Back in routins

Göteborg och Where the action is är ett avslutat kapitel. Nu börjar de sista semesterdagarna innan projektarbetet med matrialflödesanalytisk inriktning på TC Connect drar igång. Ett riktigt liv och ett riktigt (sommar-)jobb.

Kaffet med sojamjölk håller på att svalna på fönsterkarmen, men betydligt långsammare än vanligt. De enstaka brisar av lätt luft som letar sig in genom ett tveksamt uppfällt fönster uteblir. En stillastående verklighet av värme och fukt har bäddat sig omkring Almby. Allt är som vanligt utan att det är som förut. Verklighetsflykten i Göteborg är ilningar i uppfattningen av nuet, plötsliga reaktioner av euofori och adrenalin. Spontana minnen i ett brus av det som alltid är detsamma.
En kaffekopp i fönstret


Coldplay - En förlorad oskuld

Coldplay - En förlorad oskuld

 

15 år. 15 år och sådär osäker på sig själv att man är säkerheten själv utåt. 15 år och tillräckligt liten för att inte förstå, men så pass stor att livet inte är bekymmerlöst enkelt.

 

Jag satt uppe rätt mycket på nätterna då. Hade tiden för mig själv som inte annars fanns. Tiden med mörker där inget annat kunde störa det jag tänkte, eller kanske slapp tänka. Med mig fanns den där trallvänliga arenarocken som inte en dag låtits passera utan. Med mig sedan dess har Coldplay funnits.

 

I ett vitt hus i Rosta i Örebro, i köket, var det alltid varmt om vintrarna. I resten av rummen var det kallt och jag var frusen. Jag brukade sitta där innan träningar. Kanske göra läxor, kanske låtsas göra läxor. Kanske bara vara en stund. I köket fanns en stereo. Den enda låten jag kommer ihåg att jag lystnade på ur den stereon är Fix you.

 

Igår, framför 25 000 personer, i en guldtonad solnedgång blev jag av med min oskuld. Jag såg Coldplay för första gången. Att bedöma någotning som varit en själv i snart fem år går inte att göra.

 

Det gjorde inte ont efteråt. Pulsen något högre, men hjärtat högt bultande av upphetsning. Svett intorkad på ryggen.

 

Om det en gång började med Fix you, slutar det den här gången med Every teardrop is a waterfall. För varje upplevelse förenad med Coldplay är större än vad den syns.

 


The Coldplay Countdown: -24 hours


Jobbigt va?

Planering. Det är, hur man än vrider och vänder på det, inte en av mina bättre sidor. Kanske är det därför att jag är lugn vid de flesta spontant uppstående situationer som jag undvarat denna praktiska vardagsföreteelse.  Det eller så är jag lugn på grund av erfarenheten av min ganska undermåliga förutsägbarelse av mitt liv.

Läste igenom mitt "sommarjobbsmejl" för någon minut sedan. Enligt det börjar jag nästa vecka. Kanske borde kollat lite tidigare?

Får skylla på att jag faktiskt jobbat större delen av föregåender veckor och dessutom samtidigt gått på körskola. Men ändå.

Har vid tillträde på sommarjobbet två jobb. Jag som skulle vara arbetslös och bli fattig. Gick inget bra. Men då har man något att göra i sommar i varje fall. Jobbigt bra.


The Coldplay Countdown: 1

Imorgon jävlar. Imorgon. Coldplay.


Starkt. Urstarkt.

Chocktiden: 33, 33 på 7,5 kilometer.

Milrekordet ligger på 43:16. Det var när löparn själv gick på så kallad gainer (muskel- och prestationshöjande preparat). Ökade vikter på gymmet som en godisätare adderar antalet valkar.

I ren jämförelse blev dagens kilometertid 04:29, rekordmilstidens 04:20. Nio sekunders skillnad per kilometer är en grym återhämtning efter fem månaders frånvaro på grund av skada. Att jag dessutom jämför dagens kuperade terräng innehållandes två tunga uppförsbackar på de sista kilometrarna, med ett pådrivande löpband gör prestationen ännu mer imponerande - för min egen del. Gött mos (eller kosttillsskott), bara krossa mot halvmaran. Nästa år.


Moralfilosofi

Måste sluta gå i bokhandlar. Det håller inte. Så här såg det ut när jag kom hem igår:
Nya böcker - igen

Avslutade igår Johan Norbergs försök till liberalhyllning, När människan skapade världen. Efter 90 lästa sidor började jag sätta postit-lappar med kritik på alla sidor jag upplevde att jag hade fog för det. Ska nog offentliggöra de åsikterna här på bloggen. Twittrade om min hängivelse för den mer absolut subtila formen av antagonism med Johan Norberg refererad. Fick som svar att han ville ha kritiken skickad, så antar att jag är förpliktigad det nu för att skona samvetet. Ingen vill vara den som i hemlighet påtalar brister hos andra utan att ställa sig bakom sina egna resonemang.

Hur som helst har jag läst halva av Hur bör du leva (Moralfilosofi från då till nu) av Folke Tersman (den blå boken på bilden). I den fick också postitlappar, men inte med kritik utan snarare med egna reflektioner. Även de har blivit en del.

Jag hade sommarlov va?

The Coldplay Countdown: 3


The Coldplay Countdown: 4


Sprit, sex och våld

Titeln skulle kunna vara innehållet i vilken actionromantiserande Schwarzeneggerfilm som helst. I Sverige kallar vi det midsommar.

