Nyårsafton 2008

Jag vill börja detta inlägg med att tacka för all den positiva respons jag fått angående min jultanke, tack så mycket till alla er. Era ord värmer mer än ni kan ana.

Som ni märkt har min blogg uppdaterats dåligt under det pågende jullovet. Inte på grund av brist på tankar och kreativitet hs mig, snarare tvärtom, utan iställe har jag ägnat mig åt mycket annat jag tidigare under hösten inte haft tid till. Saker som inte är särkilt konstruktiva men som bör ägnas tid åt. Detta kan vara att till exempel läsa alla utgåvor av illustrerad vetenskap som kommit ut under 2008 eller att titta igenom alla de filmer som länge stått i hyllan utan att ägnats någon uppmärksamhet. Helt enkelt har jag ägnat mig åt lov, så kommer jag fortsätta att göra ända tills dess att jag börjar skolan igen, men tills dess skall jag ge er ett kortare inlägg som börjar här:


Imorgon Är Idag Historia
Nyårsdagen. Dagen då löften präglar vårt samvete. Löften om förbättring, löften om förändring, löften om att skapa sin egen historia.
Den historia som på förhand är dömd att lyckas genom dina misstag och misslyckanden.
Misstagen lär oss. Misstagen lär oss om oss själva om vilka vi är och varför vi är.

Vi lär oss hur man reser på sig när vi ramlar.
Vi lär oss att ta oss upp och att hålla oss uppe.
Vi lär oss att lyckas genom att misslyckas.

Vi. Vi ändrar på våran egen historia genom att misslyckas.
Vi. Vi  kommer aldrig att känna lycka, veta om vi lyckats om vi inte fått känna dess raka motsats misslyckandet.

Hur hade vi lärt oss resa på oss ifall vi aldrig hade ramlat?
Hade vi ramlat om vi stog upp från början?
Hade vi älskat om vi aldrig varit olyckligt älskande?

Vi kommer har inte lärt oss att lyckas genom att stå i lyckandets prakt och på dess höjd.
Det är alla de hinder och uppförsbackar på vägen till toppen som stärkt våra ben.

Gott Nytt, Kära Vänner.

Eric Fiedler

Dopparedagen

Även fast jag själv på julafton sitter med min släkt och njuter av gemenskapen och julens alla härligheter finns det dom som inte gör det, de ensamma.

Med julen och alla dess ideal om att vara en tid för gemenskap blir de som sitter fast i ensamheten ännu ensamare och blir mer om nånsin påminda om det.
Det finns dem som inte har någon familj att köpa tidningen åt.
De som inte heller hittar något under granen.
Det finns dem som inte har någon att somna framför TV'n med när meningen "Midvinternattens köld är hård..." återigen ljuder ur dess högtalare.
De som inte känner värmen från den sprakande brasan mitt emot dem.

Julen är lycka för lika många som det är en plåga.
Det behöver inte vara en plåga bara för de ensamma. Det kan vara en lika stor plåga för dem som sitter tillsammans men inte har råd att fira jul, eller de barn som har en familj men likt många familjer förgiftats av alkoholmissbruk eller familjegräl.

Ett ögonblick under drömmarnas dag är det minsta man kan ge dessa människor en tanke.
En tanke fylld av värme, glädje men framförallt av hopp.
Hoppet om att nästa julafton inte behöva genomlida en julaftonsmorgon i ensamhet, utan pengar eller  med alkohol.
För tron och hoppet är det som avgör en människas existens och liv, för vad är livet utan hopp?
För vad är livet utan tron?
För vad är livet utan ljus?

Så låt det julen egentligen handlar om lysa igenom vintermörkret och ut till er alla.
Låt hoppet  vara med er.

Jag hoppas ni får en God Jul & Ett Gott Nytt År!

Eric Fiedler

Ironi

Måsste bara skriva det att jag tycker det är höjden av ironi att TV-programmet "CBS 60 Minutes" pågår i 55minuter...

