Libertad y Orden

Till hösten nalkas det val i vårt allt mer borgerliga Sverige. Ett visst tjat om denna ovanligt vanliga händelse har redan etablerat sig bland svensk massmedia. Abstinensen mellan varje ny opinionsmätning från scoop hos landets journalister tycks ha dramatiskt stora likheter med frånvaron av en falcon export hos A-lagarna nere på torgen. Till slut kommer man lyckas vinkla hela spektaklet till det jämnaste "rekordvalet" någonsin, precis som vanligt.

Och lika slätstruken som Tomas Östros framtoning är politkens grunder hos de båda blocken. Endast medias hitills lyckade mum-mot-mun-metod på den politiken håller des aura levande, om än i ett kritiskt tillstånd. Det bästa som kunde öka intresset för valrörelsen frammåt höstkanten är möjligtvis en skandal av det mer pikanta slaget a lá "Ibrahim Baylan skjuter morfin!" eller "Jan Björklund är egentligen Hitler". Troligtvis komemr detta aldrig hända då samtliga partitoppar idag har i det närmaste en universitetsexamen i lismande och politisk korrekthet.

Men bara för att Sverige nu är ett land fattigt från politiska profiler sedan, i den många avseenden, stora mannen Göran Perssons partireträtt, behöver det inte betyda att resterande världen likt Sveriges politiska klimat gått lottlösa ur guds särlingstombla. I Colombia har nämligen den excentriske borgämstaren från huvudstaden Bogotá, Antanas Mockus, fortfarande chansen att bli president i det pågående valet.

Den litauiskättade Antanas Mockus politiska bana har varit brokig, ifrågasatt och hårt kritiserad. Detta efter att Mockus som borgmästare bland annat anställt 420 mimare för att komma till rätta med Bogotás trafikproblem och sponsrat mansfria kvällar och nätter på stadens gator. Men Mockus kanske mest bisarra tilltag var när han upprepade gånger iförde sig själv en elastisk dräkt för att symoblisera sin ideologi om en "supermedborgare", som enligt Mockus var defenitionen av ärlighet och av godhet.

Skillnaden mellan att vara galen och ett geni har i en vetenskaplig rapport nyligen publicerad visat sig vara just så hårfin som myten påtalar. Colombianska "Gröna Partiets" ledare Mockus kan vara just den diffusa gränsen personifierad. För den politiske ideologen använde inte bara udda tilltag för att komma till rätta med stadens problem utan uträttade också under sin tid stordåd med den då fallfärdiga staden. Under sin period som Bogotás ansvarige man lyckades Antanas Mockus sänka vattenförbrukningen med 40 %, trots att vattenförsörjningen under samma tid ökade till samtliga hus i staden istället för som tidigare 79 %. Den kontroversiella metoden där mimare illustrerade dålig moral i trafiken föll ut mer än väl, olyckorna minskade nämligen med 50 %. Den kanske mest anmärkningsvärda bedriften hos colombianen var när 69 000 frivilligt valde att betala 10 % mer i skatt bara genom att Mockus frågade om folkets egna vilja.

Svenska tidningen Dagens Nyheter rapporterar att Mockus dock fått oväntat få röster i valet där regeringsidans Juan Manuel Santos har en betryggande ledning inför den andra valomgången med sina 46,6 procent gentemot Mockus 21,5 procent. Dock är resultatet en viss framgång får den kufiske borgmästaren, förra valet nådde denne endast fem procent av valets röster.

Kanske är världen snart mogen för detta potentiella geni, kanske aldrig. Kanske är Antanas Mockus bara en illvetting som råkat dra i rätt trådar, kanske inte. Men en sak är då säker, att hade jag varit Colombian hade jag röstat på den enda nu levande politiker som vågat ta ett steg ur den "normala" bubbla världensmaktelit lever i för att på så sätt nå folket. En sak är säker, jag hade röstat på Antanas Mockus.

Eric Fiedler


Möda

Målrikt när Karlslund förlorade
Spelarbrist stoppade match
Division 3 Dam: Referat omgång 6

Eric Fiedler

Oh joo...

Det blev ett spontant besök på tidigare diskuterade festival. Efter lite om och men fiffilurade jag fram Olle Torstenssons, en gammal kamrat sedan den mycket goda Almbytiden, nummer.

Fick träffa lite folk, steka och se In Exile.

Om bara någon timma skall det lånas en cykel av mor så att jag kan arbeta lite! Härligt.

Eric Fiedler

Oh no

Det sket sig ju lite det här med sista Yeah-dagen. Gänget som var på igår, bangade ur idag. Cykeln lyser med sin frånvaro samtidigt som högen med det ständigt närvarande plugget hopar sig likt tyska luftwaffe över de brittiska öarna 1940.

Tråkigt.

Eric Fiedler

Oh Yeah!