Jag är förbannat trött efter knappa timmars sömn, hårt pluggande, lite jobb och tuff träning. Tänker därför inte utan större ekonomisk eller matriell övertalning haka på hajpen med pollenspyende präskragar på huvudet. Vad mig beträffar tänker jag runda av mina 7,5 kilometer jag har i benen. Istället för att uppleva just Sprit, sex och våld på plats i en ungdomsutsmyckad park ta tillfället i akt att se det regisserat. 22 Bullets med Jean Reno, producerad av Luc Besson är bättre än Fredrik 19, full på Elk-öl och med cigarettaska på de röda Gantshortsen, levandes i en drömvärld.

"Backa råå!"


The Coldplay Countdown: 4

Tittade idag igenom hela spelschemat för Where The Action Is.
Paolo Nutini och Glasvegas kommer spela på samma scen. På samma scen som Coldplay.
Eller om jag nu ska vara något sådär upprymt sprallig som jag faktiskt håller på att bli...
... På samma scen som Coldplay!!!

Samma Coldplay som släppte EP:n av Every teardrop is a waterfall idag, med en grym B-sida som bonus, nämligen flitigt livespelade låten Major Minus.


Grenadjären

Det är sol, alltid varmt och med doft från Bennys brugare. Det är Grenadjärvallen och det är klassisk division 2-fotboll när den är som allra mest ... division 2-fotboll?

Hur som helst. Har världens bästa jobb.

"Ineffektivt Rynninge kryssade"
Grenadjärvallen
Grenadjärvallen
Grenadjärvallen

Redaktionssnabb

Är nog inge bra på att vara student. Jobbar frenetiskt (sex av de senaste åtta dagarna kommer det bli). Körskola varje morgon den här veckan utom fredag, gym efter det. Handla, shoppa, odla växter. Jag har till och med varit på biblioteket och lånat med mig grundkurser i både franska och tyska hem. Som om jag inte hade nog med väjningsplikt och LGF-fordon. Men jag ska lära mig ett språk - på riktigt. Jag ska kunna tala flytande tyska, kanske även franska. Brytning och grammatikfel kan jag tycka är okey, så länge man gör sig förstådd.

Datorn på redaktionen ska till att släckas ned nu, ni som vill kan ju läsa koritsarna jag gjort ikväll om Rynninge och om IFK Örebro till NA:s Webb.

Längre inlägg (skrivet i plural) utlovas imorgon. Då är jag ledig hela kvällen. Med andra ord kommer jag däcka med en fem år gammal upplaga av Populär Historia i nyllet innan P1:s radiosex drar igång.

Muscles

Klart att använda.
Protein (Blå burken) för musklernas skull, BCAA mot mjölksyra och muskelnedbrytning. Muscle & Fitness Store i Örebro skickade med en shaker också, jag brukar ju "hänga där". Tur för mig att jag är naiv och tror på det jag stoppar i mig. Men det funkar och de är extremtrevliga där. Rekommenderas.
Proteinpulver
BCAA

Populism

Populism

Det finns enorma pengar inom koldioxidsprutande industrier, just för att de producerar eller förbrukar fossila bränslen och vi efterfrågar deras produkter. Efterfrågar dessutom i allt större utsträckning. Förutom enorma vinster och vinstutbetalningar går dessa pengar till att bevara den anammade verksamheten och den egna produktionen. Det får man anse som förståeligt. Alla vill överleva, oavsett pris.

 

Vad allmänheten däremot bör bli varse om är dessa företags metoder. För reklamkampanjer som vars slogan är "Koldioxid är coolt" eller "Miljögift, nu i en produkt nära dig" är inte särkilt effektiva. För att komma runt problemet med att få ut sitt budskap och vända konsumenternas argumentation till det egna intresset använder man sig av någonting allmänheten är svaga, nästintill paniskt inställsamma till: Auktoriteter.

 

En auktoritär person med stor kännedom inom expertområde är i allmänheten något vi litar nästintill blint på, med bakgrund att våra egna erfarenheter är begränsade i förhållande till den sakkunniga eller åtminstone framträder så. En läkare som talar om för mig att jag har lungödem är mycket mer trovärdig än om min främsta vän (som vi antar inte är läkare i det här fallet) skulle göra detsamma. En TV-reporter som berättar om en nyligen inträffad olycka eller gör en politisk lägesanalys. Ni förstår. Vår trovärdighet inför dessa personer utgör ramen för vårt beslutsfattande. Vi följer deras direktiv och handlar utan att ifrågasätta.¹ Därför använder sig industrin av "experter" som uttalar sig i olika sammanhang, i media, i debatter eller via exempelvis hemsidor. Betalda för att påvisa bevis och argumentation som verkar för industrins egna syften.²

 

Att Dagens Nyheter i ovanstående artikel rapporterar för miljörörelsen och i miljödebatten negativt vinklade artiklar bör i sig inte betraktas som anmärkningsvärt. Men att det sker i samband med en 3000 sidor lång FN-rapport understödd av tusentals forskare bör däremot granskas. Vilka intressen kan ha legat bakom att reporten i fråga fick nys om nyheten?

 

Mest oroande av allt är dock att media i allmänhet är en av de största förmedlarna av auktoriteter (Politiskt analyserande experter, miljöexperter, sakkunniga, händelserapportering etc.) och att media tycks slutat att ifrågasätta sina egna källor. De har blivit beroende av sina auktoriteter och tror blint på dem. 

