Produktplacering

Produktplacering

Att se en Red Bull-flaska tillsammans med cigarettpaktet hade ju varit ultimat... ("Red Bull ger dig vingar")
Eric Fiedler

Web-Eric

Kanske borde skapa en kategori helt avsedd för mina mycket spektakulära referat ifårn division 4 fotbollen i Örebro? Det får bli så småning om. För övrigt är mitt namn med både i papperstidningen och på Weben. Lolla gärna!

Division 4: Referat omgång 2

Eric Fiedler

I arbetets tider

Många i klassen uppfattade det hela som ett dåligt resgisserat skämt när vår mattelärarinna Elin med allvarlig stämma kalrgjorde att klassen nu har tre matteprov under de tre nästkommande veckorna. Många blev förtvivlade. Eller många, alla blev förtvivlade. Således även jag. Men med tanke på att jag under de senaste elva åren läst minst 3 timmar matematik i veckan och klarat porv på prov finner jag ingen anledning till att låta känslan av panik ta över och förgöra allt det jag under dessa hundratalet timmar studderat. Det är bara att bita ihop.

Nu kanske de relativt simpla och logiska multiplikationstabellerna gick relativt snabbt att lära sig och de var kanske inte den största utmaning jag stött på under min tid som skolelev. Det är däremot logarimter och derivator. För er som inte ved vad dett är beskyller jag er inte, ni kommer troligtvis aldrig att använda er utav det, men ta gärna en titt på bilden här under för att i fortsättningen hysa hum över vad nu prim och yΔ genom xΔ delta betyder.

Derivata Eric Fiedler

Irattionelt nog har jag börjat att så sakteliga förstå det hela.

Eric Fiedler

Recension: Det var inte mitt fel! - Om konsten att ta ansvar

Ann Herbelein är etikforskare i grund och botten men ger sig på att skriva facklitteratur i och med Det var inte mitt fel - Om konsten att ta ansvar. För vad är egentligen att bära ansvar och varför är felet alltid någon annans? Det är en av de etisk-moraliska punkter som Herbelein i boken behandlar. Och detta gjort utan att egentligen anta gigantiska propotioner, på gott och på ont.
Det var inte mitt fel Eric Fiedler
I det var inte mitt fel benar Ann Herbelein ut vad såväl ansvar som skuld innebär. Vem bär skulden för att Kalle med en brokig hemmamiljö med en mamma som dricker och en pappa på kåken mobbar Lisa till deprission och ständig rädsla? Är det samhällets så många andra gånger samhällets fel, eller är det rent av den unge Kalle som bär skuld? För det är först och främst vad denna bok handlar om, ansvar och skuld. Men utrymme ges ändå till att ta upp den populära föreställningen om vad en god människa är och vad en god handling egentligen är.
Ann Herbelein Eric Fiedler
Hur mycket ansvar har vi människor egentligen? Ann Herbelein ger svar i sin bok "Det var inte mitt fel"
Det är alltid en överhängande risk att som etiker bli för irrationell i sina teser. Denna risk tycks Herbelein itne vara medveten om då hon självsäkert dunkar in sitt budskap genom hela boken. Budskapet i sig torde vara självklart, men relativt omgående klargör texten att denna etik sällan följs vilket Ann Herbelein skildrar genom simpla men lättrelaterade exempel. Ett underlättande för den läsande parten men ibland saknas de riktigt djuplodade analyserna i de mindre kapitlena som inte omfattar bokens huvudtema. Här hade mer krut behövts och det hela känns som lösa undringar hämtade direkt ur huvudet utan närmare analys och idag samhällsrelaterade problem.

Betyg: E E E

Eric Fiedler

Emax 2010!

Emax Eric Fiedler
Emax är ett evenemang som arrangeras för de främsta unga entrepenörerna, företagarna, ledarna och innovatörerna i Sverige. Rekryteringen sker via Ung Företagsamhet eller dylikt i Sveriges alla kommuner. Totalt deltar 220 personer på arrangemanget som i år tar plats i min hemstad Örebro. 22 stycken platser är reserverade till förmån för Örebroregionen. Över 200 personer har deltagit i rekryteringsprocessen via UF om en av de åtråvärda 10 platserna UF blivit tilldelade.

Gissa vem som fick en plats?

Eric Fiedler

Tryck

Som bekant hyser jag den föga eftersträvsamma åkomman migrän. Nu tycks dock lösningen på problemet vara funnen. Jag är nämligen extremt stel i såväl axlar som nacke. Mina oviga muskler resulterar i spänningar som sträcker sig från bakre delen av min torso till ögonens framsida.

Nu när jag snabbt, hastigt och lustigt berättat om migrän kan jag gladeligen säga att jag inte riktigt drabbats av den idag. Däremot är mitt huvud mer segdraget än någonsin som resultat av ett förbannat lågtryck som kom och gick på enstaka sekunden. Känslan kan beskrivas som sovande - Det känns ingenting och är inte riktigt vaken.

Eric Fiedler

Hehe

Tobbe la vantarna på min dator.
Vantar på dator Eric Fiedle
Eric Fiedler

La Divina Commedia

Jag påvisade under ett inägg i lördags (Jag har glasögon) min egna nördighet. Den gången var det inköpen av olika tidskrifter som redovisades. Denna gång måste jag understryka mitt nördfanatistiska beteende genom meddelandet av att jag börjat läsa Dante Alighieri's episka klassiker Den gudomliga komedin.

För egen del erfar jag förnimmelsen av en vilja till litteraturgisk inbitenhet i kombination av ett visst satiriskt uppförande. Troligtvis är denna bok detta års motsvarighet på föregående års läsning av August Strindbergs Röda Rummet. Den gudomliga komedin är dock aningen mer lättläst än den gruvligt, inte svåra men underliga Röda Rummet. Den gudomliga komedin är vacker, fantasifull men grotesk och präglad av svärta.

Den gudomliga komedin

Eric Fiedler


Without a label

Var en liten sväng på Coop under gårdagen varav jag då inföskaffade mig en burk utan etikett. Ett liknande exriment gjorde fränden Felix under sista året med Hemköp i Almby. Den burken innehöll illasmakande mandarinklyftor. Vad kunde då denna burk innehålla?