Det var knappast roligt att löpa imorse.
Men givande var det. Givande för att återigen ha vunnit över mitt eget psyke.
Benen var tunga av cykling och av brist på vila. Huvudet var trött efter jobb och brist på vila. Jag behövde egentligen sova och ta igen lite vila.
Men det gjorde jag inte. Jag sprang istället. Det känns bra som bara den nu.

De vart lite Yeah idag också. Punka på cykeln fick jag på väg till stadsparket.
Men det var det värt.
Blir eventuell lite festivalbesök av mig imorgon också. In Exile, alltiallo-läraren Martin Hyléns gothrock band, är det som drar. Gött.

I would walk 500 miles

Det kanske jag inte riktigt skulle, men jag har idag åtminstonde cyklat 4 mil vilket är en liten bragd i sig.

Klok och vettig sedan högstadiets årligt lustfyllda cykeltvång bar jag idag ett par alldeles förträffligt bekväma cykelbyxor, något som inte resulterade i diverse svidande utslag i den nedre regionens mer intima delar, ljumskarna.

Efter att ha dragit en liten köttig sväng på ett svettigt gym väntar nu lite härligt fredagskånk uppe i Allehandas minst lika upplyftande borg.

Som grädde på moset, tårta på kakan eller skummet på espresson har det ju dessutom varit fint väder idag. Gillas starkt.

Hej här kommer segertåget

Det är fint. Både humöret och vädret. Det är fint och jag strålar, precis som solen.

Det vankas gratisfestival i Örebro i helgen. Konsertorgie på Yeah! innebär 95 olika band på 4 scener. Dyker upp bland annat albumdebuterande Örebrosonen Ola Joyce upp i sällskap med Ape Rape Escape och Bad Karma samt 92 andra artister. Själva evenemanget får besök av mig tillsammans med ett par alldeles förträfligt trevliga vänner. Gött.

Ola Joyce - Beautiful Loser


Införskaffade mig under ett behagligt besök på stan dessutom fem nya böcker idag att pyssla med i sommar. Ännu en sak som gör livet lite vackrare att beskåda.
Böcker

Hade jag orkat göra en lista över böckerna hade den sett ut så här:
  • Brott och straff av Fjodor Dostojevskij
  • Flugornas Herre av William Golding
  • 3 Sekunder av Roslund & Hellström
  • Härskarteknik - Den fula vägen till makt av Elaine Bergqvist
  • Processen av Franz Kafka
Eric FiedlerMusicnews

... Rammstein kommer till Sverige i sommar. De lirar på festivalen "Metaltown" som går av stapeln i Göteborg mellan 18 och 19 Juni.

... Samtidigt som ett av världens största band inom genren antyder ankomst deklarerar sedan tidigare Sverigeklara rockbandet Muse att de ställer in sin konsert på Zinkendamm i Stockholm den 21 Juli. Anledningen är enligt arrangören ticnet "oförutsedda omständigheter".

... Det gamla trallpunkbandet Dag Vag är ute på vägarna igen. Parkfesten i Nora gästas av bandet den 16 Juli.

... U2:s sångare Bono föll så illa under repetetionerna av bandets "360° Tour" att denne tvingades till operation och en långvarig rehabilitering. Detta får som följd till att bandets planerade USA-tour får vänta till nästa år. Kvartetten tvingas dessutom ställa in spelningen på 40 års jubilerande festivalen i Glastonbury där U2 var tänkt att agera dragplåster och huvudnummer.

... Sex Pistols-legendaren Johnny Rotten och dennes nya band Public Image Ltd. kommer till Karlskogafestivalen "Putte i Parken" i sommar. Festligheterna drar igång 28/7 och avslutas 31/7. Public Image Ltd. lirar festivalens tredje dag, den 30 Juli.

Eric Fiedler

"Give the password"

Melodifestivalen har dragit igång. Spektaklet förtjänar åtminstone lite uppmärksamhet.

Svenskadagbladets kulturskribent Dan Backman listar idag på SVD.se de absolut sämsta bidragen i Eurovision Song Contests historia. Bland de tio bidragen som ogillas ligger Bosnien-Herzegovinas bidrag "Hano" med sångeren Nino Prses i topp. Låten tar där med hem titeln som det sämsta bidraget någonsin. Grattis.

Men det bidrag som egentligen borde vunnit finns inte ens med på dena föga eftersträvsamma antibravadpublicering. Greklands bidrag från 2002 med sångaren Michallis Rakintzis är nämligen obevekligt mycket sämre. S.A.G.A.P.O., eller grekiska för lösenord, löser inte Michallis problem med engelska uttal och ord.

Eric Fiedler


Åttatreåtta

Man blir ju lite sugen...