Eric Fiedler

Dryckernas dryck

Nyårschampagnen riskerar attinte nå fram till de svenska  skidturistorterna till nyår.
    En icahandlare från Loftdalen pryder expressens hemsida och kommenterar det hela med:
"- Det är förfärligt"

jag har då roat mig med att skriva några rader till dig, Robert:

Viljan och desperationen över att få vara jävligt packad går ibland för långt

- Oh nej för fan, ingen skumpa
Säger Robert med en lessen min
Hur ska han nu få skaka rumpa?
Gör som alla andra och kolsyra lite vin

För vill du supa och vara full
Finns det andra sätt än denna fina dryck
Egentligen inget bra sätt att en flicka få omkull
Men är man desperat, ja då gäller snabba ryck

En sodastream och en flaska rött
Tryck en sissådär i tre sekunder
Alla chanser,det kommer att bli blött
För Robert, han, han vill egentligen på foten bli runder...

Tack så mycket
Tack så mycket

Eric Fiedler




Slutt i ruttan

Då, efter 4månader som blandat och gett, haft sina toppar och dalar, jobbiga stunder och roliga ögonblick är nu terminen till ända.
    Eftersom Thorén Business School lever upp till sitt namn som friskola har vi inte som många andra skolor traditionellar avslutningar i en dåligt lufkonditionerad Aula eller i en en kyrka som för dagens ungdomar inte betyder annat än; "Fan va skönt me lov", nej vi, vi på Thorén, vi firar på Sportbaren O'Learys istället.

Avslutningen bröjade med en mindre frukostbuffé som bestod av en torr fralla med antingen ett glas O'boy, ett glas juice eller en kopp kaffe som tillbehör. Kaffet tog slut lite för snabbt för att det sklle vara hälsosamt för mig och mina koffeiberoende vänner, men men. Efter lite undehållning annordnades en musiktävling som jag på något vänster lyckades komma på andra plats i. Som pris erhöll jag en svart ryggsäck med skolans emblem tryckt på, ytterst ful men som man brukar säga, gratis är gott. När tävlingen väl var över bjöds varje elev en julklapp i form av en svart kopp med texten Thorén Bussines School tryckt på ena sidan.

Så nu är det 2½veckor av lov innan nästa innehållsrika termin drar igång.
Jag avslutar denna blogg med en bild från dagen.
På bilden ser vi de två kåtbockarna från Halmstad.

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

God Jul Thorén BS, God Jul

Eric Fiedler

He's done it again

På den stora kontinenten Afrika finns ett land som är så underutvecklad att min skäggväxt framstår som ett metervis med hår i utvecklingsjämförelse.
Landets president heter Robert Mugabe.

Robert Mugabe har under sin mandatperiod lyckats med konsstycket att totaldemolera Zimbabwes ekonomi. Under perioden 5 Januari 2007 - 31 Oktober 2008 ökade inflationen med 2 790 %.
Nej fan, nu skrev jag fel! Så här ska det se ut:
... ökade inflationen med 2 790 000 000 000 000 000%.

Landets BNP per Capita ligger på 500$ per år. En siffra sär missvisande då glappet mellan fattiga och rika är enormt. Majoriteten av landets invånare lever alltså på under 3 500kr, per år.

På grund av landets undermåliga vatten- och avloppsystem tvingas folket att utföra sina toalettbehov i floderna, samma floder som de också hämtar sitt dricksvatten ur. Också ur de floder som boskap och andra djur dricker ur.  Detta har lett till en koleraepidimi drabbat landet. 978personer har hitills dött som följd. Siffran växer. Robert Mugabe säger:
- Läget är under kontroll.

God Jul Gott Folk, God Jul.

Eric Fiedler




Kändiskoll

Det har ju hänt lite spännande grejer idag kom jag att tänka på....

... På min promenad på väg till skolan stog jag vid två gubbar, dels en räd i form av en lampa och dels Sigvard Marjiasin.
Den ytterst kortväxte, forne landshövdingen, såg ut att vara på väg till gymmet Njoy vid stortorget i Örebro, då denne hade en marinblå träningsbag i ett säkert grepp i höger handen.

... Under lunchen såg jag ingen mindre än ÖSK-legendaren och fotbollsprofilen Tomas Nordahl. Herr Nordahl steg ut ur en blå minivan och tog sina stadiga steg mot Krämarhuset.