Burk med okänt innehåll = extremt spännande!
Burk Eric Fiedler
Verktyg till förfogande
Burk Eric Fiedler
Operation öppning påbörjad
Burk Eric Fiedler
Och i burken var det...
Burk Eric Fiedler
Skivade Champinjoner!
Burk Eric Fiedler
Gott?

Eric Fiedler

Jag har glasögon

Denna veckas införskaffning av tidskrifter:
Tidskrifter Eric Fiedler
Eric Fiedler

Frid

Det finns ingenting som går upp mot velbehövda och välförtjäna små avvikelser i vardagen. Denna helg är ett praktexempel på ett sådant avbrott. I så gott skick att utställning torde vara att tänka på.

Helgen införlivades något senare än vanligt då skiftet på Allehanda slutade först klockan 22. Men jag skall inte klaga, det hela var relativt trevligt faktiskt med en uppsluppen stämning hos närvarande journalister. Desutom hamnade ju det jag gjorde i tidningen såväl som på webben --> Referat Division 4. Uppslaget på webben med ny bylinebild och allt, till skillnad från pappersutgåvan som helt saknade namn.

Referat Division 4 Eric Fiedler

Skönt är det ivarje fall denna dag att få ta igen sig lite; halvsömnigt kura ihop sig på sängen med böcker med för de svaga ögonlocken alltför tunga etiska frågeställningar i bokform.

Imorn kanske hela avslappningen når sin spets då jag funderar på att baka.

Baka - Det var länge sedan.

Eric Fiedler

Ansvar, skuld och politik

Ansvaret hos politkerna är obefintligt, men hos de hgst upp i det kapitalistiska väldet lyser skulden för ett fel, eller ansvaret likt en guldmedalj på bröstet. Politiken behöver synas mer.

Ansvaret går inte att fördela utan en utredning inom politiken. Till och med inom näringslivstopparna är skulden ärofyllt att beläggas med. När stora misstag begås abdikerar dessa högbelönade företagsledare med orden "Jag gjorde fel" och "Ansvaret var mitt. Ett lysande exempel på hur näringslivstopparna, som oftast beskylls för sin girighet och maktgalenhet, oftast tar sitt ansvar är den nu åtalade Johan Af Donner. Som insamlingschef för de båda välgörenhetsorganisationerna Cancerfonden och Röda korset förskingrade Donner mångmiljonbelopp. Donner står nu upp i rätten, ber officiellt om ursäkt, tar sitt ansvar och erkänner sin skuld. Mona Sahlin genomförde ett liknande svindel i början på 90-talet, den så kallade "Toblerone-affären", där hon förskingrade pengar ur staten, alltså medborgarnas, egna pengakista. Vår tids kanske största ideologiska brott bortförklarades snabbt med att "det var ett förskott på lönen..". Först lågnt senare tog Sahlin sitt ansvar och bekände sin skuld.

Som läget är nu kommer Sahlin inom en snar framtid att vara vår nästa stadsmininster. Jag tror knappast att Johan Af Donner har en ringa chans att någonsin få ett förtroende uppdrag igen. Inten ens hundvakt kommer falla på hans lott. Trovärdigheten och bristen på ansvar hos dagens politiker är ett stort problem, ett problem som behöver förebyggas oavsett om det är socialdemokratiska godisbitar eller tv-licenser hos moderaterna.

Men att kräva ett ökat ansvarstagande föringar inte medborgarnas skuld i att det politiska klimatet är infekterat av ständiga oärligheter utan någon att ställa till svars. Att rösta på partier vars ledare farit med oegentligheter samtidigt som man kritiserar jättelöner hos VD:ar vars ideolgi tycks hysa mer rakryggat uppsåt är inte annat än en tydlig dubbelmoral. Att inte rösta alls, blankt eller på de få rakryggade partierna som finns (om de nu finns) är kanske det att föredra för att fakiskt ta sitt egna ansvar för de svarta tungor som idag råder in Sveriges riksdag.

Eric Fiedler

Fail x2

Trots att mitt psyke idag antar formen av något mer nedstämt då Djurgården återigen förlorade en finalmatch kunde jag inte undgå att spänna banden avsedda för smil när dessa länkar klickades upp.

Fail 1
Fail 2

Eric Fiedler

In my place

Det är torsdagkväll. Solen sipprar ur täcken av moln och lägger sig som en glänsande hinna på Erikrosenbergs tegeltak. De vita nockarna lyser, de blå dörrarna strålar.

Jag är tillbaka i Almby och till mitt lilla rum på 11kvm² efter att ha bott i ett marginellt större rum i Ladugårdsängen ett tag. Inte att föringa de ståtliga vidderna utemot golfbanor och skog, men här i mitt lilla rum som blir varmt alldeles för snabbt, där dammet på böckerna kliar frenetiskt i näsan och där solen lägger sig på den sovande mig i envetet hopp om att störa är ändå den lilla plats på jorden där jag kan vara helt själv. Där jag kan vara tyst och grinig, glad och ledsen högljudd och ensam. Framför allt ensam. Det må låta tragiskt, men jag uppskattar denna lilla ensamhet innanför de blå väggarna något enormt.

Almby

Det enda som kan vara bättre än dessa fyra väggar är nog lika många men i en egen lägenhet.

Ikväll blir det dock inte mycket vistelse på rummet, ikväll är det hockey på stora TV:n ute i vardagsrummet med mitt sorroundljud som kuliss. Passande nog var jag klar med min artikel om Dövverksamheten på Hagagården tio minuter innan matchstart. Jag är grym på timing.

Eric Fiedler

I dimma

Kaffeintaget har även idag varit minimalt. En kopp allt som allt. Det har genererat i en dålig koncentrationsförmåga och en övergripande trötthet. Jag är allt för beroende av kaffe. Idag är jag dessutom mer än någonsin i behov av just kaffe.
Kaffe
Ikväll skall jag iväg till Hagagården för att skaffa matrial om deras dövverksamhet. Detta med anledning av att jag återigen har ett 3 000-teckens reportage med bild på G.

