Stannar vid en postlåda

Gjorde ju Stockholm med Tia Kennerberg under gårdagen. Spatserande, mycket fikande, orgier i thaimat inklusive Wasabi, adrenalindunkande hjärtan trånande efter en rysk officiersmössa och spontant lyckade investeringar i kläder präglade vistelsen.

Ett behagligt solsken utan egentlig värme men endå med en saknad av kyla gjorde en underbar kuliss till vår tripp.

Summa sumarum kom jag hem med två T-shirts, varav en knallorange frontad med ett svart tryck av filmen "A clockwork orange" huvudfigurer i skugga bakom filmens titel. Detta till det överkomliga priset av 150 kronor.

Med mig hem i magen hade jag förutom tidigare nämnda asiatiska buffé även lite glass från Ben&Jerrys egna butik i gamla stan, samt vad som förutom mina egna bakde bullar, kan ha varit den godaste kreation av samma bakbestyr min gom någonsin fått chansen att fröjdas av.

Till kroppsdelen öron är U2:s nyutkommna dubbel-DVD "U2 360° Tour: Live from Rose Bowl" även nu i min ägo. Gött kött!

Eric Stockholm
Efter en halvtimmas shopping hade jag redan spenderat 500 kronor när jag och mitt sällskap entrade Science Fiction-butiken i Gamla Stan. Tio minuter senare hade jag funnit ungefär 15 olika objekt totalt värda att inhysa i mitt rum och framtida hem.
Det slutade med att jag inte köpte något men var totalexalterad i flera timmar efteråt...
... lite som att gå på bordell utan pengar; titta, klämma, ta men inte få för att i flera veckor pilla på sig själv efter upplevelsen.

Eric Fiedler

Stockholm i mitt hjärta

Tia Kennerberg

Drar med denna övan avbildade hona till den kungliga huvudstaden Stockholm imorgon bitti. Om alldeles för få timmar för att vi skall hysa en god natts sömn och ett imorgon utvilat humör. Men, men. det som inte dödar en stärker en väll bara?

 

Eric Fiedler


Oj här kommer... Fiedler?

Karlsson eller Fiedler

 

Blev liknad med Karlsson på taket idag på jobbet. Det första som hände dessutom.

 

I och för sig kan jag i denna bild skönja en viss likhet med den propellerförsedde pojkmannen.

 

Eric Fiedler


Det tar sigJag har trugat på med mina 5 relativt långtråkiga kilometer i vad som snart skulle blivit ett år. Trött blev jag, men inte av löpningen, utan snarare bristen på utmaning. Så innan jag drog iväg till Kroatiens kust och vidder ökade jag mina bana till 6,5. Bara för att idag dra ut sträckan ytterliggare en kilometer. I feel good.

Eric Fiedler


What's so funny?

Jag får väll referera källan till denna nedanför publicerade till Nerikes Allehandas sportjournalist Johan Arvidsson. Den idrottslitteräre arbetaren hade tydligen, under uppenbara stundom tider av ren och skär, utdragen funnit denna djävulens avkomma till video någonstans på internets skumma bakgator.

Jag är själv inte i stånd till att avgöra om klippet med munbeklädda frukter och läppförsett klibbigt ris är så hysteriskt roligt som omtalade lingvistiker uttryckt. Ty jag har nämligen dragit på läpparna och erbjudit var av mig skådande person ett smil sedan Örebro Sportklubbs vänsterback Samuel Wowoah i matchen mot Elfsborg erbjöd motåndarna både ketchup och senap på den korv med bröd som serverades uppe på läktaren för att inte långt efter tomatsåssprutandet hänga en balja i klykan.

Jag vet inte, avgör ni.

 

Eric Fiedler


Recension: Vägen

Vägen 2

I tidigare inlägg hyllade jag Cormac McCarthys roman Vägen. Filmen med indentisk handling om en far (Viggo Mortensen) och hans pojkes (Cody Smith-McPhee) vandring genom ett landskap präglat av undergång snärjer mitt intresse i lika hög grad.

Lika hopplös som framtiden tycks för den reducerade familjen är tonerna i bildspråket. Jordens makabra undergång är lika ohämmat sorgsen, vidrig, tom och fylld med fruktan som den är vacker.

