Somliga löser problem

...  på sitt eget sätt.

Lagerbäck goes a bit ägd.

Eric FiedlerChrister

Alltså det här med radio kan vara otroligt fel. Jag menar då kommersiella Mix Megapol som envisas med att kalla Madonna för "nytt och hett" och Takida för "rock", helt efter skivbolagens miljonpengadirektiv. Som manipulerade nickedockor skrattar porgmledarna tomt och utan glädje åt anekdoter förknippade med förra veckans spill av sedvanliga rödvinsglaset. Fy fan. Det äcklar mig.

Men radio kan vara så otroligt rätt. Jag syftar på P3 och jag syftar på humor. För egentligen är de flesta programledarna lika hjärlöst leende som överallt annars men utan att för den skullen ha taktfasta huvudrörelser och dessutom hysa en hög grad kvot av intelligens såväl som näsa nutida populärkultur.

Istället är det lyssnarna som gör P3. Lyss bara till den ofantligt misslyckade bravaden killen 01:04:54 in i Programmet Christer i P3 genomlidit. Minst sagt genomlidit.

Eric Fiedler


I'm lost control

Min träningshets har lett till skavanker obeskrivligt påfrestande. Ben är vid första styrning hjälpsamma och lika smidiga som alltid. Men någon centimeter mer än absolut nödvändigt och lemmens muskler blir obarmhärtigt stela och omedgörliga. Tråkigt men absolut nödvändigt sant.

Sprang trots det 6,5 kilometer idag. Hälsade dessutom på Clara en liten stund på kvällen. Hon har skaffat valp. Rakel heter den. Min charm är obevekligt ärlig och hjärtat kanske inte är av sten men har i alla fall en konsistens lik porös vulkansten, när det kommer till djur alltså. Men detta lilla spektakel (lägg märke till rimmet på Rakel), krossade mitt stenliknande hjärtas hölje och fick dess innehåll att smälta likt vinterns snö av vårens sol.

Eric Fiedler

Kreativt!

HAHAHAHA! Ledsen kille!

HAH!

Eric Fiedler

Snowcave

Har snöat in mig lite på fotboll idag. Toppenmatch i Tyskland-England allra först på eftermiddagen. VM:s snart kanske tredje mest omdiskuterade mål genom tiderna skådades i denna kamp.

Kanske mer rätt att skriva ickemål? Det blev ju inte godkänt.

Hur som helst åkte britterna ut. De lyckas visst aldrig va? Men lika mycket hur som helst kanske tyskarna erkänner oavgjort i omdiskuterade mål. Geoff Hurst gjorde som för allmänheten bekant det avgörande målet via ribban och kanske över linjen i VM-finalen 1966 mot just Tyskland.

Näst mest diskuterade målet genom tiderna lär ju annars Maradonnas gudomliga hands mot England i VM 1986 vara.

De har de inte lätt de där engelsmännen. Speciellt inte Stuart Pearce. Efter vad VM-tittarna erfarit från den engelskaförbundskaptenen Fabio Capellos metoder hitills under mästerskapet lär Pearce i detta nu utsatts för världens jävla kalsonggrepp. I alla fall någonting liknande.

Eric Fiedler


Livet

Kaffe, lite cheeskake, nytränad, Tyskland-England på TV och dessutom med världens bästa Southpark-avsnitt i bagaget. Livet leker!

Nöjd Eric Fiedler

Eric Fiedler

Benar ut

Klar med ett styrkepass; benen darrar och balansen är limiterad. Behagligt.

Löpning dagens första exercis annars. 6,5 kilometer, en ökning med 1,5. Lungorna gillade det, inte mina benhinnor som gjorde sig tillkänna genom hela turen. Löpning kan tyckas enformingt men...

"I fear not the man who has practiced 10 000 kick once, but I fear the man who has practiced one kick 10 000 times"
- Bruce Lee

Eric Fiedler


Med allt i sinnet

Fick en tröja från Emax. Nog för att det var bra arrangerat, men de hade ju verkligen tänkt på allt.

Tröja Emax

Tröja Emax

Eric Fiedler


Midsummer

Första riktigt lediga dagen på, det känns som, evigheter.

Sömn tycktes vara mest behövligt. Inte så konstigt med ett snitt på ca 4 timmar de senaste nätterna. Nattens skörd blev på grund av det hela elva och en betryggande halvtimma till.