Dag Vag i Örebro

... Tvyärr är jag bortrest. Får glädja mig åt att redan överlevt en konsert med packade snusgubbar och juckande klimakteriekärringar illa dansandes till Silversurfans sköna trallpunk. Synd att det inte blir en gång till.

Dag Vag Club 700

 

Eric Fiedler


Björklunds blotta

Jan Björklund föreslog imorse så kallde "lärlingsanställningar" för ungdomar mellan 20 och 23 år. Detta vill Björklund göra för att underlätta en ingång på arbetsmarknaden för tidigare oanställda unga människor. I förslaget som presenterade i SVT:s morgonsoffa, nämns klart och tydligt att en halverad lön skulle vara rimligt under tiden som yrkeslärandet pågår.
- På så vis underlättar vi för ungdomar som hitills varit oanställda eller har en låg utbildningsgrad att ta sig in på arbetsmarknaden, lyder Folkpartiledarens argumentation.

Förslaget klingar rimligt; En fot och en chans in i det arbetande livet ger större möjligheter till fortsatt sysselsättning samtidigt som risken för bidragsberoende minskar.
De rödgröna hävdar ofta att deras politik leder till ett mer rättvist samhälle. Björklunds förslag är rättvist även ifall risken för att utnyttja denna typ av anställningsmöjlighet är påtaglig.
Rättvist på så vis att den som är utbildad, alternativt erfaren har rätt till en större lön än en yrkesnovis som arbetstagare. Det är mer rättvist att den som spenderat mest tid på utbildning således skall belönas därefter. Det är rättvisa med lön för mödan.

Men förslaget innebär också innebär allt som oftast när det kommer till förslag om förenkling av anställning av "ung arbetskraft" en överhängande risk för minskad kvalitativ avkastning.
Att en fullt utbildad individ får stå tillbaka för en utan samma kompetens inom avsett område kommer inte leda till att Sverige kan hålla den höga kvalité rättigenom produktionen som tidigare. När kraven på utbildning minskar, minskar också insittamenten för att bedriva vidare studier.

Sverige kan mycket väl i och med detta förslag vara med i konkurensen om "billig" arbetskraft. Men skillnaden mellan hitills ekonomiskt gynnsamma Asien och högkvalitativa Sverige är att i Kina ökar antalet människor med universitetsutbildning kraftigt. Samtidigt ökar kraven på arbetskraft i takt med marknadens ökade efterfrågan på varor med högre kvalitet från fortsatt billiga länder som Kina, Indien eller Indonesien.

Björklunds förslag kommer säkert minska den hop unga människor utan jobb, men hotar att kasta omkull Sveriges renomé som kvalitéland.

Eric Fiedler

En macka med pastej

Skolgängets alldeles egna lilla temalåt signerad den gamle idolen från de tidiga tonåren, Björn Rosenström.

 

Eric Fiedler


The masterplan

Är fortfarande riktigt entusiastiskt upprymd över den chans att visa vad jag går för igår på Nerikes Allehandas sportredaktion. "Ett fall frammåt", för att citera min egen text om Adolfsberg division 3-lag.

Måhända en lös och svagt osande smygare i universums mindre utforskade delar, men åtminstone någon form av mer pikant dröjesmål av mig själv.I Oasis "Morning Glory" återfinns textraden Another sunny afternoon, Yeah I'm walking to the sound of my favourite tune. Ord som kännetecknar denna eftermiddag ganska väl; en klart lysande sol på en himmel beslöjad av blått med brittisk blurrock som kuliss.

Har slagit på stora trumman idag och inhandlat både nya pjux till nytta för snabbare rörelser, och en kontorsstol med funktioner för det lite mer långsamma yttrandet av mig själv.

Har dessutom lovat mig själv att från och med imorn är det slut, slut med att låta mitt egen potential gå till spillo framför sladdriga rubriker på expressen eller dråpliga vurpor på Toutube. Imorn skall jag ta tag i mitt timödslande framför denna skärm jag sitter framför nu. Istället skall orden från sköna böcker intas, filmer djupanalyseras och tankar tänkas.

Eric Fiedler

Science and progress

Forskade lite kring resultatet Rynninge-IFK Ölme. En match jag sedmera fick tillåtelse att publicera 2 000 tecken om i morgondagens tidning - håll utkik.

Är annars helt slut efter att ha suttit på redaktionen och betat av även två andra matcher. Med andra ord blir det riktigt skönt att få lite mat i kroppen och sedan få träffa Clara!

"Rynningevinst med mersmak"
"Bosna föll mot IFK Örebro"
"Adolfsberg fortsatt utan seger"

Eric Fiedler


Den beryktade fläkten

Som den "högt uppsatta" reporter jag är (Skrivet med flera skålpund ironi i receptet) inleder jag med en klassisk...