Filmens dialog är med sin enkelhet lika vass som de simpla frågor om gott och ont samt livets existens som de få meningarna i filmen uppbringar.

Mortensens plågade ansikte påvisar, utan tvekan, svärta, obehag, vrede och sorg. Allt på en gång. Tyvärr saknas dessa drag hos McPhee vars karaktär till en början känns som en biroll och halvväg i filmen känns valpig, men för att mot slutet växa och stabiliseras.

Den som aldrig tycker att böcker blir bra på film bör nog omvärdera sin åsikt. Det gör i alla fall jag efter att med klump i halsen genomlidit ett nödväntigt slut. Ett slut på en film om slutet själv men som får tankarna att vid ens egna värderingar att börja.

Betyg: B B B B

Eric Fiedler

Plötsligt händer det...

Satt under gårdagskvällen och läste Fredrik Strages senaste krönika. Kulturjournalistens fäbless för Skinny Puppy går i de smärtsamt författade orden inte att ta miste på. Utsagon innehåller ett citat från South Parkfiguren "Henrietta" som lyder: ”My dad is such an asshole. Drunken bastard doesn’t even know I exist. But then he won’t let me go to the Skinny Puppy concert because my heroin addict aunt is coming over for dinner.”
South Park
Tio minuter skall jag inleda tittandet av tidigare omnämnda seriens näst sista avsnitt i den sjunde säsongen. Skrämmande nog med precis lästa citat och figur.

Eric Fiedler

Kväll, kväll, kväll

Pepsi Max står på bordet, jag sitter vid köksbordet. Klockan är åtta minuter över nio, lugnet på väg att komma.

Jobb, som bara blir roligare och roligare för var dag som går, mellan 10-14 under dagen. Hängde kvar nästan en timma i fikarummet och bara njöt av finfint sällskap. Sedan dess har jag mest flängt runt och handlat i oförståelig, grundlös stress.

Funderar efter att ha intagit ett litet kvällsmål inleda min elfte bok för sommaren. Nästan patetiskt och vanvettigt mycket av min tid* har spenderat till att gå igenom åtskilliga egentligen häpnadsväckande tunna blad papper med tidslös information tryckt i svart bläck*.

Fredag


*Tid nedlagt på läsande:
10 böcker á 350 sidor =
3 500 sidor=
1 Sida = 90 Sec
315 000 Sec
alt. 5 250 Min
alt. 87,5 H
alt. ca 3 Dagar, 13 timmar.

Eric Fiedler

I rätt rikting

Imorgon gör jag har jag kommit halvvägs på min Bauhausvistelse. Ni kanske får ursäkta detta markant återupprepade ämne, men mina dagar, kanske framför allt, mina tankar figurerar kring detta just nu. Det är endå en av mina större prestationsutmaningar jag haft i mitt hitills rätt unga liv. Och då har jag endå spelat och deltagit i finaler av olika dess slag, arrangerat evenemang av större karaktär och genomgått kurser i Matte C.

Ni förstår att detta är en utmaning då jag vid min första dag som nyanställd på Järn & Verktygsavdelningen inte kunde tillskrivas någon som helst kompetens inom området.

Däremot kan jag sälja, de facto, och det är bara att utnyttja det man kan till fullo och samtidigt i bakgrunden försöka inhämta ny kunskap. En sak som börjar bli bra mycket lättare nu när personalens ansikten fått namn och individerna karaktär. Det hela har gått så långt att Petter ifrån Info, till min stora förtjusning, ropade "Hej Eric, jag bajsar" innifrån en av personaltoaletterna för att sedan genom morsekod knacka in antalet avföringscharketurier i kläm och kånkrummets vita kakelvägg.

Saker och ting börjar bli mer lättsamma, mer säkra. Antalet "problem" med magknips karaktär betydligt färre om inga alls.

Nu, efter ett tio timmars långt pass, är jag dock ganska mör, ganska trött. Tur för mig har jag bara 20 sidor kvar i sommarens tionde bok "Frankenstein" av Mary Shelly. Ni hittar mig i soffan, dåsandes med näsan mellan biblioteksdoftande sidor om det nu skulle vara något.

Eric Fiedler

Ritz Ratch Ritz

Som sagt väntar Oskar Linnros ikväll med Herr Rex. Trevlans som bara den.