Nu när jag är ledig (på riktigt), har jag mycket tid. Och jag gillar inte att ha mycket tid. Därför drog jag igång något slags, jag vet inte vad jag ska kalla det, kanske projekt? 2 träningspass om dagen fram till nästa söndag är det meningen att det skall bli. Styrka i överkropp blev schemalagt till denna dag. 50 minuter av övningar med bland annat de föga inspirerande och inbjudande namnen bröstmördare, fällkniven och klassikern armhävning. Första 30-minuterspasset avverkat med en cirka 10-13 kilo tung ryggsäck på menad plats. Leder och muskler värker lite oroväckande i efterhand. Den "musarm" jag ådragit mig genom ett febrilt servande på vollybollen under Emaxvistelsen irriterar hela tiden någonstans i bakgrunden av huvudet. Den stickande känslan vill inte gå bort och jag kan förstå frustrationen hos de sjuksrivna som klagar över denna åkomma, men knappast förstå anledningen till jobbfrånvaro.

Alla tycks fira midsommar med mer eller mindre alkoholhaltiga drycker. Jag själv orkar inte lyfta ett finger och njuter därför istället av lite ro, lite lugn och lite Sigur Ros...

Sigur Ros - Hoppípolla

Eric Fiedler


Emax 2010

Klockan var ungefär halv tio i söndags morse när jag började packa. Jag insåg att det mesta av mer fysiskt bärbar art var mer eller mindre smutsigt efter en veckas resande.

Med just sju dagar av nya intryck, upplevelser, människor och dessutom med en hel bunt improviserad packning var motivationen inför Emax, Sveriges största event för unga entrepenörer, låg, för att inte säga obefintlig.

Sen började det.

Nu har det slutat och jag inser snabbt hur oväsentlig magkänslan är inför något okänt. Emax 2010 var episkt, underbart, men framför allt jävligt kul. Att jag dessutom, tillsammans med min alldeles fantastiskt roliga grupp Jantelagarna, fick med mig ett ärofyllt tredjepris hem ifrån den affärstävling som var obligatorisk spädde kanske på upplevelsen ytterliggare - iPod Nano is the shit.

Som någon klok individ av de 225 stycken närvarande yttrade, kan ha varit Mark från Skellefteå: "Jag tror aldrig jag har varit så här glad i en hel vecka förut".

Tack alla nya vänner som gjorde Emax till bland det roligaste jag medverkat i!

Emax Eric Fiedler

Emax Eric Fiedler

Emax Eric Fiedler

Emax Eric Fiedler

Emax Eric Fiedler

Emax Eric Fiedler

Emax Eric Fiedler

Men till sist...

... PUSS!

Emax Eric Fiedler

Eric Fiedler


Cannes 12-19/6 2010

Cannes


Eric Fiedler

EmaX

Hänger runt lite på Emax från söndag 20/6 till torsdag 24/6. Då drar man igång igen, och då för fulla muggar; bilder från Cannes, redogörelse för hur vistelsen på Emax varit och, kanske, med en gnutta aning tur, en pussbild på min lagkamrat Emma. För att beskriva henne målande och samtidigt dra ett citat från flickebarnet själv; "Snyggast, vackrast, bäst"

Eric Fiedler

One night in Bangkok... or six in Cannes

Tilltuffsad, med håret spretandes åt de flesta av jordens vädersträck, trött men hemma.

13 timmar tog det från det att den första av fyra bussar tog mig, min far och bror från Cannes till flygplatsen i Nice, till dess att Örebros atmosfär återigen lät sig spridas genom artär och ven.

En viss skillnad är det i andetagen; Cannes små bakgator, Monte Carlos luxösitet och hav finns, hur mycket man än letar, inte här. Sådan luft är hjärtmassage, liksom andra mer irrationella ting än vågornas ljudliga svall kan vara, sådana ting som dessutom smakar mer sött än kustens röda äpplen.

Cermonin över Cannes till ända, men för alltid förevigade. Foton är att vänta.

Eric Fiedler


Cannes

DavidEricCannesCannesCannes

Eric Fiedler

Thoren Business School i framkant

"Dags att släppa det virtuella molnet i klassrummet"

Thoren Business School marknadsför sig med att vara en skola i utvecklingens framkant och att driva den än längre. Att tilltaget med offentliggöra sina anteckningar som lärare börjar diskuteras nu är för oss Thorenelever förvånande: "Har lärare runt om i Sverige inte uppmärksammat detta ännu?"

Redan från första dagen som elev eller lärare vid Thoren Business School, men även som förälder, gives man ett konto kopplat till hemsidan Progress. Progress är uppbyggt så att eleven på ett enkelt sätt kan tillgå anteckningar, föreläsningsmatrial, uppgifter och betyg med ömdömen för såväl kurser som enskilda uppgifter. Hemsidan används nästintill dagligen av varje elev som också får tillgång till information och en meddelandefunktion.