... Jag befinner mig nu på Nerikes Allehandas sporteradektion. Läget är kallt. Den beryktade fläkten gör sitt. Min berömt dåliga blodcirkulation påverkar mina händer negativt i den kalla atmosfären. Stämningen är frostig...

"Sportbloggen: Lektion i hantering av ventilation"

Eric Fiedler

Of thundercloud and rain

Superlativ är någonting som ungdomars språk ideligen invaderas utav. "Asmycket", "Jävlar vad...", "Fan det grymmaste jag sett" haglar i konversationerna.

Idag passar det väll bra att utrycka sig i kraftiga ordalag gällande det väder som rådde under gårdagen. För jävlar vad det åskade, asmycket blixtar vad det; skenen var fan det grymmaste jag sett.

En hinna lika spänd som innan gårdagens brutala naturanfall nalkas även idag. Andningen är tung, huvudet sackar efter. Och trots min entusiasm över att få lite kneg uppe på allehanda är anledningarna många till att denna kväll kommer bli jobbig. Inte tråkig, bara jobbig. Men lviet är inte lätt. Det är med andra ord bara att köra...

Eric Fiedler

Annonsören är en torsk?

Fittgrattäng

Eric Fiedler

I snabbmakaronernas förlovade land

Snabbmakaroner
Många föräldrar, ungkarlar, svenska ungdomar, eller kanske egentligen alla hittar ofta sin räddande matängel i det röda 1kilospaktet från kugnsörnen markerat "Snabbmakaroner". I tider av brådis eller då fantasin tryter funkar de alltid. Det hela tycks vara en självklar kärlek redan från födseln.

Undrar om det finns något land i världen vars befolkning konsumerar så mycket snabbmakaroner per år som i Sverige?
Kanske bör frågan ställas om: Finns det snabbmakaroner i något annat land än Sverige?

Hur som helst räddar världens enklaste maträtt, Pasta rouge (På ren svenska pasta och ketchup) även mig ibland. Speciellt om man kommer hem halv elva och är hungrig.

Eric Fiedler

The spotlights shine upon you

Egentligen behövs inte de där lamporna som titeln skvallrar om, naturens egen skiner ganska friskt just nu. Varm och nästan olidligt fuktig är luften.

Jobb uppe på Nerikes Allehandas sportredaktion väntar ikväll. Kan för all del inte klaga. Trevligt gäng däruppe som fokuserar stenhårt på sitt jobb och inget annat. Trivsamt och perfekt.

Eric Fiedler

Skrattretande skrämmande

Filmen "The human centipede" har kallats för den äckligaste skräckfilmen någonsin i recensioner av filmen. Det finns väll en del mer vidirgia filmer än den, exempelvis filmer som "Men behind the sun" eller "Irréversible", men denna verkar ju minst sagt absurd även den. Det hela blir nästan lite överdrivet ondskefullt för att vara sant. Lite roligt rent av.

 

Eric Fiedler
Fruktansvärt ägd

Man skall inte skratta åt sådant här dråpligt som följande länk.
Men det är svårt att låta bli.

"Fail"

Eric Fiedler

Pride (In the name of journalism)

Nu ligger en riktigt flåsig vecka framför mina fötter. Skönt att jag efter ledigheten fått "sova ikapp" lite, som jag för övrigt skrev om igår.

Jobb blir det så det står härliga till. Jag börjar komma in i gängorna däruppe på redaktionen. Lyckades ringa in, skriva referat och lägga ut de fyra matcher som spelades i divison 3 dam på ringa 50 minuter. En riktig bedrvivt måste jag säga. Och det är ju alltid positivt att ha lite vind i seglen när man jobbat fredag kväll, söndag kväll och kommer låta journalisten i mig växa ytterliggare fyra kvällar denna vecka. Pust.

Tilläggas ska ju det att referaten faktiskt vart riktigt, riktigt bra med tanke på den ofantligt raska takten.

"Divison 3 damer: Referat omgång 3"

Eric Fiedler

Så självklart simpelt

Woody Allen

Den gamle, med betoning på just "gamle", storskojaren, skådespelaren och regissören Woody Allen har myntat det kanske mest livsbejakande svaret på frågan om hur denne ställde sig till döden:
-Jag är emot den.

Eric Fiedler

 

 


Det där med att ladda batterier

Natten mellan onsdag och torsdag sov jag elva timmar.
Natten mellan torsdag och fredag nio och en halv.
Natten mellan fredag och igår åtta.
Från igår till idag elva och en halv.
Sliten kanske?

Upptäckte dessutom i förmiddas att min mobil laddat ur. Snöpligt. Har inte brytt mig om att ladda om den heller, till synes onödigt då jag är uppkopplad på så många andra vis. Mail, hemtelefon,l MSN, Facebook etc. etc.
Telefonfunktionen är lite oldschool. iPhonen med alla applikationer som just Facebbok är i en klass för sig dock.