Men i mitt samvetes just nu största kval är det ett jobb som skall klaras av först. Idag är det färgavdelningen som gäller igen. På Bauhaus naturligtvis. Det enda jag hoppas på är att vi är två. Jag kan nämligen fortfarande inte bräcka färg. Eller jo det kan jag, men jag har fortfarande inte en blekaste pejlande förmåga på vilken färg man skall använda sig av och så vidare. Det löser sig ju alltid på ett eller annat vis.

Får till det är avklarat leva lite grand på kvällupplevelsen till dess. Och på de två paket (som jag tänkte lägga upp bild på men eftersom allting tycks överdrivet skapat ur helvetets nionde krets fungerande inte det) från CDON.com som idag anlände med nya böcker och med nya filmer - göttans!

Färg alltså... ja vi kör väll på och löser problemen när de uppstår.

Eric Fiedler

Från och med nu

Strosar lite innan jobbet väntar. Strosar med makaroner på spisen, men kanske mest behagligt av allt toner av Oskar Linnros i bakgrunden. Från och med du studsar mellan väggarna istället för ett ständigt melankoliskt men för den skullen intressant P1.

Oskar Linnros
På tal om Oskar Linnros kommer killen till Ritz här i Örebro under morgondagen. Johannes Rex och eventuellt flertalet till står för sällskap. Det gäller ju bara att komma in. "Tyvärr" jobbar jag till 20:00 vilket minskar chanserna ganska markant. Att dömma av "evenemangsgruppen" på Facebook lär det bli en del folk. Kul, kul, men man vill ju se killen som är bland det bästa som hänt den svenska popgenren sedan... sedan... eh... sedan.. kanske någonsin(?)...


Eric Fiedler

Caprinul

Cuprinol, halvmatt, fasadfärg, bas A, 50102 Margareta

Som tidigare nämnt knegar jag nu i några veckor på Bauhaus gigigantiska anläggning för privat- och företagskunder i Örebro. Järnavdelningen är där jag varit de första arbetande timmarna. Jag har nu precis börjat hitta till "pappspiken", lärt mig försäkringsregler på altandörrslås och klurat ut hur man skriver en reklamation på Boschmaskiner. Ni fattar vinkeln att det är en hel del man skall lära sig och på grund av kunders behov "kunna". Järn & Verktygsavdelningen känns därför relativt trygg. Men imorse skulle jag tydligen vara i färgdisken och härja.

Ni som inte förstår min titel vet hur jag kände mig runt tolvsnåret i förmiddags när jag själv på avdelningen blev ombedd att "bryta", eller med andra ord mer allmän formulering: blanda, till en sådan kulör.

Det gick väll sådär kan man väll säga, efter i princip 14 telefonsamtal och jourefterfrågan (absolut sista utvägen) gick det till slut. Kunden misstyckte inte med att det tog sin tid utan verkade nog tycka desto mer synd om mig vars kunskap skulle kunna tillskrivas ringa.

Egentligen vill jag bara säga; "Ja visst, det här kan jag", men lika påfrestande besvärande som kunden må tycka att jag är, lika djupt sjunker mitt hjärta i bröstet när jag inte kan hjälpa till. Med andra ord har jag idag fått reda på att jag lever.

Jag får hoppas på fler frågor om var trälim finns eller var fogskummet står. Det kan jag. Då blir ryggen rak, bröstet stort och blodpumpen varm.

Tröstar mig själv med att efter en löprunda duscha och sedan eventuellt cykla upp på stan, sätta mig för en kopp kaffe och inleda Mary Shelly's klassiker Frankenstein.


Skit under naglarna eller färg på händerna - samma skit.

Eric Fiedler


Simple mind

Jag vet inte riktigt vad jag skall skriva. Kanske att det är lite kyligt här inne. Inte varmt som tidigare under dagen. Kvällen är kall. Kallare än tidigare sommarkvällar. Den är mörkare också.

Jag vet inte vad jag skall skriva. Endå skriver jag. Fingrarna rör sig liksom demonstrativt gentemot huvudets tomhet över datorns svarta tangentbräde. Händernas spetsar rör sig vant mot de vita symbolerna och bildar ord på ord, mening på mening. Trots sin saknad på innehåll kan tomheten ta upp så mycket utrymme.