Skolk och överdriven frånvaro som ofta kan vara ett problem för många ungdomar förebyggs genom att man själv som elev eller förälder erbjuds möjligheten att se sin eller sitt barns frånvaro under efterfrågad period.

Thoren Business Schools elevråd i Örebro är även delaktiga på Facebook vilket underlättar kontakten med eleverna. Informationsflödet till eleverna ökar, relationerna blir intimarna och elevrådet uppfattas mer nära än som en institution utan förankring.

Att skepsisen mot att använda datororer, internet och andra mer kreativa och moderna metoder inom den kommunala skolan är en illa dold hemlighet. De kommunala skolorna bör för sin egen överlevnadsskull överge konservatismen och släppa in nya tekniska, kreativa, men framförallt fungerande metoder in i skolan.

Gammal är äldst. Ordspråket genomsyrar hela den kommunala skötseln av skolan där äldre metoder tillämpas eftersom de visar sig ha en empiriskt fungerande effekt. En emperi som kan vara bortåt 40 år gammal då mången lärare hyser brist på mer modern utbildning. Dåtidens problem krävde dåtidens lösningar. Dagens problem kräver dagens lösningar.

Gammalt är äldst men också närmare det som en gång varit.

Eric Fiedler

Oh, maintenant je préfère à la France

Google tillgodoser alla mina behov; vägbeskrivningar, post och till och med språkbrister. Med andra ord använde jag det ypperliga Google Translate till att frambringa min ovanstående rubrik. Franska har jag aldrig behärskat mer än enstaka fraser, tyska är väll det närmaste jag kommer till kunskaper inom mer exotiska språk än de nordiska och den anglosaxiskan engelskagrenen.

Cannes
Det var inte bara ett spontant påfund att ställa till med annat rubrikspråk. Jag åker nämligen till Cannes och den franska rivieran på lite semester imorgon. Med mig i väskan har jag sju böcker, tre tidningar med nördosande korsordstidningar. Minst lika töntstinkande nummer av National Geographic och Illustrerad Vetenskap finns också där. Fan vad gött!

Eric Fiedler

XaM

För min egen del avslutades skolårshjulet igår. För min broders del dröjde det så länge som till idag.

Lillpalten blir nu den andra i familjen att ha fullgjort en utbildningen på den studiekrävande Almby Skolan. Utgågnsbetygen har för instutitionens del de senaste åren varit låga, men mycket på grund av att undervisandes lärares krav varit höga.

Vitt, kommunalt och sedvanligt opersonligt, mer än ett handskrivet namn på dess framsida som med sitt kulspetsbläck signalerade adress, var mitt kuvert. Innehållet bestod av betyg, en skörd jag i efterhand tyckte var både orättvis och kantad av undermåliga underprestationer. 240 poäng blev det den gången, allt som allt, med tre fina MVG i topp; svenska, hemkunskap och kemi.
En salig blanding.

Samtliga samhällskunskapsämnen var av det medelmåttiga betyget VG, trots att jag och min kompanjon Felix var framträdande i den umgängeskrets vars dagliga över-kaffet-prat kantades av Zimbabwes ekonomi, de heta potatisarna inom inrikespolitiken samt hur vi skulle lägga upp strategin för att ta det världsherravälde vi så länge trånat efter. Inga samtal om godaste biran, fetaste klyftan på skolan eller varför flugor äter bajs. Nej här var det blodigaste allvar som gällde. Någon gång kunde vi balla ur och arrangera lustfyllda spontanäventyr som innefattade allt ifrån klassikern Cola Light och mentos till mobbning. Eller ja det sista var mest på skoj, men det beror ju på vem som tolkar saken. Vi var intellektuellt dumma i huvudet kan man snarast sammanfatta det som.

Sorg. Det var länge en sorg det där med Almby. Att behöva lämna trygghet, skratt. Det var ju vi, vi mot världen och ingenting kunde stoppa oss. Inte skrikande rektorer, inte ens en satans überfeminist som lackade på en vattnad SO-Bok kunde förpassa drömmarnas glas till skrävor. Jag drömmer nog fortfarande, trots att jag lämnade Almby. Men drömmarna är kanske mer kantade av skuld än den tidens totala oskyldighet. Men de är ändå om framtiden, fast nog finns Almby alltid med på ett hörn. Almby finns alltid med.