Eric Fiedler

Hetskt

Debatten om Lars Vilks åtskilliga publikationer och smädelser över muslimernas profet Mohammed är lika seglivad som hans argument: "Yttrandefrihet, yttrandefrihet". Och ja mycket möjligt var det så till en början. Vilks ville säkert testa gränserna för vad man får och inte får säga. Det med all rätt. Det har legat ett tabu över västvärlden att pröva det mest spänningsfyllda.

Fast Vilks börjar nu bli mer eller mindre parodisk.
De muslimer som knutit näven i fickan sedan det första tilltaget med Mohammed iklädd rollen som rondellhund, börjar nu ana vita knogar och rök ur öronen. Lars Vilks börjar har nu korsat gränsen över vad som kan anses som etiskt respektabelt mot andra människor. Naturligtvis skall man få säga, tycka men framförallt tänka vad man vill. Men i en offentlig roll kommer även ett ansvar om att uppehålla en god moral, något som Vilks knappast bär upp namnet till. För att citera newsmilldebattören Elaine Bergqvist:
- Lägg av!

Retoriker: Lars Vilks trycket på farliga knappar

Eric Fiedler

Some days are dry, some days are leaky

Inte okey att jag under de senaste två dagarna haft enormt tråkigt rent ut sagt. Jag brukar inte vara kinkig när det kommer till tomrum i agendan, men dessa två dagar har inte varit till min belåtenhet.

Sedan vankas det utgång och trevligheter för de felsta, inte för mig. Trots erbjudanden om en finfin fredag på Frimis vankas det istället division 4-fotboll på Nerikes Allehandas redaktion. Men om det är de små uppoffringarna man tvingas göra i sin jakt på ämbetet som grävande reporter är jag defintivt redo att betala det ringa priset.

Kanske händer det något mer spännande imorgon än träning, promenader och Den gudomliga komedin.

Eric Fiedler

Babels ihängande tankar

Det kan knappast ungått någon mer flitig läsare i denna bloggosfär av min att någotning som aldrig undviks från SVT:s ultimata programrepriserare SVT Play är litteratur- och samtidskulturens flaggskepp i TV Babel. Kanske sitter jag själv där på dess redaktion och analyserar framtidens litteratur, likt i visionen min.

I onsdagens avsnitt behandlades ämnet Apokalypsen, i folkmun jordens undergång. Bilder från den omhuldade och ofrånkomligt upphosade filmen "2012" bytte platser med den mer melankoliska och mer destruktiva bildens av vår existens förflutna filmen "Vägen". För det är ju så undergången tros se ut; som sprickor i marken eller båtar på land. Miljarder av människor som möter sitt öde, eller de ensamma överlevande.
Men tänk om, tänk om undergången inte alls var sådan. Så omåttligt kall och så omåttligt hänsynslös. Så hård och så snabb. Kanske är undergången någonting som vänligt talar om för oss när den är här, som säger "Er tid är kommen" men med ro i rösten och strålar trygghet. Om undergångens ord var så övertygande självklara att vi förstod att snart, snart finns vi inte mer och att var ett faktum enkelt och välvilligt accepterat.

Det är kanske det scenariot jag fruktar mest. Att veta döden. Att veta slutet. Att den redan visat sig och ingjutit oss självklarhet om tidens upphörande.

Jag ältar inte döden, bara vissheten om den.

Eric Fielder

Mortem

Mot den där ångesten som under stundom av gården var oumbärligt påtaglig var sömn det effektivaste botemedlet. Redan då första ljuset skymtades från kuddens vinkel var min person åter traktil. Med tanke på det oerhörda mått av livets vila som under natten var, torde en abnorm trötthet stå som skrivet till svar på frågan om min oro. Elva timmar av mitt sinnes existens skänkt till sömnen.

Eric Fiedler

Å andra sidan...

... känner jag mig extremt vuxen, mogen och väldigt eric-aktig eftersom jag läst Röda Rummet, läsert Den gudomliga komedin och skriver uppsats om positivismen. He he.

Eric Fiedler

Cogito Ergo Sum

Det är så att säga någon typ av fredag idag, trots att denna dag tillskrivs veckodagen onsdag. Det är med andra ord ledigt imorgon, något som vi kan tacka det skenheligt religösa Sverige för.

Jag måste bara för mitt eget egos vinnings skull påpeka mitt flit här i hemmet. Jag har skuvat, meckat, installerat och knappat något oerhört sedan i måndags.

Men att vara bra att koppla in högtalare skänker inte de kvalitér jag behöver till arbetet gällande gymnasiekursen Filosofi. Jag skall absolut inte säga att det går dåligt, ty jag hyser erfarenhet om att jag ligger längre fram i ledet än många andra i klassen när det kommer till skrivna tecken. Men en påtaglig tanke om att en av de filosofer, August Comte, inte erbjuder sig vara så simpel att bena ut. Inte bena ut bokstavligen, ty karln är död sedan lång tid tillbaka och benen hans därför urholkade, men jag tycker mig själv vara ofrånkommligt dålig i detta moment av studier. Filosofi, som jag brukar ha tämligen simpelt för, tycktes plötsligen inte alls bekvämt och kärvänligt.