Eric Fiedler

Måste bara..

Jag vet att du läser detta...

... HEJ OLLIVER!.... & mikael

Eric Fiedler

Mjukisonsdag med en mindre förkylning

Idag är det onsdag Punkt
IDag är min kreativitet på oerhört låg ivå, liksom igår. Bloggen skall dock inte bli alltför lidande pågrund av detta, men nu eftersom jag endå tagit mig tid att skriva någonting tänker jag skriva om det mest okreativa som finns.

Detta hände

Igår
Efter ett kortare besök på Almby Skolan då jag mötte gamla bekanta såsom, min forne klaskamrat men fortfarande kamrat Olle Torstensson, Mr. Rock 2006, 2007, 2008 Olle Loodh, allas vår Stig Erik"Stigge"Harlén, samt vaktmästaren Mårten som lyckligt visade upp sin splitter nya ljusrigg som han för egna pengar invisterat i, drog jag mig ned till Ica Tybble för en lite kortare spontanhandling (För er som vill veta vad det begreppet betyder, scrolla ned till botten av detta inlägg). När jag återigen satt i min säng för att plugga satt jag där med den förträffliga drycken Loka Hallon/Grape. Efter att ha försökt och försökt med konssstycket att orka lösa de resterande uppgifterna i datakakunskapen tittade jag i stället på två avsnitt av "123 Saker Varje Svensk Bör Veta" samt ett avsnitt av "Televinken"...
... livet kunde ha mer att erbjuda.

Idag
Är jag mer eller mindre lite smått halvförkyld, eller om det är abstinens efter gott kaffe, jag vet inte riktigt, det är svårt att skilja på.
Vaddå Gevalia Mellanrost?
     - Ge mig Zoega Mollbergsblanding, om så inte för MITT välefinnande, så åtminstone för min omgivnings.

Min Nemesis och min idol, Alex Schulman, har efter en kortare tid med ljumma, och ibland även vänliga och ytterst trevliga kommentarer, återigen börjat med det killen är bäst på, hata.
   Det starka verbet hat är kraftigt överkonsumerat av det svenska folket. Tyvärr är det dock det enda ord som finns för det Alex Schulman producerar. Schulman hatar inte bara själv, han skapar sig också allierade i den massa som hatar. Alex Schulman är upprinnelsen till hat. Alex Schulman Hatar alla, alla Hatar Alex Schulman. När folk slutar Hata kommer Alex Schulman inte att kunna överleva, ty denna djävulusiska människa livnär sig på det Hat som samhället själv skapar och eftersom samhället inte längre består av någon godhet eller fromhet kommer Alex Schulman att leva vidare i all evighet.
    Sluta hata hatet gott folk, börja älska det. Älskar man det hatet står för kommer det inte finnas någonting annat än kärlek i världen och var finns då hatet?

Eric Fiedler

*Spontanhandling är att utan att egentligen inte ha något syfte, stega in i en matvarubutik med en mycket liten begränsad summa pengar på fickan och utifrån den summan få ut mest av den.
För att ge er ett exempel:
Gå in på hemköp med 7,50 på fickan för att komma ut med ett 3dl Ekologiskt mjölkpaket med 3%fetthalt samt ett jenka. Som Exempel.

Rättskandal eller inte rättskandal, det är frågan

När seriemördaren, eller ska jag säga före detta seriemördaren Thomas Quick, tar tillbaka sina 30erkända mord (Dömd till mord på 8 av de 30erkända) kallas detta för en rättskandal. Thomas Quick påstår att han var kraftigt drogad under flera förhör och rekonstruktioner och erkände dessa mord endast för att få tillgång till mer av de droger han använde.

Jag frågar mig själv:
Hade det inte varit en större rättskandal ifall man lät en man som erkänt ett flertal mord gå fri?

Eller jag vet inte...

Eric Fiedler

Prövotid

Som jag berättat tidigare så är det otroligt mycket att göra i skolan dessa resterande dagar på terminen.