Present Eric Fiedler
Påhittig kan man vara. Lager 1 i paktetet till min bror: Kort på moí!, lager 2: punschrullar(!), lager 3(tråkigast): 500 spänn. Gött

Eric Fiedler

Fram och tillbaka, Upp och sala

Vinden lät sakta styra in över svartån och kullerstenen i Örebro. Molnen hade hopat sig utan att hota om regn. De fanns där, men inte mer. Som en osynlig slöja låg de. Värmen saknades i luften fast grodde i allas hjärtan, snärjde strålar runt ungdomens atmosfär. I all hast hann tankarna samlas utan att minnena mer än flyktade förbi. Av funderandet syntes dock intet utan även här tycktes behaget ha lämnat spår. Slutet är inte som annars vanligt defnitivt, utan början på någonting nytt. Thoren Business School Year Two, complete.

Jag


Tio minuter efter ett välbehövligt avslut på skolan var det bara att bege sig till Örebro Centralstation och till det ankommande tåg som skulle ta oss till enköping och via buss vidare mot Uppsala. Dit åkte vi, fram och tillbaka i sammanlagt 5 timmar, för att delta i en tävling där vi inte vann någonting. Bittert, surt och ja ni vet säkert hur det är att förlora. Nåväl, jävligt kul var det ivarje fall.

Eric Fiedler

Ich habe arbeitet zu Bauhaus

Ich habe diese tag meine lernetage aus Bauhaus gestopped, und ich geht prima!

och det är lite tyska och betyder någonting i stil med:
Idag har jag slutat mina lärdagar på Bauhaus, och jag mår toppen!
- Eller, jag hoppas det betyder det. Började i slutet på min sista termin någonsin med tyska att inse av vilken härligt glorifierande betydelse det hade varit ifall lärdomarna gått in i hjärnbarken och hur jag faktiskt borde riktat min uppmärksamhet mot prepositioner, rikting, befintlighet och an, auf, hinter, in, neben über, unter, vor und zwischen. Kloka insikter kommer alltid försent. Samma sak som erfarenhet måntro?

Bauhaus Eric Fiedler

Hur som helst, Bauhaus var det. Konstaterar så här långt att det har på de sex timmar jag befunnit mig i huset varit allt annat än långtråkigt. Hitan och ditan har det flugit lärdomar, nya upplevelser och saker att memorera - 967 är Bauhaushuset i Örebros nummer, Stolphattar finns på trädgårdsavdelningen och att det går att sälja kompressorer med spruckna höljen, men då till en 20% rabatt.

Fyfan. Jag kom ihåg det. Impad! Har för övrigt en väldans bra chef vid namn David Ellsäter. Känns ju liksom aldrig fel det heller.

Det följer med ett extra blad till Bosch sticksågar.

Eric Fiedler

En onaturlig fasa över en fas som är behaglig

Jag skulle precis till att somna igår kväll. Då tänkte jag. Då tänkte jag på vad som skett det senaste året. På vad som sker och på vad som kanske kommer att hända.

Det pirrade lite. Det spred sig i kroppen, pirret alltså. Det spred sig upp i huvudet och omvandlades från känsla till tankar. Flyktiga framtider med tydliga budskap var vad som så plötsligt uppenbarades. En shot av vånda, ett rus av förväntan.

Jag kunde inte sova. Inte på en lång stund.

Eric Fiedler

Den franska författaren André Gide sa en gång: "Att göra sig fri är ingen konst; det är att vara fri som är svårt".

Eric Fiedler

Raskolnikovs andedräkt

Eric Fiedler

"Jag har kommit till dig. Båda är vi fördömda, låt oss gå tillsammans!"

 

I helgen har Jag införskaffat mig ännu fler mästerverk i bokfrom. Cormac McCarthys naturdestopi "Vägen", Nobelpristagaren Hertha Müllers "Hjärtdjur" är kanse de mest framstående tillskotten i bokhyllan. Men "Vädermänniskan - Människan och klimatet" av Tim Flannery och David Eberhards "Ingen tar skit i de lättkränktas land" bådar gott även de. Fina vitsord från kulturrecenstenter och forskare har de fått i varje fall.

 

För de med osedvanlig god skärpa i blicken kan jag medge att det faktiskt är en naken kvinna jag har på mitt bokmärke.

 

Nu skall jag nog ta och laga mig själv lite mat. Sedan blir det sängen för imorgon inleder jag min tid på trädgårdsjätten Bauhaus - Nervkittlande nervöst lika mycket som spännande.

 

Eric Fiedler


In the future I will expect the unexpected

Jag hade väll varit på jobbet i ungefär en timme. Den alltid lika positivt pratglada sportjournalisten Johan Arvidsson hade upprepade gånger påpekat närliggande nattklubben Frimis stora bashögtalare; flitigt omnämnt den pirrande effekt det fick i hans inre.
Den andra närvarande, Anders Sjöberg mest fnissat åt Arvidssons tilltag.