Man ska väll inte klaga, men jag har för första gången på väldigt länge ångest över något. Kanske är det bara min börda av krav som tynger. Troligtivis är det så, men varför? Jag vet ju att det egentligen bara är att släppa hämningarna, låta allt vara. Vara, precis som ingenting. Men jag kan inte.

Att studdera filosofi är alltså inte min största motståndare, utan misslyckandet i att inte vara tillfreds är ofantligt mycket större.

Eric Fiedler

Trinity

Det finns ett okänt antal, mer eller mindre, jävligt coola och episka filmrepliker, citat och konsekvenser.

För att nämna några: Arnold Schwarzenegger som Teriminator i filmen med samma namn från 1984

Eller varför inte, utan att föringa superlativets betydelse, världens coolaste skådespelare Clint Eastwood i rollen som Dirty Harry och dennes replik från filmen titulerad just Dirty Harry från 1971.

Andra självkalara episka filmcitat är naturligtvis Forrest Gumps "My mom always said..." och James Bonds "Shaked, not stird", tillsammans med många fler.

Men min absoluta favoritreplik tillskrivs, den föga finkulturella men för den skullen otroligt sevärda filmen, Blade III: Trinity. Detta mina vänner är så underbart coolt att pojkbeteende frambringas.


Eric Fiedler

Speak up

I detta nu sitter jag och dunkar tyska Oomph!, och det i nya högtalare. Musiken en upplevelse, men ljudandes ur ett par fräscha speakers med tillhörande baslåda ger det hela en extra dimension.

Ganska perfekt avslut på en dag som bjudit på rätt så hög grad av ansträgning. Förberedelsen inför ett informationsfördrag gällande ett välgörenhets projekt kallat Operation Dagsverke påtalade all min ork och uppmärksamhet.
Två stycken killar från Thoren Business School Uppsala besökte oss även för en kortare föreläsning om deras välgörenhetsprojekt. Ett projekt som går ut på att cykla hela 50 mil, fån Uppsala till Göteborg, på fem dagar. Kolla gärna in deras blogg http://pengarnarullarin.blogg.se för att följa deras resa!

Eric Fiedler

7 000 Miljarder

EU:s finansministrar har gemensamt beslutat om att låna ut, sammanlagt, 7 000 miljarder kronor till det ekonomsikt krisdrabbade Grekland. Av denna föreläsning att dömma har de ett och annat att lära; Relationer går i kras och panik som uppstår.Eric Fiedler

Signerat Alighieri

Hämtat ur Den Gudomliga Komedin av Dante Alighieri, Helvetet Sång XXVIII
"...
En tunna som mist botten eller laggar

Rämnar ej så som jag en där blev varse,
kluven från hakan ner dit där man fjärtar.
Hans tarmar hängde ned emellan benen;
inälvor såg man, och den unkna påsen
som gör till träck allt det som människan slukar"

Så kan man också föreställa sig helvetet...


Eric Fiedler

In darkness I write

Av titeln kan man via engelska utläsa att jag skriver detta inlägg i en rätt så ljusfri miljö. Ty jag har under helgen låtit bli att avlägnsa den blå filt som brukligt under natten hänger för fönstret i avsikt att hindra mindre välkommna solstrålar att lägg sig på mitt sovande jag. Och med andra ord är det rätt så mörkt här inne.

Mörk är väll i princip musiken jag lyssnar på dessa dagar nu också. Inte för att typen av toner speglar mitt medvetna sinne, ej alls, utan snarare för att Rob Zombie, Rammstein och Skinny Puppy bara låter så mycket bättre än det mesta andra blajet som diverse radiokanaler prioriterar i sitt utbud.

För er belagda med Spotify® kommer här två stycken spellistor av mer pikant och mörk sort.
För er andra: Synd.

Dragula
Assimilate

Eric Fiedler

Eyes wide shut

En av världens mest omdiskuterade skräckfilmer någonsin kom 1958 och namngavs "The Blob". Handlingen går ut på att en utomjordisk klump landar på jorden och slukar allt i sin väg vilket får till konsekvens att dess omfång växer. Bilar, stolar, ja till och med människor absorberas av den jättelika klumpens geleliknande lekamen.

Lite som The Blob har jag känt mig idag. Jättelik, utan kontroll äver vare sig lemm eller huvud. Orsaken tillskrivs troligtvis trötthet. Sängen entrades nämligen vid ettsnåret i går kväll för att endast dryga sju timmar senare lämnas till förmån åt löpning. Skönt, men slitsamt.