Men som sagt, jag behöver Kaffe!

Eric Fiedler

Revolution

Min mage. Min mage har gjort uppror mot min vardag. Den har bedrivit fullskaligt krig på två fronter. Usch. Inte trevligt. Dessutom,värst av allt bortsett från sura bismaker i munhålan, är att mitt huvud också påverkats. Kaffet har ju inte kunnat intagits. Jag gjorde ett tappert försök att få i mig en klunk uppiggande dryck. Det försöket genererade i en abrup uppkastning.

Nej, mat är väll kanske inte min högsta prioritet just nu. Trots det skall jag tvinga i mig lite välbehövligt krubb för att orka med någon timmas arbete som jag efter en stagnation av illamående nu hoppas kunna genomföra.

Här är ju annars några lite småroliga matbloggar...

This is why you're fat - Pizza framstår som hälsokost

Den bruna maten - Det finns anledning till att vara skeptisk mot svenska recept

AirlineMeals - All världens flygplansmat i bildformat

Fulmat - Färdigmat i verkligheten, betygsatt efter utseende och smak

Eric Fiedler

Angående supporterkultur...

Det bär mig mycket emot att berömma, rent av själv ryckas med i den svenska supporterandan som gäller på många arenor. Det är svårt då det är allt för ofta som flaskor mottas mot planen, domare attackeras och spelare förnedras av sina egna "supportrar". I mångt och mycket har Sveriges groende problem med läktarvåld tvingat folk från läktarna. Mitt intresse för anrika derbyn på Råsunda och Gamla Ullevi har på senaste år stagnerat och nu under detta år nått sin absoluta botten. Det är helt enkelt inte värt att bry sig om matcher där den största kampen utkämpas mellan polis och hulliganer.

Men det finns undantag. Dessa är värda att uppmärksamma. Djurgården Hockey har under finalserierna visat upp en supporterkultur värd att beundra och ta efter. Med enda undantaget i Jönköping där en del snusprillor letade sig från DIF-fansens bur högst upp i HV:s lada, så har dessa fans visat att det går att älska ett lag. De har stått upp på ett beundransvärt sätt och visat mer kärlek än hat, skrålat mer än buat och hyllat mer än hånat. Se och beundra den klack som får huden att knottras.

Eric Fiedler


Äkta vara

Debatten har varit uppe under många år. Jag är knappast unik med mina åsikter. Likväl är det viktigt att upmärksamma de kvinnliga schablonerna.

Jag fick insikten över hur vulgär kvinnosynen är framtvingad att vara. På film, i tv och i böcker - överallt är kvinnan nedvärderad till en person befriad från moral, förvandlad till ytlighet och sexualisering. När motsatsen, den självständiga och rättfärdiga feministen med beundrardsvärd moral, går rollen över gränsen. Motpoolen bidrar tyvärr inte till sympati för det kvinnliga känet utan ökar bara klyftan mellan kvinna och man. En klyfta som egentligen inte alls borde finnas. Ändå så är den i vår mediadominerade värld allt för påtaglig.

Jag saknar kvinnan i roller med existensiella frågor som utgångspunkt. Kommer det någonsin att finnas en kvninlig Forrest Gump, eller en kvinna i rollen som livssökare eller tvivlare? När kommer den första kvinnliga huvudrollen där det hitills tillskrivna manliga epitetet "grubblare" är tillskrivet?

För mig framstår det som inte annat än ytterst attraktivt med att följa en kvinna som delar med sig av sina innersta tankar, tar avstånd från sin yta och där kvinnans identitet blottas. En kvinna med historia, förflutet och med vardaglig ångest. Finns det en film där en Wallander-lik kvinna skildras? Och då Wallander som i böckerna; en person som tampas med sig själv, sin person, sina beroenden och brister.

Jag kan inte annat än hoppas att efterfrågan flyttas från lättklädda bystdrottningar (inte för att föringa deras intelligens) till erfarna kvinnor med samhällssyn, med visioner och tankar. Borde inte TV4:s förkväll, som hävdar att de tre kvinnliga programledarna leder till ökad jämnställdhet, byta koncept och endast intervjua kvinnor? Är inte ett bättre sätt att öka kvinnans status i samhället?

Eric Fiedler

Småmän är lite stora

Johannes Rex pikades ofta av min gode vän Felix och mig för sin ringa längd. "Kortis" och "Lilleman" var öknamnen som flitigt figurerade i närheten av den då blott 15-årige Johannes.

Nu har killen gått och blivit lång. Nästan lika lång som jag själv. Killen har dessutom blivit arton år. Vi agerade lite vuxna under gårdagen. Vi drack drack lite öl, hade det trevligt och var genuint goda vänner för några timmar.

Han är mysig den där killen.

Eric Fiedler

Recension: Inspärrad

Inspärrad är historien om Theresa Coopers uppväxt. En gripande skildring om hur en liten flicka under flera ord systematiskt våldtogs, misshandlades och drogades i våldet hos englands socialstyrelse. Det hela blir en tung berättelse, som trots sina grova historia är svår att ta till sig.

Inspärrad

Boken inspärrad är författad genom Teresa Coopers egna upplevelser som barn och tonåring. Den skildrar en uppväxt där en familj splittras på grund av psykisk sjukdom och missbruk. Terese Cooper matas in i Englands socialsystem och blir transporterad mellan barnhem och fosterfamiljer. Till en början trivs den unga Teresa bra, barnhemmen bedriv av frälsningsarmen och personalen är kärvänlig. I takt med att Teresa blir äldre skiftar Teresa mellan att bo hos sin gravt alkoholmissbrukande far, i ett hem där mat är mer ovanligt än de misshandlar som förekommer, och att bo på ungdomsinstutitioner vars tag gentemot barnen är hårda. Som nybliven tonåring går Tersa med på att skickas till internatskola för flickor med svår bakgrund. Här lovas det långa promenader och stor frihet. Men internatet visar sig vara dess raka motsats. Teresa får snabbt möta den vardag som innefattar mobbning, misshandel, nedrogning och godtyckliga inspärrningar. Teresas liv förvandlas till ett helvete.