¹Eberhard, David (2009): Ingen tar skit i de lättkränktas land.
Prisma, Stockholm.

 

²Annika Fiedler. Veolia Miljø AS.


Jackassstjärna död

Förvånad? Nej.
Sorgligt? På något sätt, ja.
Ryan Dunn Död
DN.se

En krönika av Birro - just click!

Birropressen
Den är här nu. Vi behöver inte vänta mer.

Världens första automatiserade krönikatjänst är här.
Den simulerar fram fiktiva alster, av Marcus Birro.

"Nu för tiden möts vi utan att träffas, och utan att se varandra i ögonen."
Den prickar lika rätt varje gång.
Som Birro, fast mer.
Klicka här och upplev. Verkligen upplev.

Rapport från Örebrocupen: Dag 4

Är Nerikes Allehandas utsände på Örebrocupen i fotboll 2011. Under helgen kommer jag tillsammans med fotografen Pavel Koubek att finnas på plats vid Rosta Gärde i Örebro för nedslag, reportage och matchrapporter. Följ rapporteringen i Allehanda och de personliga reflektionerna här.

Part IV: Final

Jubel byttes mot tystnad. Tomhet och saknad av vinst skapade eko. Finalen mellan Forward och Degerfors var knappast välspelad, men för den skullen minst sagt rafflande.

Nu är det över.

Tack och bock, inte minst Fredrik Bäcklund som sett efter att jag haft all den information jag behövt. Det har varit guld värt, precis som hans insats varit för cupen i helhet.

Till sist, bilder.
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen


Rapport från Örebrocupen: Dag 3

Är Nerikes Allehandas utsände på Örebrocupen i fotboll 2011. Under helgen kommer jag tillsammans med fotografen Pavel Koubek att finnas på plats vid Rosta Gärde i Örebro för nedslag, reportage och matchrapporter. Följ rapporteringen i Allehanda och de personliga reflektionerna här.Part IIII: Hjältar
Rapport från Örebrocupen
Livet är orättvist. Livet är en ständig kamp. Läs om Ibrahim, tio år, så förstår ni storheten i denna lilla kille; Ibrahim - Örebrocupens kämpe.


Fler bilder från cupen
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen

Danger! Alert!

SMHI nära utfärda en klass 3-varning. Jag håller mig inne även ifall de inte gör det.

Clarence Clemons, may you RIP

Inatt dog en av rockvärldens största. Bokstavligen.
Clarence Clemons gick under smeknamnet "The big man" och var en av medlemmarna i bandet som var med och skapade Bruce Springsteen, The E Street Band. En favorit bland många E-streetanhängare för sin avslappnade stil och för sin gudabenådade saxofontalang.
Hans bortgång skapar det obehagliga slutet för kultrockseran med Springsteen i spetsen. The E street band kommer aldrig att bli helt igen, musiken aldrig densamma. Ändå är det förlusten av personen Clarence Clemons som är den största bortgången.

Vila i frid, och tack för att du bidrog till att skapa historia, Clarence Clemons.


Rapport från Örebrocupen: Dag 2

Är Nerikes Allehandas utsände på Örebrocupen i fotboll 2011. Under helgen kommer jag tillsammans med fotografen Pavel Koubek att finnas på plats vid Rosta Gärde i Örebro för nedslag, reportage och matchrapporter. Följ rapporteringen i Allehanda och de personliga reflektionerna här.Part III - Pictures edition
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen
Rapport från Örebrocupen

Rapport från Örebrocupen: Dag 2

Är Nerikes Allehandas utsände på Örebrocupen i fotboll 2011. Under helgen kommer jag tillsammans med fotografen Pavel Koubek att finnas på plats vid Rosta Gärde i Örebro för nedslag, reportage och matchrapporter. Följ rapporteringen i Allehanda och de personliga reflektionerna här.

Part II
Planer, lag, vinkel. Vädret. Mycket nytt.

Vinkeln något djupare än igår. Lite mer etik-moral.

En sak slår mig. Örebro vimlar av fotbollsprofiler. Peter Johansson, mannen som de senaste åren varit Örebro SK:s Ungdomssektion tycks spendera all tid i världen med att göra klimatet bättre, vänligare men samtidigt mer optimalt för ungdomar att spela fotboll i. Men samtidigt har han alltid tid. Alltid tid till att vara vänlig, tillförlitlig och faimljär. En spontan hyllning så här till en av Örebros främsta ungdomsledare.

Levi leverar lovligt

Comeback. Tittar man sådana under åren är det knappast en särkilt fager syn. Det räcker med att skriva Fernando Torres. Även de mest hoppfulla skakar på huvudet.

Men ibland händer det, som en spelreklam säger. Ibland händer det att comebacker blir fotbollskungarnas sätta att återinta sin tron. Fråga Andreas Levi.
Tillbaka från skada, men som om ingenting hade hänt. Tre baljor direkt för sitt Garphyttan i division 6-matchen mot Grythyttan. En nutida klassiker? Tolkiens "Sagan om konungens återkomst" fattar ingenting.En liten passning till tävlingsansvarige Fredrik Bäcklund, tävlingsansvarig på Örebrocupen som pushade för nyheten. I brist på utrymme i pappersupplagan får den utrymme här. Sett ur ett popkulturellt perspektiv, ovärdeligt. Sett ur annonskassans pengalista, en ettöreskola i Lindtfabriken.