Idag, under mitt prov i Företagsekonomi Kurs A, höll mitt sinne på att bli sjukare än vad det redan är, historien bakom detta är följande:

Som bekant arbetar vi sällan eller aldrig med den klassiska metoden papper och penna på Thorén Business School. En sådan förlegad metod har vi ersatt med hypermoderna "laptops" med motiveringen att det är smidigare då vi har ALLT i datorn.
     Idag, efter att i nära inpå en och en halv timme suttit och arbetat med ett prov i företagsekonomi som innefattade beräkning på dröjmålsränta och beräkning av ränta för ett kortfristigt lån på fyra månader, ville min dator spela mig ett glatt och trevligt spratt. Min dator hängde sig.
    Medans en våg av mental trötthet sköljde över mig frågade jag med en stabil röst som mycket väl maskerade den panik som nalkades mig, vad jag nu skulle göra. Två sekunder senare var mitt sinne nära ruinens brant då svaret på min fråga nådde mitt inneröra.
    - Då får du göra om provet, det finns inget annat att göra.
Den inte helt oväntade sucken från mig kom lika säkert som min besvikelse över svaret. Det inte helt väntade hände då plötsligt, min repiga, silvernyanserade Hewlett-Packard vred om sin nyckel och låsningen av den ack så nödvändiga datorn upphävdes.
    Min dag, men framförallt mitt prov var räddat.

Dagen avslutades med svenska där ett avnsitt av den utomrodentligt intressanta serien "123 Saker Varje Svensk Bör Veta" tittades på. Serien är dock slut nu, men återfinns på SVT Play, och serien den tåls att tittas på.

Eric Fiedler

Smygreklam

Coca Cola Light - Nej Tack
Loka Hallon/Grape - Ja tack

Loka Hallon/Grape smakar mumma, myyyyyyyycket god, pröva den nu.

Nej, jag försöker inte tjäna pengar genom reklam på min blogg...

Eric Fiedler

Bärgar'n

Nu var det klart!
APU-Platsen bärgad, eller rättare sagt, den ArbetsPlatsbelagda Utbildningen, tillika APU.

Nerikes Allehanda - Here I Come!

Detta skedde i Fredags, men som ni märkt har denna blogg inte uppdaterats sedan fredagsmorgonen.
Det blir ett gammalt klassiskt: "Förlåt, jag har inte haft tid."

Det har jag faktiskt inte haft heller men då julklappsinköp och en sjuhelsikes mycket plugg kommit emellan mig och mina oskriva (numera skrivna) ord. Lite företagseknomi sitter fint som avslutning på denna helg som beståt mest av just julhandel, kaffe, alvedon och plugg.

Eric Fiedler

Ett gott skratt

Sitter och tittar på fredag hela veckan och det var länge sen jag garvade så mycket.
Ankedning:
Peter Settman Tolkar Vitvaror
Peter Settman gör charader av olika slags vitvaror, så enkelt, så roligt!
Fan genialt.

Eric Fiedler

Rubriksättaren på metros nätupplaga är otrevlig

Det får bli dagens konstaterande.
  
Upptäckten gjorde jag då jag ringde till metro för att höra mig för hur de tänkt när de satte rubriken "Här Vräks De Hemlösa".
     Det svar jag fick var oehört drygt och inte särkilt informerande. Troligtvis trodde han att jag var ironisk och gjorde detta samtal på skoj. Till viss del var allt på skoj, hela upplägget och dess inramning, men själva frågan var helt allvarlgt ställd:
      -Hur vräker man en Hemlös?

Eric Fiedler

När Mumin Kom Till Örebro

Reflekterade över en grej när jag gick över Järntorget för att köpa en kopp kaffe;
     -Den gigantiska julbock som placerats framför Karl XVI Johan vid Järntorget i Örebro, ser med all den snö som fallit över dess barr ut som Mumintrollet. Utan snö ser bocken ut som Hemulen.

Bara en reflektion sådär.

Eric Fiedler

Klagomuren

Med risk för att låta som en inskränkt herre i den övre åldersgraden vars enda egentliga behov är att på ett offentligt forum hävda sig själv och framföra sin åsikt...