Teresa Cooper
Teresa Cooper har i  boken "Inspärrad" skildrat sin levnadsvidriga uppväxt

Redan från första raderna kan man nalka psykisk smärta som sedan fortsätter att genomsyra boken. Varje livsöde som innefattar bestialiska våldtäkter lämnar ju dock märken hos läsaren. Svarta ärr på själen som svider i dagar efteråt. Det är med andra ord svårt att vara kritisk mot en bok som är skriven för att beröra, som är författad för att väcka känslor och som genom sin hemska historia faktiskt gör det. Men det sådana här böcker också ofta gör är att öppna upp för läsaren att själv sätta sig in i situationer likt Teresa Coopers. Det går inte att förstå lidande. Det går inte att förstå smära och det går inte att förstå sinnesstämningen hos den stackars 14-åriga Teresa som ber att få slippa de stora mängder droger hon blir tvingad att ta. Det krävs en mycket skicklig författare för att skildra sådana bissart hemska upplevelser.
Tyvärr är inte Teresa Cooper en skicklig författare och misslyckas med att inviga läsaren i sin känslomässiga historia. Det hela blir en uppgörelse mellan Coopers och hennes förflutna, om än ett mycket gripande sådant.

Betyg: E E E

Eric Fiedler

Synthmorgon

Rundar av löpningen och taggar upp inför HV71-Djurgården med lite klassisk industrisynth, Depeche och Joy Division.

Assimilate

Eric Fiedler

Intetsägande

Det känns mer än onödigt att ha tagit sig till skolan idag. Jag menar att inte ha någon engelska på den avsatta tiden för ämnet känns disträ. Att därefeter ha håltimma med efterföljande lunch bättrar inte på en redan moloken status. Eftersom vi dessutom arbetar mer eller mindre på eget bevåg på svenskan är den lektionen inte mer än vad man gör den till för tillfället. Lägg till faktorn fredag och du förstår ganska snart att Youtube går bra mycket hårdare än diskussionerna om dialektala skiljelinjer. Och så är tyskan inställd till råga på allt.

Jag citerar Patrik, som för tillfället ligger och dåsar efter ha smällt i sig favoritchipsen:
"- Fan vilken världelös dag att komma hit."
Martin Frick menar annat och påstår att denna dag visst innehåler en del guldkorn. Bland annat gäller franska prov i tre timmar för hans del. Kul.

Vi är något av hjältar som kämpat för att ta oss till skolan.


Eric Fiedler

First person shoooter-syndromet

Spela aldrig för mycket TV-spel. Eller variera åtminstone ditt spelande. Av denna video kan vi dra slutsatsen att det är absolut nödvändigt.

Eric Fiedler


Det ondskefulla läsandet

På ett eller annat vänster läser jag varje dag. Mer eller mindre. En dag blir det bara några bloggar här och där, eventuellt Flasbacks forum. Ibland kanske jag slår på stort och bänkar mig med en bok för att resa mig först efter att dryga hundra sidor är lästa. Allt beror på humör, ork och tid.


En eftermiddaggs i höstags var jag på så dåligt humör att en hel eftermiddag gick åt till att läsa de sista sidorna i senaste Harry Potter. De sista sidorna var 756 stycken.
En annan värstinggrej kan ha varit utomlandssemestrarna 2007 då jag lyckades knäcka 13 böcker på 14 dagar. Jag blev belagd med läsförbud en dag under de semestarna då min familj tfann mig allt för osocial. Anledningen till att bannlysningen från min lektyr endast blev en dag var på grund av att mitt munläder gick lika varmt som mina fingrar bläddrade sidor.

Idag införskaffade jag ivarje fall tidskriften Språk, trots det hutlösa priset av 68kronor. Ett riktigt spontanköp som nu gör att jag har en del roligt att grotta ned mig i därhemma om Mona Sahlins talskrivare och småordens nödvändighet. Just nu läser jag dessutomAnn Heberleins bok Det var inte mitt fel - Om konsten att ta ansvar som av inledningen att döma verkar som en moraliståskådning som faller mig perfekt i smaken. Även nyaste numret av forskarvärldens fönster mot den vanlige Svensson, Illustrerad Vetenskap, ligger på nattduksbordet.

Det ger mig gott smavete att ha lite av vad som många anser som svårt i min vardag. Om anledningen till att jag köper sådan typ av lektyr beror på att det är litteraturen jag gillar eller om det är den underfundiga intellektualism man emmelanåt kan komma med vet jag inte. Det känns bara otroligt skönt att kunna manövrera ut människor som tror sig veta det mesta utan att ha läst in sig på området.

Vid närmare analys av det jag precis skrev ter det sig nu plötsligt uppenbart för mig varför jag läser om politikens dragjälp till hebreiskans återetablering; jag är lite av en maktgalning. Det är ju faktiskt en otroligt makt jag sitter på med den kunskap jag intar. Ty som en gammal No-lärare tryckta tröja språkade:
"Kunskap är makt!".
Det ligger nog lite i det trots allt. Det finns ingen i världen som anses trovärdig efter att ha blivit utmanövrerad av solklara fakta. Och det är precis vad jag gillar att göra.

Känner djävulshornen åter gror under mitt mörbruna, svallande hår med allt för mycket vax.

Eric Fiedler

Kort paus

Finner denna dags "sovmorgon" som ett angenämt tillfälle att andas lite. Jag börjar inte min skoldag för 10:05 vilket nu under morgonen gav mig lite utrymme till reflektion.  Nu när jag detta år trappat upp mitt vardagliga tempo allt mer är det inte ofta sådana små stunder uppstår. Det gäller alltså att ta vara på denna morgons småkyliga luft. Hoppas jag gjorde det tillräckligt. Den molnande och groende huvudvärken tycktes dock försvinna. Lite klarare i knoppen blev man kanske bokstavligen ivarje fall.

Eric Fiedler

Moralistsvinet Nr.1

Seriefiguren och killen som gjorde detektivyrket atraktivt, Ture Sventon, utryckte sig ofta med frasen: "Vessla, ständigt denna Vessla" om den ofta eftertraktade bedragaren och skumrasken Ville Vessla.
Ifall jag nu själv skulle dra på mig Detektiv Sventons rutiga kostym skulle min största nemisis inte vara den finurlige Ville Vessla. Istället skulle bedrageren i den detektivserie där jag själv skulle agera huvudperson vara en minst lika stor bedragare, bluffare och genovidriga människa vara Marcus Birro.