SVT - än så länge ohotat bäst

Inget OS i SVT efter Londonupplagan. Den nyhetsrubriken är också K1, marathon, skytte och många andra mer smala sporters gemensamma dösruna.

TV4, TV3 och Kanal 5. Kommersiella TV-kanaler med utbud anpassat a v efterfrågan. Kommersialism är den tillfäliga sötman på TV-publikens tunga med underhållningsprogram som "Körslaget", "Wipe Out" och "Fångarna på fortet". Den bittra eftersmaken av illa intilligensutmanande TV blir till slut kommersialismens egna magsår. Fablernas hare med resurser som blir omsprungen av den betydligt långsammare, fast skickligare sköldpaddan; SVT.

Kritiken mot de ofta ganska huvudslösa produktionerna som TV4, förvisso gör skickligt, men med total avsaknad och utan något som helst intresse av att ge sin publik ett mervärde mer än ackompanjemanget till 10-rastens pistagelängd, bör knappast skyllas på publiken. De är bara ett offer för en delvis mediakonspiration.
Det är ingen tillfällighet att TV4 gör TV-program som Expressen skriver om och som Mix Megapol ständigt får gäster ifrån. De ingår nämligen, på ett eller annat sätt i samma affärskoncern.¹ Ett sätt för mediaföretag att hela tiden öka sitt nyhetsvärde utan att konsumenterna egentligen förstår ett dyft.

Trots att allmänheten faktiskt tittar på kommersiell TV och gör det i stora volymer är det trots allt gamla hederliga SVT som drar den allra största publiken. Inte för att de på något vis är bättre än reklamkanalerna på att producera klyschiga dramaserier, utan därför att de ger sina tittare ett mervärde. De ger sina tittare djupare reportage, tyngre frågor och erbjuder den som tittar lite motstånd. Det är lite kämpigt att titta på SVT. Det är svårt att förstå ett nostalgiprogram om videobutiken (Kobra) - ungdomarna fattar ingenting. Det är svårt att förstå ett samtal om kvinnans sexuella frigörelse inom litteraturen (Babel). Men att det är svårt betyder inte att man inte gör det, bara att det krävs lite mer. Och oavsett så kommer människan instinktivt alltid vilja utmana sig själv.

En annan sak svår att förstå är OS-grenen gång. Man går. En sport. En sport där man går. Jag förstår inte sporten, men kan ändå uppleva tjusningen. Precis som med K1, slägga och med landhockey. Sporter som jag aldrig kollar på, om en sömnlös natt med Eurosport 3 som ända fungerande kanal och enda sällskap inte spontant infinner sig i en kalenderlucka. Det är sådana sporter som ger OS sin tjusning. Jag kan för mitt liv inte förstå varför lerduveskytte är mer sport än golf, eller landhockey mer än innebandy men det är ändå en tjusning som finns där.

På grund av att kommersiell TV nu kommer proklamera att dessa sporter inte kommer sändas annat än i snuskigt dyra Viasat Sport Elite Deluxe Super Extra OS Edition 18 försvinner tjunsingen med OS. Argumenten kommer vara att "det inte finns någon efterfrågan hos publiken". Kom ihåg var ni läste det.

Tänker dock inte låta tjusningen med världens största tävlingshändelse försvinna. Tänker ha de där snordyra kanalerna. Jag tänker börja panta burkar!

Rapport från Örebrocupen: Dag 1

Är Nerikes Allehandas utsände på Örebrocupen i fotboll 2011. Under helgen kommer jag tillsammans med fotografen Pavel Koubek att finnas på plats vid Rosta Gärde i Örebro för nedslag, reportage och matchrapporter. Följ rapporteringen i Allehanda och de personliga reflektionerna här.

Part I


Himlen betedde sig som om den hade magsår; orolig, tvekandes till att framkalla något och sen ett spontant anfall av vätska.

Pavel Koubek, fotograf skicklig som få, klagade inte. Jag gör inte det jag heller. Det är ändå alltid varmt och behagligt på cuper. Örebrocupen speciellt.

Räddade en avgörande straff i B-slutspelets 64:e delsfinal 2003. Trots att jag sedan dess spelat innebandy för distriktslag, vunnit cuper med bland Sveriges mest lovande 92:or och räddat fler kritiska bollar genom åren, har den känslan som spred sig från högerhanden genom kroppen och ut i vad man kanske kan beteckna som själen aldrig varit så stark. Örebrocupen är något speciellt.

Nu agerar jag misslyckad sportstjärna. Framträder som en potentiell stjärnreporter istället. Som Elisabeth Höglund. Typ.

OpenArt Örebro 2011

Har 37,40 kronor på kontot.
Som student blir man medveten om fattigdom, och hur generös den svenska välfärden är. Aldrig varit emot det system jag är uppväxt med och i. Fortsätter på samma bana. Istället accepterar jag snällt och underordnat att betala hutlöst mycket skatt på min lön och en snygg moms på de varor jag köper. Mervärdet på det är ganska stort upptäcker man.

Bibliotek, gratis inträde på museéum, gratis kulturevenemang.
Nu tänker jag  utnyttja varenda skattekrona jag bidragit med. Antydas kokettera när jag vältrar mig i kreativitetens borgar, när jag frossar i nyskapande akvarellkreationer. Typ.
Började med OpenArt i Örebro.