Eric Fiedler


U2 goes Rose Bowl

Solens sista svaga ljus landar mjukt på Holmen. Utsikten från NA-Borgen i Örebro är ogenerat vacker. Tonerna från U2-låten "Bad" envisas i huvudet. Melodiösa slingor av tidlöshet. Bonos påtagligt irländksa dialekt förenat med en sammetslen röst ackompanjerar.Liksom förenat med den vackra vyn över Örebros gator är den framtida utsikten gällande U2 god. U2360° at the Rose Bowl är på väg. 7 Juni, jag är gjuten och återförenat med mitt hjärtas batteri.

Eric Fiedler

Från tårna

Kan ju med gott samvete klappa mig själv på axeln när denna dag är till ända; tre prov avklarade, en kort men underbart tung sväng på gymmet och ett pass på NA.

Laddar i pausen mellan skolans nationella prov i engelsk allmänkunskap och tysk grammatik, tunga bicepsövningar och NA med att inviga tittningen av säsong 14 av South Park.

Det slår mig varje gång jag får för mig att döda tid med detta världshistoriens knivskarpaste kändissatir, att de effektfulla pauser som skaparna Matt Stone och Trey Parker lägger in är överdrivet geniala. Den ringa stund av tystnad som läggs på i noga utvalda sceners slutskede är alltid perfekt korta så att effekten av ironi är vibrerande.

Underbart roligt är det första avsnitten i säsong 14 av South Park. Tiger Woods-skandalen förklaras då ett djuplodigt sätt illustrerat med hårdknullade schimpanser. Komik, och om inte säkert den mest rätta analysen av världens största mänskliga varumärkes plötsliga kåthet.

Eric Fiedler

Here i am now, entertain me

Är i detta läge av timman i ett tillstånd av apati. Stressen över de tre proven som väntar imorgon dag är påtaglig. Det jag finner ironiskt men samtidigt väldigt skönt är att mitt, till synes spontana, reaktionssätt är att inte göra någonting. Bara sitta och med tom blick stirra rakt in i expressens nyhetsrapportering för mindre än 4:e gången under de tio senaste minutrarna. Det kommer väll så småning om det där med pluggeriet. Jag brygger troligtiv en kopp kaffe för att kunna rikta min uppmärksamhet på annat än grekiska vänsterextremister och vilken låt med Nirvana jag härnäst skall lyssna på...

Eric Fiedler

Ich habe hunger

3 x 5km löpning
3 x Styrketräning
ev. 1 x Innenbandy

Ungefär så ser mitt träningsschema ut i veckorna. Det hela resultarar inte bara i god fysik, någon skymtande magruta och ett allmänt piggt humör. Det hela resultarar även i en abnorm jävla hunger emellenåt.

En fäbless för mat som aldrig verkar ta slut, ett evigt suktande efter socker, fett och kött.

Trots nyss intagna målitder i storleken XXL så ropar magen efter mer redan timman efter.

På tal om kost, träning, hälsa och allt annat sånt där rörande vår svårkontrollerade kropp hyser min en skavank jag inte med några medel  världen kan råda bot på, än mindre förstå. Ty emmellanåt blir jag inte bara extremt hungrig, utan även således även väldigt törstig. Två liter valfri vätska slinker då ned i buken med en väldig fart. Konsekvensen blir ett band, eller kula, av vätska runt magen.

I lika stor utsträckning förunderligt som gruvligt irriterande.

Vid träning, inte en, utan sex gånger i veckan kan man ju begära att kroppen ser lite slimmad ut. Det gör den väl i och för sig allt som oftast men de två dagarna av en störig påse vatten på magen är stegen bokstavligt tyngre.

Om någon vet lite närmre vad detta är så lämna en kommentar...

Eric Fiedler


"En onsdagkväll i tårtans tecken"

För några veckor sedan gav jag mig av till Haga Centrum för att skriva ett reportage till förmån åt stadslivsredaktionen på Nerikes Allehanda. Idag blev artikeln publicerad. Har du inte läst den, läs den här.

"En onsdagkväll i tårtans tecken"

Eric Fiedler

Eric Fiedler

Test: Nescafé Green

Nescafé Green
Kaffemagen tycks ha gett sig något den senaste veckan. Passande nog damp det ned två stycken prover på Nescafé's nya snabbkaffe Nescafé Green, ett kaffe med extra mycket antioxidanter, i brevlådan.

Härligt tänkte jag, men inte fan smakade det kaffe och inte heller mådde jag särkilt mycket bättre av den relativt däva koppen kaffe. Istället mådde jag rent av lite sämre då den surmulna anden intog min kropp som konsekvens av den blaskiga vätskan.