Killen är överallt. Birro erkänner sig själv inte dra sig till publicitet. Trots det är det alltsom oftas just han kikar genom dess fönster. Det är inte konstigt att Birro syns i medier med tanke på hans talang som poet. Det minst sagt underligga i denna sång signerad en kråka är istället de uppdrag han omedvetet medverkar i och de minst lika många titlarna han hyser för att kunna sprida sina etiska budskap och agera moralhöna.

Marcus Birro är utan att själv hysa vetskap om det med i följande mediesammanhang:
Marcus Birro är programledare för radioprgrammet Karlavagnen som går i SR P4. Marcus Birro är bloggare på Expressen. Birro skriver krönikor för samma tidning och agerar italiensk fotbollsexpert i tidningens sportbilaga. Marcus Birro har som "fotbollsvetare" bloggat för Sveriges största sportcommunity för fans, svenskafans.com. På fantv.se bidrar Birro med att delta i Web-TVprogrammet Eurotalk och agerar även italiensk fotbollsexpert hos Canal+ och i TV4. Marcus Birro tycks gilla TV4 då denne dessutom är aktiv i programmet Kvällsöppet med Ekdal och har dessutom programmet Fuskbyggarna i samma kanal tillsammans med redan nämnde Ekdal. Att Birro dessutom deltog i nöjesprogrammet Let's Dance under några fredagkvällar är väll inte direkt någon hemlis. Birros medverkan där blev ju minst sagt paradoxal då Birro under en livedans i Let's Dance syntes i grannkanalen 1:an i ett redan inspelat avsnitt av På Spåret. Killen var alltså delaktig i tva av Sveriges största nöjesprogram under samma kväll!
Tilläggas ska väll att Marcus Birro egentligen, citat, "inte gillar media" och att hans riktiga roll egentligen är att vara författare och poet. Suck.

Han är ju inte trovärdig någonstans den här snubben genom alla dessa uppdrag och projekt. Hur kan han gå in helhjärtat i någonting av dessa? Och ifall han nu i sådana fall lyckas, varför är han med i dem eftersom herren, enligt honom själv, inte söker sig till media?

Jag har länge hyst frustration över "Sveriges Moralistsvin Nr.1".
Men det hela gick fan över gränsen imorse när jag ser honom sitta och moralisera över vad katolska präster i norge gjorde med pojkpenisar för över 60 år sedan. Jag har bara en sak att säga Birro:
- LÄGG NER FÖR FAN!
Jag orkar inte mer av honom faktiskt och hans jävla überetik. Ser jag honom i media inom den närmsta framtiden skickar jag brev till både honom och alla de medier som någonsin anlitat karln. Det är ju så uppenbart att Mr. Marcus tar varje chans att berätta hur mänskligheten skall handla på bästa möjliga sätt, hur man inte ska pilla penis när man istället har en kollekthåv att köra upp i analen och vilka fem som hette Glenn i IFK Göteborgs guldlag från någon gång på 70-talet.

Jag orkar inte mer Marcus Birro. Försvinn ifrån mig.

Eric Fiedler

Fredrik Strage

Satt under slutet av svenska lektionen och slösurfade lite. Jag tror jag då fick för mig att googla kulturjournalisten Fredrik Strage's namn. Sökresultaten som kom upp var en del så att säga. Jag klickade på det alternativ som verkade handla mest om just Strage som person, nämligen hans blogg på dn.se.

Jag blev helt lyrisk. Ett litet Eureka-moment uppstod.
Fan killen är helt otroligt populärkulturellt perfekt.
Jag bloggade ju för ett tag sedan om den kommande filmen Predators och beskrev hur mycket jag såg fram emot att en av 80-talets sämsta bästa filmer återigen skulle panoreras på en bioduk.
Fredrik Strage uppmärksammar samma sak.
Ni minns kanske att jag någon gång i förbifarten nämnt min böjelse för fulkultrens  ledstjärna South Park.
Fredrik Strage älskar South Park.

Kan väll säga som så att de få exemplena räckte för att bokmärksmarkera bloggens hemadress.

Det vore ju otrevligt av mig att inte länka.  DN På Stan - Fredrik Strages Blogg

Jag har knappast blivit så rädd som när jag såg filmen Instängd.
Fredrik Strages favoritfilm är Instängd.

Eric Fiedler

Fredrik Strage

Eric Fiedler eller Dani Alves?

Eric Fiedler Dani Alves

Dani Alves? Eric Fiedler?


Samma uppbyggnad på nacke i varje fall.

Dani Alves? Eric Fiedler?


Hitan och ditan upp och ned.

Måndag igen och tempot är redan hittat. Har denna dag lyckats kombinera skolgång med att arrangera rekryteringsutbilnding, ta kontakt med vår SYV-Konsulent på skolan, pratat engelska, diskuterat eventuell stocholmsresa den 8:e maj, undrat om människan är född egoistisk, raljerat över hur vansinnigt dåliga Arsenal är samt vräkt i mig en portion thaimat på Coco Thai.

Efter en sådan trevlig skoldag bar det av till mitt andra hem, gyymmet, fäör att utöka omfånget på armarna med en tredjedels millimeter.

Härligt och underbart var det, men nu avslutar jag denna kväll med lite hedligt gammalt kneg på Nerikes Allehanda.

Eric Fiedler

Bara liiiite till?

Idag är nog första gången på en mycket, mycket lång tid, kanske rent av år jag hyser lite arbetsångst. Det är ju ganska konstigt med tanke på den ofantliga entusiasm jag kände så sent som i förrgår. Hur som helst hade jag behövt en dags ledighet till. En dag där jag skulle kombinera min fritid med någon eller några trevliga personer. En dag till hade varit bra.

Eric Fiedler

Jonas Åkerlund = Geni?