Eric Fiedler

Moppepojke

Moppepojke
Den kanske inte ser mycket ut för världen, men det är de typ fem minutrarna per skift som man får köra den så kallade "moppen" som gör Bauhausjobbet så jävla värt. Det och naturligtvis ett stort omfång goa människor såklart.

Sinnet blir et barns när jag tvingas använda denna makapär med en toppfart på hiskeliga 15 km/h och en mankhöjd maxad på tre meter. Se upp folk på Bauhaus, se upp!

Eric Fiedler


My tummie don't like when I'm unsure of things

Osäkerhet. Är det någonting som förpestar mitt liv men som jag vars existens samtidigt kan dra fördel av är det min förbannade osäkerhet. Inte på mig själv egentligen. Vad jag än gör så gör jag hela tiden det jag tror i rätt, aldrig en handling utan ont uppsåt som det brukar heta. Skulle saker och ting gå fel, oväntat eller åt den hotade skogen är det ju bara citera Eric Cartman "Suck my balls".

Faktorer i min tillvaro jag däremot inte styr över är ett ständigt villebråd. Ett ständigt behov av kontroll eller en försäkran om rationellaitet vore ett bot. Nu finns ju ingenting sådant så jag antar att jag får fortsätta smörja krås på allt jag inte styr över. Det leder ju åtminstone till att saker och ting gängar bättre än om jag inte skulle det.


Eric Fiedler

Sommarspecial - Recensioner

Sommar betyder i många fall massor av tid. Och vad är då mer typiskt att när man badat och ligger på stranden, solar på altanen eller bara slappar i hängmattan dra upp en solblekt pocket? Jag har i denna sommar trugat mig igenom sju böcker, klassisker såväl som nyutkommna thrillers. Läs recensionerna och se vad jag tyckte!

Brott och straff
Brott och straff
av Fjodr Dostojevskij
(Roman)
I den ryska skönlitteraturens troligtvis allra största roman begår den utfattige studenten Rodion Raskolnikov ett rånmord i sin desperata jakt på pengar. Ett mord som får vår huvudpersons psyke att vackla, vilketDostojevskij med skrämmande innerlig insikt om moraliska dilemman och i det mänskliga psyket skildrar i det närmaste perfekt. Inte sällan med hjälp av hårfint slipade dialoger. Det krävs uppmärksamhet för att hänga med i den dryga 600 sidor långa pocketen. Kanske med snudd på att man då och då fumlar med läsandet någon sida här och där.
Betyg: E E E

Processen
Processen
av Franz Kafka
(Roman)
Den Östrerisk-Ungerske Franz Kafkas blottar i Processen sin skepsism mot samhällindividens rättslöshet. Detta genom att låta bokens huvudperson Josef K genomgå en process för det brott han påstås ha begått, men utan att någonsin få reda på vad den egentliga handlingen gått ut på. Den absurda anklagelsen leder in i ett rättsystem obegripligt för herr K såväl som för läsaren. Orgierna i rättsystemens komplicitet tar ibland över huvudpersonens relativt fadda karaktär vilket några sidor fler hade kunnat spenderats på.
Betyg: E E E

Tre sekunder
Tre Sekunder
av Roslund & Hellström
(Kriminal/Thriller)
I samband med en knarkuppgörelse mellan den polska maffian och en köpare möts två av polisens mest framgångsrika infiltratören öga mot öga. Den ena som högt uppsatt inom den polska maffian och distrubitör av knark och den andra som köpare. Ett möte som slutar med den enes död. De båda polisernas egentliga identitet som rättskipare mörkas av kårens högsta instanser för de egna inom yrket. Hur samhället egentligen skall ställa sig till denna typ av brottsbekämnpning blir bokens centrala roll utan att någonsin tappa det höga tempo som är siginikativt för författarduon.
Betyg: E E E

Vägen
Vägen
av Cormac McCarthy
(Drama/Spänning)
Jordens undergång målat i ett askpräglat landskap. Grått askdamm ligger i ett centimtertjockt lager över den väg på vilken en far och son färdas. Ackompanjerade till tonerna av det färglösa landskapet är de båda vetlösa om vad som väntar dem vid det hav dit de är på väg. Av mänskligheten och den civilisation som en gång var finns endast grotteska skuggor i form av övergivna städer och brändbitna skelett kvar. De fåtal människor som överlevt har ont om mat och livnär sig på allt de kan komma över, inte minst den egna rasen. En fantastisk destopi fattig på ord men rik på innebörd och sorg.
Betyg: E E E E E