Betyg: E

Eric Fiedler

The fourth kind

Filmen som utspelar sig i Alaskas karga landskap påstås vara kreérad utifrån verkliga händelser. Händelser rörande mystiska berättelser från människor som säger sig vara bortförda av utomjordningar. På över 40 år har ett stort antal observationer gjorts och alla med samma beröringspunkter. Detta till trots att "offren" aldrig möts. Hur kan detta ske?

Mina vänner säger sig inte kunna sova ens efter att ha sett trailern. Jag skall inte säga att jag är lika kräsmagad utan är mer luttrad än så. Men visst fan bådar trailern gott.

En förstaklassig skräckskådespelare i form av Milla Jovovich i huvudrollen lär ju definitivt inte göra saken sämre.

Jag är så såld.

Eric Fiedler

We don't need another hero... Or do we?

Jag erkände igår min idoldyrkan för Fredrik Strage (Ironiskt nog då denne själv skrivit en bom just färblässen för en förebild, även kallad "Fans").

Idag skall jag återigen framhäva en av de förebilder jag hyser.

Om Fredrik Strage är min förebild i kulturvärlden så är den humor jag eftersträvar i största mån signerad Henrik Dorsin. Killen är ett är med sin underfundighet ett lignvistiskt geni.

Måndagens avsnitt av "Roast på Berns" var ett bevis på dennes gruvligt underbara och tråkroliga komik.


Eric Fiedler


Stragemania

Min entusiasm över att ha funnit en ny förebild och en hjälte i det litterära forumet växer mer och mer för var dag som går. Fredrik strage är i nuläget min förebild och min lysande stjärna på journalisthimlen, min ledsagare genom kulturen och det dragande plåstret till en dröm om skribent i DN's finrum. Ju mer jag läser av killen, desto mer inspirerad blir jag. Här följer några alster av och om Strage himslef.
Eric Fiedler

Dam Division 3

Till och med med en kommentar!

Divison 3 Dam: Referat omgång 1

Eric Fiedler

It ain't over until it's over

Långhelg har det vart och summa sumarum har den varit till ytersta belåtenhet. Lite panikkur i form av världen behagligaste promenad på fredagen följt av god och välbehövlig med ett minst lika nödvändigt krogbesök på kvällen.

Lördagen en bakorgie sällan skådad och ännu mer feelgood känslor när jag tydligen kunde det mesta av det som till matteprovet imorgon bitti är efterfrågat. En trevlig film på det och en ny hyffsad musikupptäckt i form av Rob Zombie - Lite lättsmält industrirock som får adrenalinet att pumpa utan tillgjorda fjortisröster som sedvanlig hjärtfrekvenshöjande musik brukar vara sprängfyllt med.

Rob Zombie - Dragula


Idag söndag en lång och härlig promenad i strålande solsken följt av en tur till IKEA där diverse varor införskaffades men där resans egentliga huvudmål, en kontorsstol, kom av sig. Mormor och morfar tittade förbi en sväng och göddes av diverse bakverk. Ikväll vankas ett par timmars jobb. Så som rubriken säger: It ain't over until it's over.

Eric Fiedler

Volume 3

Batman Eric Fiedler

Jag hyser stark misstro till de etablerade dagstidningarna som erhålls vid såväl bensinstationer som brevid en feslummen kebabtallrik på den lokala pizzeriean. Men nyfikenheten väcks och hoppet tänds när Expressen rapporterar om att den tredje Batmanfilmen med Christian Bale bakom västen är plannerad till sommaren 2012.

För hela artikeln läs länken ("Batman 3" på bio i juli 2012)

 

Christian Bale är frånsett sin överdramatiserade "batvoice", en ytterst skicklig skådespelare. I Bales genomslagsrulle "The Machinist"  från 2004 lyser hans talang igenom. En roll som han förövrigt bantade ned sig från sina normala 82 kilo till häpnadsväckande 54 kilo. En bra film med en otrolig rollprestation från Bales sida. Har ni inte sett "The Machinist" så se den. Nu.

The MachinistThe Machinist

 

Eric Fiedler


Valborg

Insåg idag, den så kallade "dagen efter", att styrketräning och öl är en relativt dålig kombination. Att dessutom inte dricka någonting mellan dessa två sejourer är rent av ännu sämre. Dels för det myckna sugen av vätska, dels för den stackars plånboken och dels för de muskler som denna dag ömmat lite mer än vanligt.

Men jag hade trevligt så jag skall inte klaga även fast jag inte blev så långvarig. Så här i efterhand kan jag nästan sträcka mig så långt att den ihopsparade kassan inte snyltades ifrån lite mer och tog mig på ytterligare äventyr. Förhoppningsvis kommer det tider då förnuftet kanske sinar samtidigt som kassan växt.

Valborg Eric Fielder
Valborg Eric Fielder
Valborg Eric Fiedler
Eric Fiedler

RSS 2.0