Jag kan inte stoltsera med mitt gillande gällande popmusik eller populärkultur. Jag ogillar, eller tycker inte om, det mesta som Svergies allmänhet tycks gunga i takt med. Det behöver inte betyda att jag tycker att min smaklökar anpassat sig till sötma bättre än någon annans, kanske snarare tvärt om. Jag vet inte.

I vilket fall är musiknamnet på mångas läppar i dessa dagar Lady Gaga. En extrovert kvinna som det bara lyser stjärna om. Hon är även i mina ögon, även ifall hennes axelrycks-gung inte tilltalar mig, en stjärna.

Men det är inte henne jag tänker hylla utan snarare en av hennes medhjälpare och bakgrundsfigurer, Jonas Åkerlund. Videon till fru barnalätes låt Telephone skickar vibbar om att musikvideon återigen håller på att etablera sig och detta efter många år av kassa, dåliga och tråkiga musikvideor. Länge har dengenren varit död, men nu tycks den vara på G igen. Videon till Telephone är mycket mer än bara en unken lanseringshjälp av en artist, den är ett litet mästerverk. Och detta signerat en påtagligt Quentin Tarantino-inspererad svensk. För visst osar det lite Kill Bill över videon, visst sprider sig en doft av inte bara tarantino utan lite gammal hederlig läderlappen?

Eric Fiedler


Sex filmer och en moviebox

Filmer

The real Omen - 666 Revealed
Paris
Mellan väggarna
Massakern i Katyn
Jekyll + Hyde
The Devil's Backbone
De bortglömda
The Broken
My bloody valentine 3D

Summsa sumarum: 9 Filmer. 2 Franska filmer, 1 polsk. 5 Skräckfilmer och 1 dokumentär om skräckfilm. 2 Oscar® nomineringar, 1 Guldpalm-vinnare. Gött.

Fade to gray

Martin Hylén, den beryktat filosofiske samläraren på Thoren Business School Örebro, trugade under föregående läsår på mig låten Fade To Gray med synthgruppen Visage. Jag publicerade då texten i samband med ett koppel bilder i gråskala tagna från min då nyförskaffade mobilkamera.

På påsklovet förra året för att vara exakt.

Dagen den gången var alltigenom dyster och grå, bergtonad och dunkel. Endast de mest karaktäristiska tonerna trängde sig igenom diset av grått. Det hela skapade en karaktäristisk omvärld i grått, rött och blått. Inga andra färger tycktes ha existerat utom just dem tre; grått, rött och blått.

Dagen idag är inte lika modsänkande grå, men likväl ihärdigt mulen. Vad passar då bättre än att återupptäcka synthar som varnar om att allt snart hyser avsaknad av livlig färg?Eric Fiedler

Turk på burk

Detta kan ju vara bland det roligaste som hänt svensk mejeriindustri någonsin....
"Turk på burk"

Eric Fiedler

We don't care

AAAAAAAAAAAAARGH!
Fredag - Fyfan vad skönt!
Jag är på ett ovanligt gott humör. Anledningarna är multipla:
Jag trivs på jobbet, jag trivs i skolan, jag har ett tempo som heter duga. Jag känner mig fräsch, frisk sund och taggad. Egentligen helt fel att ta helg med andra ord, men jag har ju en lägenhet helt till mitt eget förfogande! Spontaniteten grep in så fort nyckeln vridits om i låset och tvingade mig att damma av min gamla Best of Sex Pistol. Nu jävlar dånar God Save The Queen.


Att min mobil dagen till ära dessutom självdog i brist på batteri kan endast tolkas som ett tecken om anarkistisk välsignelse i några dagar...

Eric Fiedler

Ego

Har precis avslutat en andra kväll denna vecka på arbetsplatsen NA. Tidigare gnet med de lägre divisionerna gav till slut lite resultat - En artikel på NA.Se! Kolla länken under bilden om ni vill se artikeln i sin helhet.

Moses Reed
"Reed klar för division 5"

Eric Fiedler

I'm In Control

Uj vad jag stretar på här uppe i NA-Borgen, men jag skall icke beklaga mig. Graits kaffe och 112 kr + OB i timmen är ganska fint. Samtidigt tycker jag ju faktiskt det här är ganska kul också, om än lite frustrerande att inte få svar från Real Örebro i div. 5 Norra anågende deras nyförvärv och spelarförluster. Bara att kämpa vidare i några timmar till.

Real Örebro


Följande divisioners nyförvärv, spelarförluster och alla respektive lags kommentar inför säsongen ansvarar jag för...

Div.2 Dam
Div.3 Dam
Div.4 Herr
Div.5 Norr Herr
Div.5 Söder Herr

Eric Fiedler

Time to say hello

Dagens första inlägg kommer handla om att jag om en liten stund skall ut och springa fem kilometer. Dagens inlägg kommer handla om en låt som jag oväntant nog hyser en förstålig fäbless för. Dagens inlägg kommer att handla om hur vacker den låten är och dagens inlägg kommer handla om att jag ska iväg och jobba ikväll.

Eric Fiedler


Fenomenet Messi

Måste säga att fotbollens babyface (även babybody) nr.1 Messi även iklär sig rollen som fotbollens mest överskattade spelare. Jag menar, killen "fiskar" konstant; står högt uppe i banan och bara inväntar den boll han snart vet att den ilvettigt duktiga backlinjen snart levererar. Sen möter han allt som oftast en backlinje uppskrämd av medias lovord om den barnsligt turlige Messi varav de därför tycks tappa allt de en gång lärde sig i P12-laget. Inte ens så banala och grundläggande saker som en simpel axel-mot-axel-brytning verkar de hysa kunskap om. Glosögda blir de när en pojke tar fart, för springa det kan den lille Argentinarn", och vipps så finner de bollen i mål.

Nä, Messi är överskattad.

Eric Fiedler

Thorenkväll

Lider lite med min lillebror idag. Enligt det intagningsbesked nådde min brors betyg inte ända fram, men det på grund av en felräkning hos gymnasienämnden. Tur är det att det bara var ett preliminärbesked som till min bror anlänt. Det definitiva beskedet anländer inte förens till sommaren. Vi får hoppas att felet rättats till dess.