Open Art Örebro
Open Art Örebro
Open Art Örebro
Open Art Örebro
Open Art Örebro

Det var ett försök

6,5 kilometer. En tid på 29 minuter. Pinsamt dåligt, men oväntat bra med tanke på att jag hostade mig igenom den där biten. Kämpa på, ÖSK.

Löparn Eric Fiedler

Coldplay -12 dagar

För er som missat ska jag alltså på det här om 12 dagar (!)
Where the action is
Where the action is

Bokgodis

Fick min leverans från Adlibris idag (igår vid tidpunkten för artikelskrivandet). Miljöfrakten för tjugo spänn skulle bota den moraliska miljöågren som skulle kunna sättas in. Vänliga nog hade avsändarbolaget tänkt på det och bifogat ett bidragarkort till rädda barnen.

Bokgodis
Miljöfrakt
Rädda barnen-kort

Världens fulaste hemsida

Var och skrev in mig på bilskolan "Mitt i stan" i Örebro idag. Teoristart redan nästa vecka. Mental barriär bruten, och nu kanske man har ett körkort inom de närmsta månaderna.

Om trafikverket har analfabetism som ett indirekt krav på sina trafikskoleägare (eller åtminstone på deras Webdesigners) låter jag stå oskrivet. Att dömma av de särskrivningar som förekom på nästan samtliga trafikskolors hemsidor kan man ju nästan förmoda att det där med allmänna svenskakunskaper inte varit särkilt högt prioriterat vid anställningar.

Men degen var med de orden bara satt att jäsa, knappast klar. Cirka 30 % av hemsidorna hade informationen skriven i Comic Sans.

Bullen sockrad och klar?
Näe.
Den absolut fulaste hemsidan sedan 1997 existerar fortfarande. Hos ett allvarligt konkurrerande företag med datagenerationen number one som största kundgrupp.
Nu, kolla skådebrödet jag bakade in i texten.
Privatisten bilskola Örebro
Privatisten.nu

Classic

Icas egna Cola Light en ljum sommarkväll är definitionen av sommarlov och frihet.
Ica Cola Light Tybble

Sprängs

Min hals sprängs, mitt huvud stämmer in i samma ton.

Why god, why(?)-känsla. Stel som en pinne i rygg, axlar och nacke och allmänt gammal i hela kroppen. Vad har jag gjort för att förtjäna detta medelmåttiga öde i ingenmansland mellan död och levande.

"Ni kvinnor snackar om att föda barn, ni skulle bara veta hur det är när en man är riktigt förkyld."

Glädjer mig åt att de på allvar bygger en åtta meter hög kanin på Stortorget.
Kanin på Stortorget Örebro
Kanin på Stortorget Örebro

Boondock saint's blir TV-Serie?

Ryktas om det i varje fall i några av de källor jag använder mig av för att få fram nyheter.

Troligtvis kommer de förstöra en av de få filmer som man aldrig vet om den är usel eller genial. Med andra ord en riktig kultrulle.

Det enda positiva inslaget i den beryktade TV-produktionen är att orginalfilmens huvudrollsduo Sean Patrick Flanery och Norman Reedus är beredda att "släppa allt" och satsa på serien.

In nomeni patri et fili spiritus sancti.


Min son

Min son.
Så hette talet min pappa höll till mig på min student.
Om du väljer att läsa det har du valt helt rätt väg i livet.

Min son, min unge student ...
... Att hålla tal och presentationer brukar jag vara bra på, men nu att ha ett studenttal gör mig rörd och känslig. Att du dessutom redan som barn visade tecken på att vara en retorisk mästare tar jag mer som en utmaning...

Vad Alice i underlandet, Harry Martinsson, Nelson Mandela och Julis Ceasar har gemensamt med dig?

Vägval, tro och drömmar

I barnnoken "Alice i underlandet av Lewis Carroll träffar Alice en katt (troligtvis Sigge).
Hon frågar katten vilken väg hon ska ta. Katten svarar:
- Det beror rätt mycket på vart du ska.
Alice svarar att hon inte vet vart hon ska.
- Då gör detsamma åt vilket håll du går, svarar katten.

En ung mans vandring i livet gör nu halt denna dag. En egen bestämd väg med ändstation här idag.
Njut , samla kraft och glädje till nästa vandring!

Är med stolthet och beundran jag beskådar dig nu; en ung man som har livet framför sig. En ung man som väljer väg, och gör sitt yttersta för att det ska bli en bra väg.

Minns en varm sommardag i Bergslagen. Med min lilla Eric i skrindan på väg till sjön för att meta. Vet inte om vi metade så mycket. Fanns så mycket annat att utforska vid bryggan. Försöka pilla ned en leksaksbil mellan brädorna, om bullen kan flyta, hur nära man kan stå utan att trilla i, varför inte pappa får någon fisk, hur mycket tålamod pappa har...
... En ung pojke som har livet framför sig och är nyfiken. Idag är du en ung man och är nyfiken.

Att utforska och lära sig är för dug fortfarande lika naturligt som du funderar vad och vilken väg du väljer!
Ibland väljer man fel, men det gör inte så mycket - man lär sig oerhört mycket på det.
Det viktiga är att våga välja. Och att ta sig tid till att drömma om vägen och dess slutmål.

"Livet är en mångfald och det finns tusen gyllene medelvägar och tusen nyttiga avstegsvägar och solen lyser på dem alla". Harry Martinsson.