Kommunpolitiker:
Skit i att såga ner lindarna från Stortorget, lägg pengar och krut på att sanda samt ploga cykelbanorna i Örebro. Det är ju f*n stört omöjligt att cykla och för att inte halka på glashala trotoarer behöver man ju alltifrån broddar till snöskor och iskedjor på fötterna.

Så, nu har jag fått varit lite lillgammal idag med.
Ytlig ålder: 16
Mental ålder: 54

Eric Fiedler

Jag önskar jag hade tiden

Nu under den senaste veckan har denna blogg blivit lidande på grund av all denna skolverksamhet jag måsste utöva. Jag ber om ursäkt för det samtidigt som jag bittert konstaterar att jag får stå mitt kasst då jag tidigare kritiserat Thorén och ansett att vi haft för ltie att göra på skolan.
Jag har haft så lite tid att jag låtit nobelprisutdelningen gå obemärk förbi och missat att bland de bästa skådespelarinsatserna någonsin visats på tv. Jag referar då till Anthony Hopkins och Juliane Moores utmärkta insatser i filmen "Hannibal".

Till sist:
Det är snö ute.

Eric Fiedler

Hur man ser att gratistidningen metro inte får särkilt många sms till sin åsiktssida

1. Tag dagens upplaga av  gratistidningen "Metro"

2. Slå Upp Tidningen

3. Gör som alla andra och ögna igenom alla sidorna, men stanna upp någonstans i tidningen och låtsas se intresserad ut.

4. Sluta se intresserad ut och fnys och se ut som att du tycker metro är under din värdighet gällande nyhetsuppdatering och samhällsinformation.

5. Bläddra fram till sidan 20 som kallas "Insändare".

6. Läs den rosa sektionen på höger sida av delen "Insändare" som jag nu ska citera för er för att bevisa att den som läser Metro inte har någon vidare kompetens.

Citat Metro 10/12-2008
Insändare, SMS-Sektionen:

Min Favoritforward
Jag Tycker Zlatan är bäst.
//Pelle Pelle


     - Tack pelle för din mycket innehållsrika och välgörande åsikt.

Jag är dock tydligen inte särkilt mentalt stabil då jag, nästan dagligen, läser denna ganska innehållsrika gratisblaska.

Eric Fiedler

Förlåt, det var drygt.

Jag ska be om ursäkt därför att jag bara uppdaterat bloggen en gång över de senaste två dagarna.
Eller, inte be om ursäkt för min bristfälliga uppdatering utan snarare för den blogg som väl kom
     - Förlåt, det var dumt att framhäva sig själv på det sättet, men det får man ibland göra, när det är befogat vill säga.
Det hävdar iallafall jag.


Eric Fiedler

Citat

Per-Johan Alnehill, Svenskalärare på Thorén Business School Örebro angående elev Eric Fiedler's Novell

"Strålande! Helt enkelt bland de bästa elevtexter jag någonsin läst! Språkligt fenomenal, innehållsligt fantastiskt djup. Signera din första bok och fixa en plats på Nobelmiddagen åt mig när det är dags."

Vad säger man?

Eric Fiedler


Pepparkakshuset Del 4

Fyra dagar, tre timmar och sju minuter.
Det var tiden det tog för mig att omvandla min idé om ett pepparkakshus till en färdiggräddad och dekorerad stuga.
Tack mamma för att jag fått låna köket under torsdagen, fredagen, lördagen samt söndagen!
Hoppas jag inte orsakat allt för stort besvär.

Här följer lite bilder från mitt projekt:

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se
Egenhändigt gjord pepparkaksdeg. Ganska så klumpig... höhö.

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se
Färdiggräddat, utskuret och ytterst dekorativt om jag får säga det själv vilket jag i detta fall gör

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se
Det tråkiga när man dekorerar är att köket ser ut som om någon dekorerat pepparkakshus i det efter det att man dekorerat klart.

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se
16 minuter senare kan det se ut på följande vis.

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se
Detta hus var definitivt värt allt arbete.

Eric Fiedler



Nämen!

Jag har tydligen namnsdag idag.
Klaus är den tyska motsvarigheten till Nikolaus och idag har tydligen Nikolaus namnsdag i Sverige.
Spännande.