Härskarteknik
Härskarteknik
- Den fula vägen till makt
av Elaine Bergqvist
(Facklitteratur)
De flesta har nog drabbats av kommentarerna "Men lilla du", "Oh vad du som är så bra kan inte du hjälpa mig?". Om inte ditt mod sjunker dirket kanske du i efterhand kommer på dig själv med att ha blivit utnyttjad till för så kallad Härskarteknik. Men vad betyder egentligen begreppet och hur kan man undvika dessa situationer? Det förklarar Elaine Bergqvist med hjälp av verkliga händelser. Med dessa följer tips till den som drabbats såväl till den som drabbats. Dock är det hela skrivet på ett sådant sätt att det är en bok man plockar upp vid ett just sådant tillfälle man anar att man blivit "härskad". Bitivis småkul men aldrig riktigt imponerande exemplar utan endast uppenbara praktiska exempel.
Betyg: E E

Flugornas Herre
Flugornas Herre
av William Golding

(Drama/Spänning)
När en grupp skolpojkar strandsätts på en öde ö tar det inte lång tid innan eldiga intriger splittrar gruppen. Golding skildrar med hjälp av ödet sedan hur det ligger i människans natur att bygga upp samhällen redan från början. Men berättelsen visar inte bara på människans goda strukturella sida utan även hur grymma gruppbildningar uttryckas i. De allt mer sadistiska metoderna de unga pojkarna tar till renderar i en inte alltför barnvänlig spänningsroman. Spänningen ökar tillsammans med grymheterna allt mer mot slutet.
Betyg: E E E

Ingen tar skit i de lättkränktas land
Ingen tar skit i de lättkränktas land
av David Eberhard
(Facklitteratur)
I Sverige ökar offermentaliten lavinartat. Samhällsnormen ryggar aldrig på näsan åt en, på ett eller annat sätt, drabbad individ.I alla fall om man får tro David Eberhards argumentation i boken Ingen tar skit i de lättkränktas land. Eberhard ger djuplodade analyser såväl som svidande kritik, inte minst mot storebror "Staten" när det kommer till den särbehandling som samhällets offer erbjuds. Kritik med god grund och djupt rotad i egentlgt sunt förnuft. En bok vsvenska folket skulle tjäna på att läsa.
Betyg: E E E E

Bauhausa hela natten

Solen skiner och temperaturen är mer behaglig än den varit på år. Löprundan avklarad med bravur och med efterdyningstankar på att utöka med en kilometer till.

Matlådan är packad, Skattesedel och ett obligatoriskt utdrag från belastingsregistret med för den delen. Med andra ord väntar ett sju timmar långt skift på Bauhaus ikväll. 23:00 kliver jag och och gränslar cykeln för att bege mig hemmåt igen. Och jag gillar det.

Eric Fiedler

Yeah, Pepp!

Darin blir peppad av Kikki Danielsson. Kan inte direkt föreställa mig hur det upplägget skulle bli.

Aftonbladets nöjesjournalistik överträffar sig själva igen när det kommer till total missriktning av nyhetsstoff.

Darin

 

Eric Fiedler


Eric, what did you say?

Mina ögon läste "Är och handlar m Mormor" i ungefär två timmar. Sedan kom lappskrivaren och tillika min mor hem och säger bekymmersamt och med snudd på lite ilska i rösten "Är och knullar med mormor. Vad har jag skrivit egentligen?". Efteråt, vid närmare analys så ser det nog ut som det.

Är och knullar med mormor

Eric Fiedler

Mullrande start

Vet inte riktigt om det var glassande i många dess former de senaste veckorna som fick mina löpsteg att kännas tunga eller om det bara var på grund av den extrema, trodde aldrig jag skulle säga det men, hetta som svept in över vårat land. Rekord skall det tydligen också vara, åtminstone enligt medierna. Men å andra sidan är det något nytt rekord för varje sommar. "Regnrekord", "Värmerekord", "Kylan slår alla rekord" eller "Vädret slår alla rekord - det finns inte".

För omväxlings skull bjöd premiärkvällen på Bauhaus på åska såväl som regn och blixt. Härligt och spännande. Fyra veckor kvar nu innan jag kliver på nästa projekt - skolan.