Vad du drömmer om kan du förverkliga - om du vill så kan du - sa din farfar.
Tror din farfar förlåter mina mindre lysande studentbetyg idag och med stolhet ovan molnen nog fäller en stolhets stora tår som bara han kan göra.

Vägen kan vara mer än besvärlig och full av tvivel.

"Det vi fruktar mest är inte att vara otillräckliga.
Vår djupaste rädsa är att vi har omätliga krafter.

Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest."

Nelson Mandelas installationstal som president efter ca 30 år i fångenskap.

Själv brukar jag tänka på Nelson Mandela när jag söker kraft och ljus. Är ett tips på vägen...

Många är de i historien som sökt nya vägar, misslyckade som lyckade beroende på ur vems perspektiv.
Lite längre bak i tiden, efter att ha intagit det sista nästet i Romarriket frågade Julis Ceasar sig själv - varför drömmen om det Romerska riket?
Ceasar frågade då sin general, Maximus, vad han drömmer om.
Maximus svarade:
"Mitt hus som ligger utanför Roms kullar.
Ett enkelt hus.
Rosa stenar som värms av solen.
En käksträdgård som doftar kryddor på dagen och jasmin på kvällen.
Vid grinden växer det popplar, fikon äpplen och päron.
Jorden är svart, svart som min hustrus hår.
Druvor på sydsluttningen, oliver i norr.
Vilthästarna leker vid huset."

Make it simple, livet är tillräckligt tufft ändå.

Vilken väg du än väljer kommer jag alltid att stödja och älska dig.

RedOne bråkar med U2

Hyfsad vinklad titel, I admit. Vad det är som egentligen händer vet jag inte, bara att vad det nu än är så tvingar det mig att vänta ytterligare 1½ år på nästa U2-album.

U2 och RedOne bråkar

Tom Hanks i TV-produktion (igen)

Tom Hanks
Man kan väl säga att Band of brothers och The Pacific är de absolut mest framgångsrika dramaserierna producerade för TV som någonsin visat.
Filmvärldens mångsysslare Tom Hanks som tillsammans med demonregissören Steven Spielberg producerat de båda andra världskrigetdramatiseringarna ska enligt DN.se nu återigen stå bakom en ny TV-produktion i månghundramiljonklassen.

Amerikanska gudar
Den här gången är det dock inget krig som utspelar sig framför kameran. Istället ger sig Hanks i kast med att dramatisera Neil Gaimans bok American gods (Amerikanska gudar). Forntida mytologi blandas med modern mytologi och mixas med fantasy.
Seriens produktionsbolag räknar med att sex säsonger ska spelas in till en kostnad av hutlösa 200-250 miljoner kronor per avsnitt.
Första avsnittet beräknas visas i USA om två år, 2013.

My friend says hello

Det blev ingen Johannes. Han var upptagen på annat håll.

Mr. Andersson aka Felix, han var på istället. Killen drar och "kockar" i Fjällbacka hela sommaren visade det sig så man får ju ta chansen nu.

Spontant överallt blev det. Pressbyrånkaffe på soldäcket vid slottet eftersom verkligen INGET stället hade öppet. Definition av liten stad.

Fotona tagna med nya kameran, som jag nu börjar behärska ...
... tror jag.

Felix vid slottet
Säl Open art Örebro
Pressbyrånkaffe

In och kör

Skulle kunna sovit i ett dygn idag egentligen.

Kompenserar det med 6,5 kilometer som gick bättre än någonsin (8km nästa vecka?), gym och jobb. Avslutar med Lite Johannes ikväll månntro...

Student

Igår klockan tjugo över fem började slutet på gymnasiet.

Den sentimentala urladdning många erfar vid hejdåsessioner med lärare, skolkamrater och lokaler, den nya avsaknaden av ständig sysselsättningstrygghet är för mig intet. Jag är delvis befriad nu.

Men de varma personer som alltid utmanat mig, pushat mig lite längre i tankar och gjort mina dagar, mina tre år på Thoren Business School Örebro till år av vilka jag kommer bära med mig som de mest lärorika någonsin, kommer alltid att vara mig. Ingen felskrivning, de kommer vara mig till stora delar.

En fantastisk uppvaktning med släkt och vänner arrangerades av två föräldar som aldrig verkat gjort något annat, ackompanjerad av en bror som trivdes mer än jag sett honom göra på länge. Champagne, cigarr och kavaj på och han var lika mycket Stureplan som han kommer vara om 3-4 år när han äger Spy Bar eller något. Det var nog det roligaste att se, lillebror i sin absoluta roll.

Kvällen avslutades på Frimis tillsammans med BP08B, klassen med minst nio olika grupperingar, med personer som alla vet vad de vill och kommer gå dit de vill och alla kommer lyckas i livet, med vad de än bestämmer sig för. Det råder inget tvivel om det. Människor som varit så totalt självsäkra, men samtidigt ödmjuka och aldrig utan humor kan aldrig misslyckas.

En bild från Frimis och en från den traditionsenliga champagnefrukosten med Thorens finaste får avsluta det här inlägget. Fler bilder kommer - jag lovar.

Eric Fiedler Terese Lindsköld Stephanie Lindqvist Frimis
Champagnefrukost BP08B

Tillbaka och utgår

Inte mycket skrivet här de senaste dagarna. Mest beroende på att jag inte har haft någon dator. Men nu är den tillbaka, så då blir det mer här igen.

Men imorgon är det något annat som lämnar mig; gymnasiet. Tack och lov, på sätt och vis.