Eric Fiedler

Insikt Of The Day

... Det är jävligt svårt att göra allt enkelt för sig, men jävligt enkelt att göra svårt för sig.

Eric Fiedler

Jag har varit jävligt effektiv idag

Till att börja med var rubriken så pass avslöjande att jag inte tänker berätta ytterligare för er vad jag lyckats med att åstakomma denna fuktiga decemberlördag.
   För at avsluta så kan jag tipsa er om Alex Schulmans krönika i Aftonbladet Nöje idag.

Den killen är onödigt jävla dryg. Så in i helvetes jävla osympatisk och ego så självaste Belsebub gapar av förundran.
Fan vad rolig han är

Eric Fiedler

Pepparkakshus Del 3

Vi är inne på den tredje delen och den tredje dagen av "Pepparkakshuset".
Igår kväll blev mallarna färdigritade och efter ett par finjusteringar under förmiddagen kliptes dessa även ut.
    Eftermiddagen bjöd på utkavling samt gräddning av husets alla delar.
En gubbe, en gumma samt en häst kommer vara framtida ägare till det ännu inte ihopsatta huset.

The Show Goes On...

Eric Fiedler

Pepparkakshus Del 2

Hur ska huset se ut?
Traditionellt?
Tror det.
Fan, måste fixa mallar.

Detta inlägg kantades av en viss schizofreni...

Eric Fiedler

Pepparkakshuset Del 1

Igår eftermiddag tillverkades grundfundamentet till det pepparkakshus som under denna fredag kommer att konstrueras. Igår tillverkades pepparkaksdeg.

Fortsättning följer...

Eric Fiedler

Reflektion

Amen vafan?

Pettson?
Seriöst?

Eric Fiedler

Topp 100 bästa filmkaraktärerna

Under denna länk hittar du listan med de 100 bästa filmkaraktärerna.
"Topp 100 Filmkaraktärer"

Frågan är hur fan dom tänkt när dom lägger Tony "Scarface" Montana på 27:e plats? 27:e?
Jag får väll motvilligt finna mig i det. Suck.

Min personlige favori,t Hannibal Lector (spelad av Anthony Hopkins), hittar vi dock på en hedrande femte plats.
Polisaspiranten Clarice Starling (Jodie Foster) anses inte vara bättre än den 97:e bästa filmrollen genom tiderna.

Sorry farsan, din personlige favorit, Maximus Decimus Meridus är inte bättre än 35:a.

"All I have in this world is my balls and my word, and I don't break them for no-one."



Eric Fiedler
------->
Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

Liknelser, synonymer och metaforer

Jag är lite av en enstörning, inte otrevlig men gillar att vara för mig själv.
Jag har katt.
Jag har mina rutiner.
Jag är lite smågrining emallanåt.
Jag har en störig granne.

Vilken kändis är jag mest lik?
Eller kändis?
Den här personen är förvisso känd men som fiktiv person, men endå, en kändis.

Pettson
Vem annars?
Jag är den riktiga världens svar på Pettson.
En tråkig insikt, men ack så sann.
Pettson.

Det är en del lustiga saker man upptäcker om sig själv på väg till skolan endå.

Eric Fiedler

Nu Har Vi Att Stå I

För cirka två veckor sen hade jag tid att tänka på julen. Det har jag inte nu.

  • Matteprov
  • Matteläxa
  • Naturkunskapsläxa
  • Naturkunskapsuppgift
  • Företagsekonomiprov (Långt Ord)
  • Svenskauppgifter (50-75 Uppgifter)
  • Datakunskapsprov
  • Inviduellt Utvecklingssamtal
  • APU
Nu är det prov Igen
Nu är det prov igen
O' proven varar än till påska
Men det va' inte sant
Nej, det va' inte sant för där emellan kommer lovet

Eric Fiedler

Jävla måndagsbarn

Sitter framför min stationära dator och försöker få upp humöret för att genom det kunna engagera mig i skolan då vi under morgonen fick reda på att vi kommande dag har ett härligt datakunskapsprov framför oss i BP08B.
Nu har vi en del att göra faktiskt, en hel del.

