppningsvis lyckas han med en twist på slutet.


Läs även:
>Decenniets bästa skräckfilm (extern länk)
>The innkeepers (extern länk)
>Insidious (extern länk)

MTV Europe Music Awards - Pest blev kolera

Kommenterade en status på facebook med: "Om Coldplay vinner pris för bästa rock, då vill jag att du ska veta att det var kul att lära käna dig."
Linkin Park vann istället.
Men Justin Bieber tar allt - årets bästa manliga artist. Årets skämt?

Moa Lignell, från Idol i år, är bättre.
Känner mig som en riktig sån där "bloggare" som jag absolut inte vill vara, i och med att jag "hyllar" henne. Men hon är riktigt giftig. Bara 16 år? Kom igen liksom.


Du sköna nya bok

Och boken är mer än bara bok.

När det svarta trycker utanför fönstret och bara väntar på att jag ska gå ut, så låtsas jag inte om det.
Men jag vet ju att det finns där ändå, även fast jag inte tror att jag tänker på det. Men det gör jag ju ändå, även fast jag inte vet att jag faktiskt gör det.

Så då läser jag.
Och nu läser jag Aldous Huxleys klassiker Du sköna nya värld.


Jag bara kör med mig själv

Det finns mycket roligt här i livet.
Sen så finns det även körkort.

Körkort är troligen det nödvändigaste, tillsammans med universitetsexamen, som är kvar att göra i mitt liv. Inte betala pension, skaffa barn. Det är att få köra bil. Ensam.
Och det är så fruktansvärt tråkigt. Vem bryr sig om i vilken hastighet en tung lastbil med tillkopplat släp, körandes på landsväg, får köra i? Inte jag i varje fall. Förstå inte heller varför det ska vara nödvändigt att veta.

Risker: jätteviktigt.
Lagar, regler: jätteviktigt.
Tung lastbil (som jag inte tar körkort för): varför?

Näe. Bara kämpa sig igenom det här antar jag. Men jag måste få tillfälle att gnälla.

Ny sida - kommer snart

Håller på att försöka dra ihop något grymt spännande.
En helt ny "hemsida".
Vart projektet landar får vi se - men redan nu avslöjas en del.

Har tillsammans med Johannes Rex haft en boll i luften lite för länge.
Filmintresserade som vi båda är ville vi ta intresset ytterligare ett steg.
Så snart kommer vi försöka lansera Sveriges snyggaste, icke kommersiella, filmblogg.
Håll utkik. Nu har jag själv gett mig lite tändvätska till att knappa html-kod. Det är egentligen allt som saknas.

Vi satsar på en hög nivå - något som filmer inte alltid håller.


Grå morgon? Då piggar det här upp.

Galet bra.
Ungefär så kan man beskriva Schwefelgelb - kungarna över electro just nu.

Tysk musiksmak.
Rynkar på näsan?
Inte konstigt. Den sensate hitten Tyskland hade var väll 99 Luftballons.
Men Tyskland är electrosynthens stornation.
Kraftwerk var först ut - i princip. Nu kommer Schwefelgelb.


Rape

Känner mig sådär tonårsaktig - på egentlige alla sätt man kan tänka sig. Klassiskt läge. På sätt och vis väldigt nostalgiskt. 

Kanske upplever någon slags mental stagnation, från mogenhet och vetskap tillbaka till det omgona och att leva på känsla. Det är farligt, you know. Det sista alltså. Att sluta uppträda rationellt och att tänka för mycket.

Smells like teen spirit hade väll passat bättre. Men efter att ha hört den en halv miljard gånger via radiokanalen Rockklassiker på mitt gym, ÖKK, så blir det mer rebelliska Rape me (som förövrigt har samma ingångsackord).


Musikvetaren

Jag kan inte så mycket om musik.
Men jag gillar att tro att jag vet.
Så det här lyssnar jag på just nu.

Var hemma en sväng hos Johannes.
Johannes är en sjukligt duktig musiker. Just nu studderar han tyvärr på annan ort. Det här var första gången jag träffade honom.
Vi lyssnade på musik. Vi drack kaffe. Ungefär som vanligt.
Han håller på med sin första skiva. Och ja, det är rätt coolt faktiskt.
Hans musik lovar jag att publicera när jag fått klartecken från honom.
Så länge får ni höra något annat riktigt bra.


Inte så mycket glory

Oasis är troligen det enda av "de stora" jag inte kommer få se. Inte The rolling stones heller, men jag gillar dem sådär. De räknas med andra ord inte.

Bittert. Går man bara igenom några låtar från deras spelning på Wembley 2008 förstår man det. Mer rock blir det inte.

Eftersom jag gick upp för en och halv timme sedan är det fortfarande morgon. Med andra ord lite symbolik i låtvalet.


John F. Kennedys tal "stulet" - vem hade rätt?


"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country."
John F. Kennedys patriotiska tal är ett av världshistoriens mest kända.
Men det var inte hans egna ord.

Aftonbladet skriver att John F. Kennedy "stulit" orden. I en nyutkommen bok hävdar en av presidentens förra klasskamrater att mantrat redan var sagt.
Men John F. Kennedy var inte upphovsmannen.
Enligt författaren till boken, Chris Matthews, var frasen istället vanligt förekommande hos den före detta presidentens rektor.

Vill minnas att jag för en dryg vecka sedan skrev något om citat. Jag vill minnas att jag skrev, citat: Men så har vi citat. De kan likställas i träffande innebörd med ordspråken. "Men att använda dem på samma sätt blir obekvämt, okreativt. Det är som att stjäla någon annans egendom."
Tror ni mig inte? läs då inlägget här.

Läs mer:
>Kennedy stal sitt berömda tal
>Citatmaskinen George Bernard Shaw

Så här mogen är jag

Kunde inte låta bli.
Synd bara att jag glömde ett "och", samt att vi senare förlorade matchen på grund av för många överåriga förflyttningar.

Mogen Eric

Början på slutet


Har knappa 50 sidor kvar at boken jag läser för tillfället.
Tillfredsställelsen över att ha läst ut en bok är klockren. Genast är (läs känner) man sig mer bildad än alla andra i världen. Nu vet jag (läs tror jag mig veta) potentiellt mer än många andra. Inte sant?

Ett såkallat antiklimax


Rik men pank

Har ungefär 400 kronor att röra mig på den här månaden.
Köpte en fotölj. Den kostade 2 000 kronor. Inga konstigheter.
Jävla skralt blir det.

Men eftersom jag fick riktigt fina vitsord på mitt personporträtt och ännu ett VG blir man ju rikare där.
Efter en rätt halvdann peronporträttsanalys så är väll mina chanser till ett VG i kursen i princip sumpade.
Fast lovar, ska inte hänga läpp för det. Journalistik går ut på att förmedla det man själv upplever.

Kan fortfarande inte släppa hur bra Zoo TV: Live from Sydney är. Så därför postar jag den sjätte U2-låten på raken. Bland de bättre framträdandena av Pride. Arenaakustiken är perfekt.


RSS 2.0