Aldrig har jag varit så ledsen och tom som när jag slutade nian. Nu är läget annorlunda.
Jag är klar med gymnasiet, inte bara på pappret utan även mitt jag är så färdig man kan bli med dessa tre år.

Meningen var att de skulle hjälpa mig att bli något, en bit på vägen. De har de gjort. Det räcker så. Nu är det något annat som ska ta vid, och det är något jag längtat efter sedan redan innan jag var 16 år och inte visste något om vem jag var eller hur jag var en solig förmiddag i augusti när allt började ...

Naturligt porrsurf - på jobbet

Har fått en alldleles egen Piri piri av min lärare i Sam-ämnen, Martin Hylén. från början en liten planta med enstaka blad försiktigt spirande. Nu en praktfull växt i tonåren på väg till att bli buske. I åldern då könsmognaden inträder - även för växter. Sitter därför och googlar hur jag ska sexuelt stimulera min chiliplanta. Hur jag ska "runka" av den helt enkelt så att den bär frukt i slutändan. Pollinera kallas det tydligen, när man gör det njutbart för sin sådd.

Dessutom i min chef, Anders Sjöbergs, kontorsstol. Till råga på allt liksom.

Odla är tantigt, men inte när det kommer till mat och mer exotiska inslag av växtfaunan.

Ska försöka ladda upp en bild på mitt alldeles egna skötebarn under dagarna. Promise.

100 kronor - stor skillnad

Har tappat tidsbegreppet totalt. I lördagskväll, märk väl min ålder av 19, var jag på IKEA tillsammans med mamma. Det är svensk patriotism och ungdomligt frånspring personifierat.

jag fick en möbel, ett "stereobord" som mamma uttryckte det. Jag har ingen stereo, de försvann för cirka fem år sedan i min generation då multimediaspelare och DVD:er invaderade tonårsrummen.

100 kronor. IKEA är en affärsidé som gynnar alla. Speciellt denna gång då alla skruvar fanns med.

Före:
Klicka på bilderna för att se i större format

Före rum 1 Före rum 2 Före rum 3

Efter:

Efter rum 1 Efter rum 2 Efter rum 3

God morgon!

Lite gammal är man väl ändå när morgonkaffe börjar bli en av dagens absoluta höjdpunkter. Och lite gammal när man har svårt att dölja irritationen och besvikelsen över att lokaltidningen inte kommer.


I molnet

Min skoldator skall genomgå en slags reboot - även kallat omformatering för att jag ska kunna få ta del av den även i framtiden. Då mot en kostnad av 1 105 kronor.

Överför därför filer till molntjänsten Google docs. Vid första försöket fick mappen "Skola" inte plats. 5 616 filer. Inte konstigt kanske.

Otillräckligt utrymme

Coldplay - mer än väntat, mer att vänta?

Coldplays nya singel Every teardrop is a waterfall hade premiär i Sverige igår fredag. Timmarna innan kunde den
vakna höra britrockbandets nya toner i BBC. Hur man än fick nys om vad Coldplay har på gång så är det bra. Mycket bra. Klassisk arenarock med större mognad än tidigare monsterspåren Violet hill och Viva la vida från senaste albumet med samma namn som sistnämnda låt.

28 Juni spelar Coldplay i Göteborg på Where the action is. Lutar åt att jag tar mig dit. Mäktigt att få uppleva deras nya hymn på plats.

Noterbart är att videon sedan den las ut på Youtube för två dagar sedan är att den redan haft över en miljon views.

Livin' the good life

Mjuk kontorsstol och fötter på skrivbord. En bok i knät, kaffe i mugg. Ljumma brisar i ett alltför varmt rum.

Nästan fulländat avslut på sex och en halv kilometer löpning, gym, IKEA och övningskörning.


Coffee

Pensionär - and proud of it!

Days of our lives. Känner ni igen?
Inte? Våra bästa år. Då kanske det ringer lite fler klockor. Långköraren på TV3.

Hade en sådan där day of my life igår.
Det lilla i det stora, sommar och t-shirt som klibbar. Inget exceptionellt egentligen, men nästan säker på att minnena från gårdagen kommer etsa sig fast i en åldrad herres huvud.

En cykeltur till Wadköping med Stephanie. Bokantikvariat och fika i solen. Med pensionärsandan i en påse av skönlitteratur vidare till Myrorna och ännu mer bokinköp.

Bio med Tia på kvällen. X-men. Uttråkade, nyktra en fredagsnatt fast med kaffe och varandra. Filosofi och koffeinrus på höga nivåer i ett ljummet Örebro.

Stephanie
Böcker antikvariat
Tia på Rockbar
Tia i soffa

Recension: X-Men: First class

X-men: First class
(USA, 2011)
Action
Regissör: Matthew Vaughn
Skådespelare: James McAvoy, Michael Fassbender och Kevin Bacon

Det här är berättelsen om hur de numera kända mutanterna i X-men-teamet just blev ett team. Hur de en gång möttes och tillsammans kämpade med att lära sig sina krafter för att kunna tillintetgöra den före dettta nazistdoktorn Sebastian Shaw planer på att starta ett tredje världskrig. Hur den unge Charles Xavier blev proffessor X och hur den frustrerade Erik Lensherr blev den ondsinte magneto.