Ivarje fall kommer min yngre version och besöker sin möjligt framtida skola ikväll. En kväll där även jag kommer att närvara. Högfärdigt skall jag predika om Elevrådets funktion (som den ordförande jag är) samt UF. Så ser alltså min kväll ut.

Thoren Business School Örebro

Eric Fiedler

Hårdkörning var ordet

Lika skönt det är att ha lov, lika skönt är det att var tillbaka till skolan igen. Och nej, jag skojar inte när jag väljer att lägga denna kommentar. Tvärtom är jag gravallvarlig. Jag tycker faktiskt det är skönt med lite huvudbryn, nya lärdomar problem och allmän utveckling av mig själv. Det stimmulerar. Nu rivstartar jag dessutom denna vecka. Här följer schemat för kommande veckor.

  • Idag: Skola 08:35- 14:00, Hem(Äta), Löpning, Jobb 17-20
  • Imorgon: Skola 08:35 - 10:00, Elevrådsmöte 10:00 - 11:00, Skola 11:00 - 13:30 Hem(Äta), Gymma, Välkomstkväll på Thoren Business School Örebro 18-20
  • Torsdag: Skola 08:35 - 13:30, Hem(Äta), Löpning, Jobb 17-20
  • Fredag: Möte 09:00 - 10:00, Gymma, Skola 11:40 - 16:35
  • Söndag: Jobb Örebrocupen
  • Måndag: Utbildning 09:00 - 12:00, Skola 12:00 - 15:50, Gymma
  • Tisdag: Skola 08:35 - 14:00, Hem(Äta), Löpning, Jobb 17-20
  • Onsdag: Rekrytering av lärare 09:00 - 16:00, Gym
  • Torsdag: Skola 08:35 - 13:30, Hem(Äta), Löpning, Jobb 17-20(?)
Med hjärnan i trim och humöret på topp, eder Eric Fiedler.

Borgen

Sitter och fortsätter med mitt rep inför div.4, div.5 norra, div.5 södra, div.3 dam och div.2 dam. Här någonstans kanske en alldeles glimrande tid som journalist tar fart? Här, i ett hörn, i ett hörn av NA-Borgen.


Eric Fiedler

Eric Fiedler


"Dead Souls"

Det är bara vänta in bättre tider, right?


Eric Fiedler

Töcken

Vända tillbaka dygnet Vol. 2 fick ungefär samma resultat som förra gången. Kanske lyckades jag bättre denna gång...

... klockan ställd på 8. Allt bra så långt. jag somnade ganska så gott och bet mig snart fast i en vildsint dröm. Vad drömmen egentligen gick ut på förtäljer inte historien på grund av att jag inte kommer ihåg det. Ivarje fall drömde jag intensivt om något till tonerna av U2 spelades i bakgrunden. Drömmandet fortsatt ytterst spänningsfyllt och fortfarande ackompandjerat med slingor av självaste The Edge.
Så plötsligt; med ett ryck vaknar jag. Något surrar, något låter i rummet. Jag vänder vrider mig om yrvakna och skräckslagna rörelser. För varje hundradel som går klarnar den simmiga blicken, sakta men säker återvänder synen. Då, i samma ögonblick som det vita och diffusa förvandlas till ett täcke och som rummet tar form kopplas ljudet till vänster om mig. En knyck med huvudet, tinningarna ömmar taktfast likt varje morgon, och jag slår en blick till vänster. Där på nattduksbordet, skakandes, skrikandes efter uppmärksamhet stönar mobilen fram mitt meddelande om alarm. Klockan visar 10:21. Jag tänker: "Fuuuuck...".

Eric Fiedler

I bitterhet

Jag vet inte om den länk jag "postar" nu skänker mig humor eller om jag bara blir rent av förbannad över hur dessa människor faktiskt byggde det rätt så trevliga samhälle jag idag lever i. Hur gick det till? Bör man inte som erfaren och rent av gammal hysa ett uns självkänsla. Jag menar: Gubben inser ju faktiskt inte hur fel melodin är... Kanske är det bara tecken på oerhörd brist på journalistisk ådra.

Istället för att bringa liv i debatter rörande skola eller kommunfiffel väljer man att via NA-TV rapportera om "Haralds Påskuppror". Det är inget vanligt påskuppror gällande ifrågasättandet över den dubbelmoral som det svenska samhället bjuder på gällande en kollektiv ateism och religionsfrihet förutom vi högtider, religiöst knutna sådana, som ger ledighet. Nej inget sånt. Istället är det makabert dåligt komponerade påskvisor gubben saknat i flertalet av herrans år. Jag är troligtvis bara lite smått skitsur när jag skriver detta, kanske skall tilläggas. Men är detta relevant för resten av Örebros befolknng? Att gubben gör en omskrivning på den dåliga julvisan Nu så är det jul igen.

Om inslaget var för att locka tittare däremot har jag ju trampat rakt i rävsaxen avsedd för ändamålet. Har redan sett och lyssnat på spektaklet säkert tio gånger och nu hamnade även inslaget på min blogg.

Haralds påskuppror!

Eric Fiedler

Recension: Bli en vinnare i den globala världen

Eric Fiedler

Europa - världens högteknologiska säte med Sverige i topp. Här utvecklas idéerna och här skapas en bättre morgondag, för vi européer tillhör ju kategorin I-länder. Länder som kan det mesta, vet bästa och som har framtiden för sig, eller är det verkligen så? Är utvecklingsländerna på väg att komma ikapp den utvecklade västvärlden, och gud förbjude rent av springa förbi oss?
Det menar Fredrik Härén som redan givit ut succéböcker gällande kreativ utveckling som exempeliv Idébok 1 & 2. Härén som 2008 blev utsedd till årets talare genom sina föreläsningar om utvecklingsländernas ökande kompetens och idérikedom leder läsaren in i samma argumentation här.

Fredrik Härén
Fredrik Härén är VD för för idéföretaget Interesting med kontor världen över. 2008 blev Fredrik Härén, tillsammans med sin bror Teo, utsedd till årets talare.