Eric Fiedler

"And I was running!"

Körde ju hårt på mitt koncept att träna två gånger om dagen innan Kroatisk mark skulle klivas på. Fortsatte att löpa någon runda, gymma någon gång även där. Tänkte nu så här i minst lika tryckande hetta dra på mig de vita joggingdojjorna med rött Nikemärke. Det drar lite i vaderna som inte är allt för stretchade. Kaffe och en skiva ost får göra susen. Franskrost och Grevé kan inte leda till annat än framgång.


Eric Fiedler

Home and fine

Välbehållen med alla delar, alla kilon, plus något hekto till, på plats hemma i Gnällbältets allra träligaste ort, Örebro.

Det är väll lika bra och göra en "show-off" över vad man gjort där nere?

Kroatien Eric Fiedler

Kroatien Eric Fiedler

Kroatien Eric Fiedler

Kroatien Eric Fiedler

Kroatien Eric Fiedler

 

Minutrarna efter att det sistpublicerade fotot tagits utsätts min facebookprofil för en attack. Utan tillstymelse till råg i ryggen är det en, vars namn och identitet ännu icke blottlagd, som i tankegång så som kreerad av djävulen själv skriver de en del upprörande fraser i mitt statusfält och publicerar. Måhända att jag gjorde detsamma på någon uppenbarligt lättretad individs personliga konto kort därföre. Men som bibeln säger skall man ju vända andra kinden till!

 

Under de åtta dagar jag var borta från min boning trugades hela sex böcker igenom. Kortare recensioner, omdömen och betyg inom sinom tid!

 

Eric Fiedler


Croatia

Drar ju till Kroatien imorn, kom jag att tänka på. Hinner väl med några inlägg till innan vi drar imorgon så don't worry.

Croatia
Eric Fiedler

4 timmar och redan klar

Har gjort mina första timmar som anställd på Bauhaus. Trivs redan bland vinkelslipar och häftpistoler. Att jag blev utskälld av en dam av det skälet att det var min första dag bekom mig inte nämnvärt. Kanske var det min eufori över att köra en butiksanpassad skylift och som spred åtskilligt glada tankar över mitt inre som fick den ilskna tanten med lås till sin friggebod att lämnas därhän.

Bauhaus

Förresten blev jag uppbackad av en annan kund som var ute efter självdrenerande mattor till sin egna och makens balkong belägen i de alldleles utombeskrivligt vackert placerade pensionärsföreningshusen vid Wadköping i Örebro. Med skärpa i rösten hötte min mattdam åt den ilskna ASSA-kvinnan med orden; "Man får vänta på sin tur. Så det så!".

Det värmer hjärtat lite när en sådan förtjusande dam ägnar energier åt ens skull. Det och de åtskilligt onödiga turerna i skyliften får bli dagens små höjdpunkter.

Eric Fiedler

Men at work och Linnros

Blir alltid lite sprallig när mobilen ringer. Igår, efter ett försök till secondhandshopping utan lyckat resultat, alla herrkavajer tycks ha burits av jättar, kurrade mobilen till i fickan. Min boss på Bauhaus hade schemalagt mig att jobba visade sig. Dagen innan han ringde visade det sig också. Utan min vetskap, så jag antog rollen som förbryllad. Tur som var visade sig att jag borde hysa förvåning, jag hade ju faktiskt inte fått reda på det av min boss som tog på sig ansvaret utan att för den skullen gräma sig nämnvärt. Ett "jaha, då var det jag som hade missat det" och saken var ur den jättelika världen.

Men jag skall jobba lite grand ivarjefall. Idag närmare bestämt. 17-20, så nu är det bara att göra sig en lunch för att sedan gränsla cykeln och bege sig mot Marieberg. Tråkigt nog har jag inte lyckats hitta någon cykelväg ända fram till min arbetsplats så min spänning i vardagen får bli möte med långtradare i 70 km/h. Kul för mig och för min Monark.

Tar det lite lugnt i ytterliggare fem minuter tillsammans med Oskar Linnros och dennes solodebutplatta Vilja Bli.

Ny design är utlovat så antingen idag eller imorn kommer det ändras i toner, färger och typsnitt här på bloggen. Lite förändring är aldrig fel.
'
Eric Fiedler

RSS 2.0