... Femhundra skjuter upp problemet för ett tag (för stunden)
Men jag tror att alla snart… har fått nog av mig

Vad har du gjort av dig, för dig, med dig själv
Situationen e så sjuk
Vad har du gjort, för dig ere alltid helg
O helgen måste ta slut

Jag blev ett måndagsbarn
Hela livet blev en helg
De e månda snart
Men jag lever för ikväll ...

Wake Up
See the reality in it's eyes

Eric Fiedler

Bästa Julkalendern

Är 1996 års "Mysteriet På Greveholm".
Trots att jag aldrig såg den när den gick, eftersom jag under min barndom var livrädd för greven, men efter att ha sett den ett antal gånger i efterhand, måsste jag endå påstå att den är bäst. Bra story, bra julstäming och otroligt, djävulusiskt spännade. Klockren.

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

"Jul i kapernaum" från året innan är en annan klassiker. Vem minns inte Krampus, Klopstock och den snikne Assar Skoog?

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

Varje gång vinjetten till "Pelle Svanslös" ler mitt hjärta lite grand.

Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

"Julens Hjältar", "Kaspar I Nudådalen" samt "Ronny Och Juia" är vardera, 24 klassiska kvartar.


 
Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

Uppväxt i den julkalendergeneration som jag faktiskt är, så är det min skyldighet att hylla alla de julkalendrar som sänts under min uppväxt.

Även skall jag rikta ett stort tack till min bror som lyckats samla på sig en hel del av dessa nationalskatter. Tack!

Eric Fiedler


1 December (24-1)

= 23 dagar kvar till julafton.

Första december är dagen då julkalendern börjar och eftersom jag är ett orginal skall jag i år både lyssna och titta på årets julkalender.

I Sveriges Radio P3, med sändingstid 06:50, började idag, på utsatt datum, "Klappkampen".
    Klappkampen handlar om Klas, Lage Och Renée som delar en lägenhet där Renée och Lage håller  på att utveckla världens långsammaste bil. Lage och Klas börjar snart att tjafsa vem som kan investera i den mest ultimata julklappen till deras gemensamma moder. Karl, som är förmögen tänker köpa en fin och dyr resa, något som Lage också säger sig skall komma att göra. Lage är  dock inte lika förmögen som sin stroppige bror och har inte pengar till en sådan dyr present, hur skall Lage komma att lösa detta svåra problem?

Man skall aldrig bedömma en julkalender efter bara första avsnittet egentligen, men jag känner mig tvungen och jag tänker bedömma med utgångspunkt från den målgruppen julkalendern riktar sig åt, mig samt massa barn.
Kort och koncist tänker jag hålla det.
    - Anders och måns, så fruktansvärt underbara, men passar det här i en julkalender. Ja det gör det, eller kommer åtminstone. Problemet med hur Lage skall ha råd med en sådan fin present är enkelt att förstå och kommer hålla fram till jul. Sen att Anders och Måns är bland sveriges roligaste komikerpar är ju definitivt av plusskategorin. Betyg 7/10.


Eric Fiedler fiedeli.blogg.se

I SVT är kalendern också i regi av Komikerna Anders och Måns, men här heter kalendern "Skägget i brevlådan".
     Karaktärernaär desamma som i radiokalendern, Klas, Lage samt Renée. Här råkar docklage att posta en inköpslista med mat till tomten istället för sin önskelista, samma önskelista som lage sedan i maj filat på.
Nu måsste de hitta tomten för att inte riskera att få 500kg smör i paketen. Kommer de att klara det? Svaret har vi förhoppningsvis i våra händer innan julaftonskvällen är över.

     - Visuellt lyckas man inte riktigt med julkänslan, men att ge sig ut på jakt efter tomten låter ytterst spännande och kan bli mycket innehållsrikt. Förstår dock fortfarande inte varför man på SVT spolat det klassiska julutseéndet i alla kalendrar. Problemet kan inte bli mycket juligare, men varför måsste allt vara så otroligt konstnärligt inspirerat? Usch, men okey för historien. Betyg: 6/10

Eric Fiedler

RSS 2.0