En stund senare är de så plötsligt borta. Det dröjer en minut. Och så några minuter till. Efter de några minuterna så en till minut innan de dyker upp. Arvidsson fnissar på bästa fjortismaner medan dess att han flitigt knappar på sin telefon.
Sjöberg ser mest skamsen ut och ångerfull ut.

-Nu! Kolla bloggen, brister så Arvidsson ut efter några minuters mer sedvanlig atmosfär.

Sportbloggen


Hur långt kan man gå?

Något liknande ovanstående video har spelats in av mig, med mig eller tillsammans med mig. Flertalet gånger.

Men är det accepterat att erkänna båda mina högre rankade kollegors humorfyllda spontana bördefrigörelse inför dem?

Kan då jag, som inte egentlig medlem av gruppen, anses som ohyffsad eller omogen i mitt uppträdande trots att denna typ av beteende är godkänt inom gruppen?

Jag hyser förnimmelser om att utomsgruppsliga tilltag aldrig kan accepteras fören dess att indivden ingåt medlemskap i den sociala föreningen.

Eric Fiedler

Started a landslide in my ego

Varför håller vi denna fasad av fullständighet?
Det borde vara så enkelt, stegen går bara rätt fram. Ändå är det kliven som leder mig bakåt.
Vem är jag? Vem är jag?

Eric Fiedler

Nästan lite ledig

Åhå ni som trodde att jag inte publicerade något inlägg under gårdagen, det gjorde jag visst. Men det otroligt dumma systemet valde att inte publicera det. Nu skall hela faderullan bokstäver dock finnas tillängligt här under.

Idag var väll den sista riktiga skoldagen, även fast den slutade redan runt ett för egen del. Lite trevligt sällskap i form av elevrådet åt nämligen en mycket välsmakande lunch på Soleo vid våghustorget i Örebro. Mysigt och lite pysigt.

Lite medömkans glädje spred dessutom i kroppen när koppel på koppel mer eller mindre glädje- och alkoholberusade studenter svischade förbi på pimpade flak.

Som jag påstod ovanför här i raderna, slutade jag väll kanske inte direkt i dag med arbete. Det vankades en nästan två timmar lång sejour av plugg som avslutades endast för någon minut sedan. Det är sedan jobb ikväll. Det är jobbintroduktion på måndag och på tisdag. Det vankas en angenäm avslutning på onsdag men med ett spänt framträdande inför Thoren Business Schools styrelse med företaget Minddevelop UF i Uppsala endast timmarna efter. Man kan säga att jag både är nervös och lite ganska pressad så.

Men jo då, annars är det bra!

Eric Fiedler

Bättre mycket än ingenting alls

Ja det vart ju en del drag på den där klassfesten ändå. Det kan man ju med lätthet påstå. Samtliga deltagande elever, myndiga som omyndiga, hann med både att grilla, äta, hänga rent allmänt, lira kubb, hjula och kanske många av deltagarnas fall triggades en tävling av mer urbota dum karraktär i gång.

Det vore lögn att påstå någonting annat än att stämningen var på topp, glädjen var i hågen och att det var rosiga kinder på folket.

Sistnämnda föga intellegensstinna aktivitet blev nog mitt samt andra i härskapets fall in i skuggornas dal. Men att det spårade lite en aning var nästan skrivet i inbjudningen till en annars trevlig tillställning.

Eric Fiedler

Äh vafan...

... drar på klassfest.

Eric Fiedler

I pluggets kölvatten

Jo men visst, som vanligt är det en hel del att stå i för lilla Eric Fiedler. Skolans kall gnager lite på den ena hjärnhalvan, jobbet (kanske jobbEN snarare skrivet) på den andra. På sätt och vis är känslan behaglig då den orgasmen över påtvingad otvungenhet kommer bli än större än annars.
På andra vis är den lite obehaglig då måsten den senaste tiden etablerat sig hos mig istället för som tidigare "jag ska".

Vi kanske bara ska öppna kapsylen redan nu och släppa ut den pysande pressen bubblandes inom mig och låta humöret flöda lagom till klassens lilla grillpartaj imorgon kväll. Tydligen är det fixat lite VIP på nattklubben Ritz i Örebro efteråt. Kanske vankas det ditåt alltså. Mycket att inta blir det nog inte där med tanke på den kassa jag inte vill bli allt för uttunat skral. Men men, lite skoj åtminstone!

Eric Fiedler

RSS 2.0