 

Frågeställningen som väcks är intressanta. Argumentationen är stark för Häréns perspektiv av omvärlden. Läsaren fattar snart tycke för hur världen de facto kanske idag ser ut. Länder som Indien och Kina, tillsammans med en befolkningsmängd på 2 miljarder, kanske inte längre är så harmlösa som vi tror. Detta berättas inte bara från Häréns perspektiv, snarare kanske inte alls. Istället väljer Fredrik Härén att citera människor han mött från dessa länder och låter alltifårn nyexaminerade studenter i Kina till modemoguler i Indien berätta hur pass utvecklade dessa länder redan är och hur stor potentialen är att bli det än mer. Det hela blir en salig blandning av brinnande entrepenörer från hela världen viilket får boken att pulsera. Fredrik Härén begränsar sig själv till att sköta frågeställningar och beskriva hur han själv kom underfunn med att världen idag inte ser ut som den alltid har gjort. Även Härén brinner för sin upptäckt av den förändring av kreativt tänkande som de senaste årtiondena skett i världen. Engagemanget är så pass starkt att utrymmet för att ifrågasätta sin egen tro aldrig riktigt ges. Ifrågasättandet av den egna argumentationen eller de källor som hänvisas till skulle gett Bli en vinnare i den globala världen ökad trovärdighet. Men allt som allt är denna bok en viktig sådan för var nu levande människa i västvärlden, VD:ar på VOLVO såväl som för svetsaren på den lokala verkstaden.


Betyg: E E E E E

Eric Fiedler

Lågt, riktigt lågt

Eric Fiedler

Så där såg målet ut som kan komma att avgöra hela toppstriden i Premier League. Ungefär på samma låga nivå som dommarna var denna Uniteddominerade match befinner sig mitt humör. En suddenseger för Djurgården Hockey i all ära, men eftersom detta för mig var dagens höjdpunkt är säkerligen uppfattningen av mig inget annat än sur och lite disträ. Ideligna förluster i skitspelet NHL09 gör inte saken bättre. Kanske skall döda lite nazister i COD nu bara för det.


Eric Fiedler


Dålig

Jag inser att jag är ganska dålig på att ha påsklov. Det finns egentligen bara två uppgifter som figurerat under dessa dagar, varav jag endast färdigställt en av dem. Historiauppsatsen för närmare definition, och den var ju ändå tämligen skoj på sitt sätt.

den andra uppgiften jag borde ha gjort redan i tisdags och vars krav på engagemang inte är mer än tioo minuter är att mejla Bauhaus mina semesteruppgifter. Tragiskt.

Istället för att bara göra de saker som ändå snart skulle ultimatiseras gentemot min vardag har jag mest häckat med och inne hos den här lille filuren nedanför.

Eric Fiedler

Vi har väll mest gjort det han gör på bilden, det vill säga lirat Playstation3®. Kläderna har varit som synes på bilden rätt så undermåliga.
Flertalet gånger har jag mottagit stryk i prestigefyllda spel som FIFA10 och NHL10. Med andra ord kändes min vändning i Call Of Duty: World At War i 1vs1-läget som om jag tagit trumf liknande vid Trafalgar.

Eric Fiedler

Eric Fiedler


Pampigt på La Pampa

Har sedan något år tillbaka velat besöka det argentiska steakhouset La Pampa i hemstaden Örebro. Nu lagom till påskhelgen är jag numera av argentiska matkulturens oskuld. Detta blev jag genom att pröva på en 200 gram (skulle tagit en 300grammare om priset inte var hutlöst) tjock strutsfilé. Denne tillagades av mig själv, likt varje gäst gör med sin inbäställda kötträtt, på en het sten. Häftigt koncept som jag anammade lika mycket som smakerna av själva maten. Definitivt värt ett besök om man nu har vägarna förbi min lilla stad eller Teaterhuset vid Järntorget.

Av Eric Fiedler

Eric Fiedler

Långa fredag

Jag försökte vända tillbaka dygnet igår genom att lägga mig så tidigt som klockan tolv. Det gick ganska bra; låg och slumrade halft om halft; ögonen slutna, tankar snurrandes. Till slut slocknade jag nog. Betyget dras ned en aning av att jag istället sov elva timmar. Det var ju värt ett försök ändå.


Eric Fiedler

500 Kronor fattigare men en upplevelse rikare

Första krogenrundan igår någonsin för min del gick allra först till Rockbar på Drottningatan, Norrområdet, i Örebro. Fösta ölen bjöds jag på av min lite mer alkoholerfarne vän Tia kennerberg. En Heiniken blev det, som i mitt fars tycke smakar urin, och lite grand ör jag nog beredd att hålla med. Mariestad på Björnstugan, där upplägget var att se In Exile misslyckades, smakade bra mycket bättre. Fast för att inte utlämmna, jag vet inte, kanske den bistra sanningen tycker jag fan att Pepsi Max är bra mycket godare än båda de två jästa maltdryckerna.

3 Stycken blev det allt som allt, 1 Heiniken, 1 Mariestad samt två delade med Kennerbergarn. Jag vet inte om det är något av en bragd eller vad man nu skall kalla det, men flickan Med stora K:et i efternamnet erkände sig lite mer på pickalurven än vad hon ansåg mig vara. så kan det gå!

För att inte skrämma er med femhundringen där så gick 360kr åt till att reparera min svarta kärlek till cykel. Helt däck, ny kedja och ett rakt styre!

Eric Fiedlers Cykel

Trots att jag inte blev vare sig aspackad eller lite smått jätteberusad på de drycker som intogs igår erkänner jag mig nog idag tillräckligt snurrig i huvudet för att skippa 5 kilometern och istället inrikta mig på viktiga bestyr gällande bankärenden.

Eric Fiedler

Det fisande ljudet som väckte mig - NU HÖRBART!

När det minst sagt otrevliga väsandet av en borr drillandes på balkongen ovanför oss återuppstod ännu en gång tog jag tillfälelt i akt att spela in det odrägligt högljudda maskineriet som väckte mig under gårdagen (Skrivet natten till den 1:a april 01:04). Nu kan nu själva få uppleva lite härligt sus ie ra öron och skatta er lyckliga att ni de facto slipper vakna till skiten.

Eric Fiedler

RSS 2.0