Har aldrig varit mycket för "superhjältegenren". Ofta överspelad, sällan fantasieggande. Inte heller X-men: First class  tänjer på fantasin. Istället känns det helt naturligt att någon kan bokstavligen kan sätta sig in i andras tankar, byta skepnad genom ett svisch och flytta 400 luftvärnsrobotar med hjälp av sin inbygda magnetismkraft. Och då har man någonstans lyckats.

"Du duger som du är", filmens budskap, lika klyschigt som håglöst framfört av skådespelare som gör varje scen skicklig men som hur duktiga de än är aldrig kommer få mig att tro på plötsliga självinsikter genom en halvlam paroll. Synonymt med X-menfilmerna, knappast till dess fördel. Och då har man någonstans misslyckats.

En gruvligt bra actionfilm som sällan tappar tempo. En stark trea som fallerar på just budskapet, något bättre hade de väl kunnat komma på för att avvika lite från tidigare filmer? En stark trea mycket beroende på att man på något vis lyckats göra den femte filmen om samma sak intressant. Och då har man någonstans lyckats.
Betyg 3

The Google switch

Efter att ha läst Googlekoden är det mer av en praktisk åtgärd att låta Google ta hand om min dagliga struktur. Kalender, mail, RSS-flöden, dokument- och bildbank.

Google

Frälst har jag inte blivit. Knappast har min skepsis mot företagets gängse sätt att oavbrutet inkräkta på privatlivet heller den förringats i och med de 250 sidorna om företagets olika funktioner, filosofi och framgång. Men jag har istället börjat ifrågasätta om det inte är praktiskt att faktiskt låta en annan part hjälpa till att hålla reda på mina bestyr. Behöver det verkligen vara någonting negativt att jag subtilt delvis delger mig av information som vid senare tillfälle enkelt skulle kunna analysera fram mina vardagliga mönster när den risken är förhållandevis liten i jämförelse med den underlättande funktion programmen skulle ge mig?

Googles motto är "Don't be evil". En någorlunda översättning av det till svenska är, "var inte ond" eller "var inte elak", något som skulle kunna tolkas som gör inte elaka saker.
Trots det kan man dra flera slående likheter mellan det minst sagt ondsinta företaget Umbrella Corporation som förekommer i Resident Evil-filmerna och som på grund av sina mer långtgående experiment orsakar jordens undergång.

Umbrella Co. äger förvisso nästan all slags media i världen och är en stor tillverkare av även hårdvara, något som Google inte är eller gör. Än så länge.

För Google är inte längre bara en sökmotor. Google riktar in sig på att bli världens största mellanhand, som Andreas Ekström väljer att sammanfatta företagets strategi i sin bok Googlekoden. Google är har numera hand om din mejl (G-mail), Google hjälper dig att hitta (google maps, google earth - finns även kartor över månen och mars). Google har hand om dina bilder och dokument (Google Picasa, Google Docs). Youtube, världens främsta videostreamingtjänst är även den ägd av Google. Dessutom har Google en gigantisk databas med universitetsuppsatser (Google Scholar) och som krona på verket håller de nu även på att skanna in all världens litteratur. Ja, alla världens böcker. Det tar inte slut där, men dessa räcker nog för att statuera exempel.

Men Google håller på att bli mycket mer. Bland annat försöker man skapa en stor databas med olika sjukdomar, dokumenterat med hjälp av Googles egna tjänstemän. Man köper in sjukhusmaterial till välgörenhetsprojekt. Har vi tur stannar det där och utvecklas inte mer. Det är lätt att vända en eka, men att väja med ett fartyg är svårt. I vissa branscher är Google än så länge bara en optimistjolle, vilket medför optimistisk framtidssyn när det gäller områden som inte bör utforskas närmare.

Google kan se precis vilka sökningar jag gör, och därefter optimera den reklam som riktas mot mig. Det finns inga föreskrifter som säger att sådan information inte får delas ut.
Oroväckande?
Inte än i varje fall.
Google är än så länge till mer för användarna än vad användarna är till för Google. Då gör dig mig inget om de råkar veta om jag gillar dvärgchimpanser i chinos eller njursauté.

Uppvaknande

Nyss färdigäten. Lunch, kan man säga. Hemkommen från jobbet för inte så länge sedan. Från jobbet. En väckarklocka i ledigheten.

Sex matcher, varav ett halvstort och ett lite större reportage på några timmar. Bra jobbat där. Kolla gärna sjävla hur det blev.
Rynninge
"Rynninge på väg mot storform"
"Borta är bäst för Karlslund"
"Division 3 dam: referat omgång 6"
"Division 4: referat omgång 7"

70 mil, åtta timmar i bil.

Åkte ned till min kusin Josephine som tog student igår, onsdag 1 juni. En resa på sissådär 70 mil, tur och retur. Med en tränignsvärk i ryggen som hette duga, fem timmars sömn och en mormor och mamma som kommenterade varenda vägskylt i åtta timmar blev det för egen del ganska påfrestande. Väl framme var det dock som alltid glatt och bra mycket mer underhållande än inmälet på en tvådörrarsvolvo.

Läste i och för sig drygt 200 sidor i boken Googlekoden. Något som föranledde att den boken nu är slut. På rak arm kan jag direkt uttrycka fascination för detta företag som är gigantiskt, men ändå småskaligt, nytänkande men genom användarnas egna idéer, allt och inget på en och samma går. Redan imorgon tänker jag nog införskaffa mig en hel del tjänster jag ännu inte tänk på kan untyttjas i "molnet".
Stenugnsund

RSS 2.0